MENÜ
Erzurum 21°
Erzurum Gazetesi
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Erzurum’un Kandilleri-Hafız Mehmet Sabit Efendi
Abdurrezzak Türk
YAZARLAR
19 Mart 2014 Çarşamba

Erzurum’un Kandilleri-Hafız Mehmet Sabit Efendi

Hafız Mehmet Sabit Efendinin kabri şerifleri Ali Paşa Camii önünde, vaaz Hacı Ahmet Efendinin kabri yanındadır. Eski kayıtlarda; Erzurum ili Yusufeli ilçesi, Ersiz nahiyesinde dünyaya teşrif etmiştir. Acarzadelerdendir. Erzurum’a gelerek Medreselerde tahsilini tamamlamış icazetini alarak, Hufazzlık ve ilim neşrinde bulunmuş büyük âlimlerimizdendir.

      Livane yöresi Öğdüm’de temel tahsile başlar, istikbal vadeden gençleri, o yörenin büyüklerinden Erzurum’da ilmin yükselmesi için kütübhane kurmuş, sahibül hayrat Hacı Halil Efendinin desteği ile Erzurum’ getirilib tahsilleri tamamlatılıyordu. Livane yöresinden gelen Erzurum uleması üzerinde Hacı Halil Efendinin büyük emekleri vardır.

      Prof.Dr. Selami Bakırcı Hoca, Halil Efendi Kütüphanesi ile ilgili şu bilgileri vermektedir.

   “Bulunduğu mahalle: Çukur Mahalle’de, Zeynel Camii yakınında. Kurucusu: Halil Efendi. Kitap âdeti: 240 cilt. Kurulduğu tarih: 1160/1747

Vakviyesinde, Hacı Halili Efendinin babasının isminin Ahmet, dedesinin isminin Abdullah olduğu ve kendisinin de Ayazpaşa Mahallesinde ikamet ettiği ve yine burada vefat ettiği belirtilmektedir.”

Mezar taşıdaki kitabede:

   ‘ Hüv-el-Hayy-ül-Baki

    Elmerhumu-ül-mağfur-ül-muhtaç

    İlarahmeti Rabbih-il-Gafur

    El âlim-ül-amil-ül-fazıl

    Elmeşhur bilivanevi

    Acar Zade Hafız Mehmet

    Sabit efendi ruhu için

    El Fatiha

    Sene 1281/ 1864’

      Görüldüğü üzere Livanevi diye meşhur olan Acar Zade Hafız Mehmet Sabit Efendi Erzurum’un âlimlerindendir. H.1281, M.1864 yılında Hakkın rahmetine kavuşmuş, Ali Paşa haziresine defin edildiğine göre, hizmetinin büyük bölümü Ali Paşa medreselerinde geçtiği anlaşılıyor. Kabir komşusu 1870 tarihinde vefat eden Hacı Ahmet Efendi ile birlikte hizmet yürütmüşler. Bu âlim ve fazılımızın ruhu şad makamı cennet olsun.

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar
 Bilmiyorum
 28 Mart 2014 Cuma 15:38
Büyüklerin sözüdür düstur edinmek lazım; İlim ümitle elde edilmez, gayret gerek, sabır gerek ter gerek. El âlim-ül-amil-ül-fazıl olanların hatırına Mevlam bizleri de bu şuurla yaşayan veya en azından kendi adıma, acizane bu niyette olanlardan eyleye. Yine derler ki öyle bir hayatın olsun ki Ölürsen yer beğensin Kalırsan el beğensin. Engin hoşgörünüze sığınarak yazmak denirse adına öyle yapmaya çalıştım. Saygılarımla Sayın Hocam.
Yazarın Diğer Yazıları
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   Künye
Copyright © 2024 Erzurum Gazetesi