MENÜ
Erzurum 17°
Erzurum Gazetesi
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Erzurum’un Kandilleri-Şeyh Attar Hacı Halil Efendi
Abdurrezzak Türk
YAZARLAR
6 Mart 2014 Perşembe

Erzurum’un Kandilleri-Şeyh Attar Hacı Halil Efendi

Hacı Halil Efendi Erzurum’da dünyaya teşrif etmiş, şehrin eşrafındandır. Kabri şerifleri, Esat Paşa camii haziresinde, Hacı Muhammet Babanın kuzeyinde bitişik ve kabir komşusudur. Kendileri Nakşibendî halifesi ve ehli keramettir. Her mürid kendi şeyhinin yanına defin edilmek ister, Hacı Halil Efendi’nin, Hacı Muhammet Babanın halifesi olması kuvvetle muhtemeldir.

 

      Mezar kitabesinde:

      Hu vel Baki

      El- merhum el-mağfur

      İla rahmeti Rabbihil Gafur

      Hülafai Nakşibendiden

      İç meydanda Attar

      El-Hac Halil Efendi’nin

      Ruhi çün el-Fatiha

      Sene 1319 / 1902

 

      Hacı Hali Efendi, Erzurum esnafı ve halk tarafından yüzünün seyir edilmesi, sohbetlerinin dinlenmesi hususunda sevilip saygı duyulan bir zatı muhteremdir.  Dükkânının göstermelik olduğu anlatılır. Yanına gelen her şahsa izzet ve ikramı çok, geleni ikramsız kaldırmazmış. Komşuları normal geçim sağlayabilecek bir ticaret yapamadığından üzgündürler. Bir gün kapı komşusu, Hacı Halil Efendi’ye “Gelenlere izzet ve ikramda bulunuyorsun, bazen öyle kalabalık oluyor ki bizlerden de, takviye sandalye alıyorsun. Pek satışında yok, ama yükün çok, bizler üzülüyoruz.” Dediğinde Hacı Halil Efendi eline bakliyat hunisini alarak, sizin kazanç dediğiniz bu mu deyip baklagillerden birisine daldırır, huniyi tekrar çuvalın içerisine boşaltırken, dökülen tanelerin altun olduğuna şahit olan komşusu Hacı Halil Efendi’nin hal ehli olduğunu anlar. Bağışlanmasını talep eder. Daha da bir şeyine karışmaz.

      Halil Efendi Karaköse Mahallesinde, kendi hanelerinde ikamet etmektedir. Hiçbir gün sabah namazını kaçırmamıştır. Bir gün kalktığında ev bahçesinin aydınlık içerisinde olduğunu görür. Sabah namazını kaçırdım diye çok hüzünlenir. Bahçeye çıktığında büyük hanımını görür. Bahçeye Nur direklenmiş, Namaz vaktini kaçırmamıştır. Sevinir, Hacı Halil Efendi iki evlidir. Büyük hanımı da hal ehli Saliha bir kadınmış Hacı Halil Efendinin bu hanımına karşı saygı, sevgi ve muhabbetinin fazla olduğunu anlatırlar.

       Hacı Halil Efendi’nin ruhu şad makamı cennet olsun.

 

 

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar
 BAHRİ İNANLI
 4 Mayıs 2020 Pazartesi 01:23
Hacı halil efendinin torunu olduğum için rabbime binlerce kez şükürler olsun.
 HAKAN İNANLI
 22 Ocak 2019 Salı 14:06
ABDURREZZAK BEY BİLGİLENDİRME İÇİN TEŞEKKÜR EDERİZ. ATTAR HACI HALİL EFENDİ DEDEMİN DEDESİ OLMASI HASEBİYLE YAZINIZI OKUYUNCA ÇOK SEVİNDİM. MÜBAREK ZATIN HAYATINI KALEME ALDIĞINIZ İÇİN AYRICA TEŞEKKÜR EDİYORUM.
 yok
 14 Mart 2014 Cuma 14:28
Attar ile aktar farklıdır. Hacı Halil Efendi attardır.
 yeğen
 14 Mart 2014 Cuma 10:05
sayın hocam. halil efendi attar değil aktar olacak. düzeltme imkanınız olursa iyi olur.saygılar...
 Ayşe
 13 Mart 2014 Perşembe 23:51
"Âlimler,Peygamberlerin vârisleridir." Hocam, her zaman olduğu gibi öğrencilerinizin de teveccühüne layıksınız.Hayatımızda bizlere örnek oluşunuza müteşekkirim.Ellerinizden öperim.
 Bilmiyorum.
 11 Mart 2014 Salı 11:35
"Nasıl yaşarsanız öyle ölürsünüz, nasıl ölürseniz öyle haşr olursunuz" Saygıdeğer hocam: Tevazu elbisesine talip olunca insan, mevla ediyor tahtu tac ihsan. Nev-i şahsınıza münhasır hasletlerinizi evliyanın maneviyatı ile harmanlayınca kemalat tezahür ediyor. Hocasının öğrencisine duası nasıl bir hazz' dır. Tatmak lazım.
Yazarın Diğer Yazıları
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   Künye
Copyright © 2024 Erzurum Gazetesi