MENÜ
Erzurum 22°
Erzurum Gazetesi
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Erzurum’un Kandilleri-Ahi Fahreddin
Abdurrezzak Türk
YAZARLAR
19 Aralık 2013 Perşembe

Erzurum’un Kandilleri-Ahi Fahreddin

~~Ahi Fahreddin “ Kalbinizi Allaha, kapınızı 72 millete açın “ diyen. Dil, din ve ırk ayrımı gözetmeksizin bütün insanları kucaklamayı hedefleyen Ahi Evren mensubudur.
        Ahi Evren asıl adı Şeyh Nasreddin Ebul Hakayık Mahmud bin Ahmed El Hoyi dir. İlk eğitimini Hoy’dan aldıktan sonra Mavereünnehir ve Horasana giderek orada ünlü âlimlerden, Fahreddin Razi’den Hükema felsefesini ve Kuran-ı Kerim tefsirini, Piri Türkistan Ahmet Yesevi ‘nin öğrencilerinden de tasavvuf, tefsir, hadis ve kelam derslerini almıştır. Muhaddis lakabıyla tanınan Ahi Piri kimya, tıp ve felsefe dallarındaki eserleri tercüme etmiştir. Kendi meslek dalı debbağdır. Bundan başka 32 çeşit esnaf ve sanatkâr teşkilatının liderliğini de yapmıştır. Tek amacı ahlak, ilim ve bilgiyi de insanların hizmetine sunmaktır.
        Ahi Fahreddin in kabri şerifi Gümüşgöz diğer adıyla Sığırcık mezarlığındadır. Mezarlar kaldırılırken, Ahi Fahreddin’in kabrine dokunulmamış, binalar arasında, boğulmuş, bakımsız bir şekilde kalmıştır. Erzurum Ahilerini yazdığımızda yetkilileri, Esnaf odaları başkanlarını haberdar edip uyarmıştık. Hala ilgi beklemektedir. Şehrimizdeki mezar taşı ile açıkça ben buyum diyen, ismi belli olan tek ahidir. Yedi yüz yıldır o kendini korudu, bu günlere kadar geldi, ilgisizlik onu da yok edecektir.
       Mezar kitabesinde:
     Allahummeeğfir ve ehram lisakin
     Haza’l kabru es-seid eş-şehit el-gazi
     El maktul Ahi Fahreddin
     Bin Mehmet Şah ..lur ila rahmetullah
    Leyletü’l Kadr senetün sittetün ve selasin ve sebamiah
           Sene -  736
      Kitabeden, Allah’ım bu kabirde yatan said, şehit, gazi ve maktul (Öldürülen) Ahi Fahreddin İbni Mehmet Şahı mağfiret et ve ona acı 736 (M.1335) yılı Kadir gecesi Allah’ın rahmetine kavuştu.
      Mehmet Şahın oğlu Ahi Fahreddin Gazilerdendir. 736 Kadir gecesi öldürülmüştür. Bu taşın arka yüzünde bir fırfır süs ve fevkalade güzel bir kandil kabartması ile Kelime-i Tevhit yazısı vardır. Mezar taşının sol tarafının kenarına kabartma halinde bir kama ile bir düz kılıç-epe- resmi yapılmıştır. Bununla Ahi Fahreddin’in kesici bir silahla öldürüldüğü anlatılmak istenmiştir. Ayak taşının dış ve yüzünde “İnnellahe  layudiu ecremen ahsene amela” Bunun altında asılmış halde bir kandil kabartması görülüyor,(1)
        1335 yılı İlhanlıların yıkılış tarihidir. Buhranlı günleri fırsat bilen içimizde ki Ermeniler ayaklanmalarla çevrede tahribatlar ve kıyımlar yapmışlardır. Ramazan ayı Kadir gecesinde, cemaatin toplu olduğu bir anda, ani bir baskınla Ahi Fahreddin şehit edilmiştir. Şehitlik; müminin Mevlaya vermiş oldukları sözdür.
        Ahi Fahreddin’in debbağ olduğu beyan ediliyor. Erzurum’daki debbağcılık Kırşehir’deki Ahi teşkilatıyla bağlantılıydı. A.Şerif Beygu: Erzurum’da debbağlar şeyhinin, esnaf üzerinde önemli nüfusu olduğunu, hilekârlık edenlerin dükkânlarını kapattırdığını, çürük ve taklit eşya yapanların ise mallarını dükkânlarının kapısına çivileterek teşhir ettirdiğinden bahis etmektedir…  Her yıl esnaf içerisinde yetişen usta adaylarının icazetnamelerini vermek için Kırşehir’den Ahi heyeti gelirdi, bunlar gelirken Kırşehir’de Ahi Evren’in türbesindeki kuyudan bir testi su getirerek Mehdi Abbas mescidi (Mehdi Efendi camii veya Sığırcık camii)  üzerindeki minareye asıldığı ve bu suya gelen sığırcık kuşları sayesinde çekirge afetinden korunulduğu rivayet edilmektedir.  Erzurum’ca Sıvırcık mahallemiz ismini buradan almış oluyor…
      Zamanında şehrin en ileri gelen zaviye şeyhi, bu âlim, sa’id, abid, gazi ve şehit Ahi Fahreddin’in ruhu şad makamı cennet olsun.
            Kaynakça:  İ.Hakkı Konyalı-Abideleri ve kitabeleri ile Erzurum Tarihi. S.503

