MENÜ
Erzurum 19°
Erzurum Gazetesi
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Elazığ Notları  -  2  -
Ahmet Göksan
YAZARLAR
9 Ocak 2009 Cuma

Elazığ Notları - 2 -

Anadolu coğrafyasında kentler arsında bazı benzer ortak özellikleri bulmak olasıdır. Ortak özelliklerin başında kalelerin olduğu ve kentlerin bazılarının bu kalelerle anıldığının ve tanımlandığının da unutulmaması gerekiyor.

Elazığ iline yaşam veren Harput kalesini anmadan geçmek olanaklı değildir. Tarihi oldukça eski olan bu kale şimdiki yerleşim yeri olan kente adeta tepeden bakıyor gibidir.

Kalelerin neden böyle yüksek yerlere kurulduğunun gerekçelerini yazmaya gerek bile görmüyoruz.

Harput kalesinin, ilin kültür değerlerinin gelişmesinde ve günümüze dek taşınmasında önemli bir yerinin olduğu biliniyor. Halkın bağrından çıkan türkülerin ve uzun havaların o yöre insanının duygu ve düşüncelerini yansıttığının da unutulmaması gerekiyor.

Türk Halk Müziğinde Harput türkülerinin ayrıcalıklı bir yeri vardır. Bu değerler ilde konuya ilişkin olarak çalışmalar yapan değişik gruplarca sahiplenilerek yaşatılmaktadır.

Katıldığımız özel bir türkü gecesinde bu güzelliklerin yaşatılacağına olan inancımızın pekiştiğini de vurgulamak istiyoruz. Yaşı ilerlemiş olan ilin saygın kişilerinin bu çalışmalara öncülük ediyor olmaları, yargımızın kanıtı olmaktadır. Bizlere sundukları özel türkü ziyafetini, anılarımızda unutulmazlar arasına yazdığımızın da bilinmesini istiyoruz.

Bu nedenle, Anadolu coğrafyasının kendine özgü olan bu kültürel zenginliklerini bitirmek olanaklı değildir. Ozan Behçet Kemal Çağlar, bu nedenden olacak “Bitmez tükenmez Anadolu” söylemini dizelerine dökmüştü.

Kültürel alandaki bu güzellikleri kendi içinde barındıran Elazığ ilinde, tarihi valilik binasının yıkılmasına izin verilmeden, “Elazığ İli Kültür ve Sanat Merkezi” olarak kente kazandırılmış olmasının boşuna olmadığını bir kez daha yinelemek istiyoruz. 

Elazığ İli Kültür ve Sanat Merkezinin kurulmasının öneminin bilincinde olan güzel insanlar, “Hazar Şiir Akşamları” düzenlemekten de geri durmadılar. Türk kültürünü, Harput kültürü ile birlikte harmanlayıp anılmasını sağlamışladır. Bu güzel çalışmaların il valiliği ile işbirliği yapılarak başarılması her türlü takdirin üstündedir.

Hazar Şiir Akşamları, kitaplaştırılarak araştırma yapacak olanların da hizmetine düzenli olarak sunulmaktadır. Kentte çalışmalar yapmakta olan Manas Yayın evinin de çabalarının göz ardı edilmemesi gerekiyor. İmece usulü çalışmalar yapmakta olan isimsiz ve her biri birer kahraman olan bu arkadaşlarımıza da teşekkür etmek istiyoruz.          

Anadolu’nun her yöresinde, kendine özgü olan yemek kültürünün izlerini Elazığ’da da görmek olanaklıdır. Özü itibarı ile her yörede bulunabilecek olan yemekleri, yöredeki özel isimleri ile tatmanın da ayrı bir güzellik olduğunu da belirtmek istiyoruz.

Elazığ il merkezinde her noktada bulunan anıt ve heykellerden etkilendiğimizi de belirtmeden geçemeyeceğiz. Bu eserlerin yapılmış olması, ilin kültüre verdiği değerin bir göstergesi olmasının ötesindedir. Kente kattıkları güzellik ise bu işin cabasıdır.

Başkent Ankara’da bile bu kadar anıt ve heykelin olmaması acı bir gerçektir. Bundan duyduğumuz üzüntüyü anlatacak sözcüklerin henüz olmadığının da bilincindeyiz.

Biline…

Coğrafi konumu nedeniyle uzun yıllar yerleşim yeri olan Harput, şehircilik ve yerleşim yeri anlayışının değişmesi sonrasında, günümüzdeki Elazığ kenti, 1834 yılında kurulmuştur.

Harput’a 1867 yılında dönemin valisi İzzet Paşa’nın önerisi ile “Mamur’al ul Aziz” adı verilmiştir. Halk arasında söylenmesi zor olduğundan “Elaziz” olarak söylenmeye başlanmıştır.

Yüce Atatürk, 1937 yılında kente gelmiştir. Kente, azığı bol il anlamına gelen “Elazık” adı verilmiştir. Bu isim daha sonra TBMM’nin kararı ile ‘ELAZIĞ’ olarak kabul edilmiştir.

Kenti Doğu Anadolu’nun kültür merkezine dönüştürebilmek için katkı veren tüm Elazığlıları bir kez daha kutlamak istiyoruz. Bundan sonraki çalışmalarının da başarılarının sürekli olmasını diliyoruz.

SEVGİ ile kalınız…

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu yazı henüz yorumlanmamış...

Yazarın Diğer Yazıları
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   Künye
Copyright © 2025 Erzurum Gazetesi