MENÜ
Erzurum 16°
Erzurum Gazetesi
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Erzurum’un Kandilleri-Şeyh Eşref Efendi
Abdurrezzak Türk
YAZARLAR
12 Kasım 2013 Salı

Erzurum’un Kandilleri-Şeyh Eşref Efendi

Şeyh Eşref Efendi, Erzurum nüfus müdürlüğündeki kayıtlara göre Yukarı Hasanibasri mahallesi Çeşme sokaktaki hanelerinde 1 temmuz1858 tarihinde dünyaya teşrif etmiştir. İsmail Sırrı Efendi’nin Hakkı ve Eşref isminde iki oğlu vardır. Eşref Efendi, İsmail Sırrı Efendinin vefatından sonra, babasının makamına geçmiş, İnsanları Hakk’a davet eden onlara doğru yolu gösterip hakiki saadete kavuşturan ve kendilerine Sofiyeyi Aliyye denilen Berzenci kolu âlim ve evliyanın kırk birincisidir.

      Tahsiline mahalle hocalarında başlamış, daha sonraları, Ahmediye Medreseleri müderrisi olan, babası dersiam İsmail Sırrı Efendi yanına alarak okutmuş, icazetini bu medreseden almıştır. Belli bir süre hizmetten sonra, yaşlanmış olan İsmail Sırrı Efendi oğlunu yanına çağırarak, dergâhında görevlendirmiş, yetiştirdikten sonra Tasavvuf icazeti vererek kendisinden sonra Tarikat hizmetini oğluna bırakmıştır. Babasının vefatından sonra Yukarı Hasanıbasri mahallesindeki tekke ve zaviyeyi Şeyh Eşref Efendi idare etmiştir.

      “Erzurum’da vaki Hüseyniye dergâhı şeyhi kıdvetü’s-süleha-i’s-salikin Eşref Efendi ziri irşadenin Erzurum’da tesis olunan sanayi mektebi inşaatına sağladığı yardımdan dolayı, 1 Ramazan 1322 tarihinde, Sultan II. Abdulhamit Han tarafından verilen mecidi nişanı” halen ailesi tarafından muhafaza edilmektedir.

      Şeyh Eşref Efendi yaşının ilerlemesine rağmen, o zorlu yıllarda, Allah ve Resulü yolunda, insanları irşat hizmetine devam etmiştir. 14 / 07 / 1946 yılında Hakka yürümüştür. Oğlu Ali Ragıp Bey, babasının vasiyeti üzere Tuzcu (Dudcu) köy mezarlığında defin etmiştir. Yanında ki kabir uzun yıllar Eşref Efendinin hizmetinde bulunmuş olan yakın müntesibi Refik Dinler Efendidir. Oğlu Ali Ragıp Efendinin ( 1900-11 Kasım 1980 ) mezarı Asri mezarlıktadır. Eşref Efendinin torunu olan Naci Er beyefendinin ifadesine göre Dedesi Eşref Efendi Kendinden sonra yerine, ne oğlu Ali Ragıp Beyi nede bir başkasını halife olarak tayin etmemiştir. Berzenci kolunun Erzurum’daki son mürşididir. Kabri Şerifleri Haşiizade Ali Efendinin türbesi yanında demir kokuluklarla çevrilidir.

        Mezar taşında:

    Huvel Hayyul Baki

    Şeyhim Eşref rumi mürşidi İsmail Tokadi

    Ref ref üzre Ravzai rızvana erdi ba haşen

    Semine vardık da emri hak nidai ircii

    Dedi la ğavhu aleyhim nasr ol sahibi kerem

    Ey deriga der tariki gavs Abdulkadiri

    Arifi billâh kâmil zati piri muhterem

    Ruhlarına el hükmülillahhil muin

    Daim ve bakiye maliki yevmil mubin

    17 / Şaban 1365

        Şehrimizin bu güzide evladının Kabri nur makamı cennet olsun.

Kaynakça:: Eşref Efendinin torunu Naci ER Beyefendiye yardımlarından dolayı teşekkür ediyorum. İsmail Sırrı Efendi ve Eşref Efendi ile ilgili, nişan ve beratlardaki bilgiler doğrultusunda yazılmıştır.

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar
 Ayşe Dızman
 19 Kasım 2013 Salı 15:04
Değerli Hocam; evliyalar diyarı Erzurum' un önemli şahsiyetleri hakkında bizleri bilgilendirdiğiniz için teşekkür ederim.Rabbim yar ve yardımcınız olsun.Allah'a emanet olunuz.
 Zeynep
 17 Kasım 2013 Pazar 15:48
Naci ER benim dedemm :))
Yazarın Diğer Yazıları
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   Künye
Copyright © 2024 Erzurum Gazetesi