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar
 Dadaş
 5 Mayıs 2022 Perşembe 23:11
Bu mubareğin kabrinin olduğu alan çok büyük Osmanlı kabristanıidi yanlış hatırlamıyorsam 60 li yıllardı kabristanlar dozerlerle sökülüp arsa olarak satıldı bu kabristanların olduğu yerlerde şimdi evler var fakat kabristanların taşlarını sökmeye kalkışan dozer bu kabre yaklaşamadı.
 misafir
 25 Aralık 2013 Çarşamba 10:12
başka sokaklar ve evler kaybolmasın diye bir girişim olmalı.neticede bunlar 100 yıllık evler bir kültürün ve tarihin tanığı.restore edilmeli sokak ve mahalle kültürü betona verilmemeli.betonarmenin ömrü 20 yıl birde simsiyah oluyor beton zamanla eksiliyor oysa taş ta yıpranma payı sıfır.turizm açısından da önemli.turistlr ulu caminin arkasındaki restorana gidiyor. müceldili konağıda öyle.bu evler ve sokaklar korunmalı ve değer katılmalı.yeni nesil bu havayı teneffüs etmeli.kayakyolu yenişehiri gezmek insana hiçbir duygu vermez ama eski mahalleler öyle değil.çifte minarelerde ki restorasyonda endişe verici mavi süsler sökülmüş merakla bekliyorum.konu başlığından alakasız bir konu oldu. ahi fahrettinin mezarını ziyaret etmek isterim daha evvel ahi fahrettini hiç duymamıştım hocamıza tekrar teşekkür ederim.ahi fahrettinede Allah rahmet etsin.bu insanlar sayesinde erzurumlu yetişmiş kurtuluş savaşını yapmıştır.
 Mami
 24 Aralık 2013 Salı 22:24
Sıvırsık Sokağın eski fotoğraflarını Sanat Tarihi bölümü bir kitapta yayımlamıştı. Kaybolan neler varmış bulun da görün.
 Mami
 24 Aralık 2013 Salı 22:22
Sıvırcık Sokak benim 30 yıl oturduğum doğduğum yer. Anlatayım o sokakta eski Erzurum evleri vardı. Alemdarların, Geçitlilerin, Kobazaların, Damarların ve Baydarların evleri vardı. Hepsi yıkıldı yok oldu anlayacağınız, eski Erzurum Evleri ve önemi diye naralar atılan bir şehirde tarihi bir sokak; bina oldu. Üniversitemiz kampüse eski Erzurum evi yapmış çok komiğime gidiyor. Aslında komik olan çok şey var ama artık gitti. Son söz olarak şunu söylemek isterim mimari bir milletin kültür ve yaşayış mührüdür...
 dadaş
 24 Aralık 2013 Salı 15:41
sığırcık mahallesi, tebrizkapı tarafında. leblebici yokuşunun sol alt yolundan kumludere ye çıkışta.
 misafir
 23 Aralık 2013 Pazartesi 19:44
sığırcık mahallesi tam olarak nerede.eski mahallelerin kaldırılmasına karşıyım.mahalleler ve eski evler çok güzel değilmi.eski mahallelerle birlikte tarih yok olmasın.bu mahalleler dönüştürülürken başka bir şekilde olamazmı.çünkü aralarında gerçekten güzel evler camiler var.özellikle camiler ve tarihi eserler betonarme binalarla son derece uyumsuz olur.
 Ayşe
 23 Aralık 2013 Pazartesi 09:25
Değerli Hocam; yaptığınız bu güzel çalışmadan dolayı teşekkür ederim.Rabbim yar ve yardımcınız olsun.Allah'a emanet olunuz.
Yazarın Diğer Yazıları
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   Künye
Copyright © 2024 Erzurum Gazetesi