MENÜ
Erzurum 22°
Erzurum Gazetesi
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Erzurum’un Kandilleri- Hacı Bekir Topdağı Hoca Efendi
Abdurrezzak Türk
YAZARLAR
7 Şubat 2014 Cuma

Erzurum’un Kandilleri- Hacı Bekir Topdağı Hoca Efendi

      Hacı Bekir Topdağı hoca efendi,  emekli din görevlisi dostumuz  Hacı Murat Topdağı Hoca Efendi’nin muhterem pederleridir.  Erzurumlunun tanıdığı, eski Karasu kütüphanesi takipçilerinin daha iyi bildiği, ilminden, irfanından, bilhassa gençlerin ders verici nükteli hoş sohbetlerinden faydalanıldığı uzun boylu pehlivan yapılı sevecen bir zatı muhteremdi. Hoca Efendi 1905 yılında Tortum ilçemizin Bağ başı (Haho) köyünde dünyaya teşrif etmiştir. Haholu Hacı İbrahim Ağanın oğludur. İlk tahsiline köyünde başlamıştır. Birinci Cihan Harbinde(16 Şubat1916 tarihinde) Erzurum Rus işgaline uğradığında, ailesi muhacir olarak Çorum’a kadar gitmiş, Çorum’daki ikametleri sırasında tahsiline devam etmiştir. Rüştiye mektebini bitirerek ilk diplomasını oradan almıştır. Savaş sonrası ailesiyle birlikte memlekete dönerek, Tortum ve çevresindeki Hoca Efendilerin derslerine devam etmiştir.
      1950-1960 yılları arası kendi yöresinden olan arkadaşları, Yunus Kaya, Ali Küçük, Selahattin Kıyıcı hoca efendilerle birlikte zamanın Erzurum Müftüsü Solakzade Muhammet Sadık Efendinin derslerine devam etmiş, Solak zadeden icazetini almıştır. Çevresinin zorlamalarına rağmen Devletten resmi bir görev almamıştır. Yapılan Müftülük teklifine “Ben farklı iki hukuk arasında müftülük yapamam.” Diyerek yapılan teklifleri geri çevirmiştir. Hizmetini fahri olarak yürütmüştür. Çeşitli camilerde vaazlar vermiş, uzun yıllar Ramazan aylarında Hacı Cuma ve Kasım Paşa camilerinde halkı irşat için vaazlar vermiştir.
      Hacı Bekir Hoca Efendi diğer zamanlarını talebelere dersler vererek, bilhassa kendilerine başvuran talebelere daima gönül kapısını açmış, onların maddi ve manevi ihtiyaçlarını karşılamada her türlü fedakârlığı esirgememiştir. Çok okuyan ve kendince eserler yazan, yazdığı eserleri de bastırarak satardı. Ayrıca boynuna ahşaptan yapılmış bir kasa takar, kasada Kur’an ı Kerim, çeşitli fıkıh-i esereler, Dini hikayeler, kendi yazıp bastırdığı küçük kitapçıklarda bulundururdu. Bunları  satarak değerlendirirdi. Arapçası ve Osmanlıcası çok iyi idi. Şehirde okunamayan eski tapu senetlerini, çeşitli kitabeleri Hacı Bekir Efendi okurdu.
      Sohbetlerinde nükteleri boldur. Bir sohbetinde, cemaatten birisi okutulan Mevlidin şer-i hükmünü sorar. Vermiş olduğu cevap enteresandır. “ Mevlidi okuyan parasını, dinleyen şekerini, okutanda havasını alır.” Der.
      Hacı Bekir Efendi’nin yazdığı risale şeklindeki kitapçıklar: Erzurum ve çevresinde metfun mana âleminin definelerini takdim, 32Farz şehri, Müslümanlıkta Temizlik, Cenaze ve cenaze namazı, Cuma ve Bayram namazları.
      Şehir halkınca sevilip, sayılan, düz bir çizgiye sahip olan bu güzide insan, rahatsızlanarak 1986 yılında hakkın rahmetine kavuşur. Bağ başı beldesi, yani kendi köy kabristanına defin edilmiştir.
      Ruhu şad makamı cennet olsun.

 

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar
 hacı ali akar LAKABI , ilyasın ali
 7 Ekim 2014 Salı 14:57
bu büyük zatı çok severdim benim gençliğimde bana çok dersler vermiştir oğlu murat hocada benim için çok değerlidir her mezarının önünden geçtikçe uzun uzun bakar fatiha okurum mekanı cennet olsun...
 
 5 Haziran 2014 Perşembe 17:42
Yuce mevlam mekanını cennet eylesin
 abdurrahman
 18 Şubat 2014 Salı 09:22
sabri bey, alttaki okundu sayısına bakın şuanda 6363 kişi okumuş bu yazıyı. bu kadar kişiye ulaştıran kişi amcanızın yeğeni değil.size düşen ise takdir etmek. teşekkür etmek.böyle bir zatın yeğeni olarak size bu yakışır kanaatindeyiz.
 Sabri TOPDAĞI
 16 Şubat 2014 Pazar 01:46
Zafer Bey'in yorumundan gereken dersimi aldım. Sayın Abdurrezzak Bey'den özür diliyorum.
 Sabri TOPDAĞI
 16 Şubat 2014 Pazar 01:05
Bana çok önemli bir ders verdiniz Zafer Bey. İçtenlikle teşekkür eder, saygılarımı sunarım.
 Zafer
 15 Şubat 2014 Cumartesi 18:37
Yeterlisinide sen anlat bey, adamcağız oturmuş yazmış, yetersizmiş! Sana bişey söyleyim mi, benim nezdimde o anlatılanın da kıymeti düştü kusura bakma da, aynı familya olunca.
 Sabri TOPDAĞI
 15 Şubat 2014 Cumartesi 17:44
Amcamdır diye demiyorum, çok yetersiz bir anlatım. Rahmetliyi tanıyanlar bana hak verecektir.
Yazarın Diğer Yazıları
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   Künye
Copyright © 2024 Erzurum Gazetesi