MENÜ
Erzurum 19°
Erzurum Gazetesi
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Elazığ Notları  - 1
Ahmet Göksan
YAZARLAR
2 Ocak 2009 Cuma

Elazığ Notları - 1

Bazı olaylar vardır ki, aradan yıllar geçse bile tazeliğini ve güncelliğini belleklerde korumaktadır. Toplumun belleğinde yer etmiş olan bu tür olayları kolaylıkla unutmak olası değildir. Bu tür olayların sayısının pek çok olduğunu da söyleyebiliriz.

Geçmişte yaşanmamış bazı olayları yaşanmış gibi göstermek büyük bir marifeti gerektirmektedir. Yalan üzerine kurulan böyle bir bina, bir süre sonra kendiliğinden çöker. Bunu da hiçbir kimse önleyemez.

Yalana dayalı olarak üretilen bu senaryolar sonrasında, başlatılan özür dileme kampanyasını aymazlık ötesi bir durum olarak değerlendirmek istiyoruz.  Bu davranışlar ise ihanet ötesi bir durumun göstergesi olmaktadır.   

Başlatılan bu kampanya, Anadolu’nun güzel insanlarına yapılabilecek saygısızlığın en büyüğü olmaktadır. Yıllardır bu tartışmalar yapılırken aynı aymaz takımı, “galiba biz de onlara bir şeyler yaptık” diyerek olay, bu noktaya taşınmıştır. Bunu kabul etmemiz olanaklı değildir.

Toplumun belleğinde yer etmiş olan ve unutulmayan bir olayın yıldönümünde Elazığ’da idik. Bir Türk subayı olan Binbaşı Nihat İlhan, hastalara ve çatışmalarda yaralananlara sağlık dağıtmak için uğraş verirken, eşi ve çocukları gözü dönmüş Rum çetecileri tarafından hunharca öldürülerek şehit ediliyorlardı.

Suçları mı…

Bilmeyen varsa hemen söyleyelim… Türk olmak…

İşte bu katliamla başlayan saldırılar, tarihe Kanlı Noel olarak geçiyordu. Aymaz takımının bu olayı bilmemesine olanak yoktur. Buna karşın Yunanistan destekli ve İngilizlerin göz kırpması ile Rumlarca gerçekleştirilen soykırım için özür dilemelerini beklemenin boşuna olduğunun da bilincindeyiz.

Elazığ Valiliği ile belediyesinin öncülüğünde gerçekleştirilen “Şehit İlhanlar Anıtı” yöredeki tüm kurum ve kuruluştan da destek görüyordu. Bu nedenle de emeği geçenleri kutlamak istiyoruz.

Aradan 45 yıl geçmiş olmasına karşın, yaşanmış olan bu soykırım olayı belleklerde tazeliğini korumaktadır. Şimdilerde adada Barıştan ve çözümden yana olanların da geçmişte yaşanan bu olaydan ders çıkarmaları gerekiyor.

Tarihimizi bilmek gibi bir yükümlülüğümüzün olduğu gerçeği de unutulmamalıdır. Görüşme masasında bunların bilinerek oturulması durumunda, sağlıklı bir çözüme de ulaşmanın olanaklı olacağını da belirtmek istiyoruz.

Bu güne değin Anadolu coğrafyasında pek çok il ve ilçeyi görmüş bulunuyoruz. Konukseverlik konusunda bir yarışın olduğunu söylemek durumundayız. Daha iyisini yapabilmenin heyecanını, gittiğimiz yörelerde gözlemlemiş bulunuyoruz.

Bu konuda Elazığ’ın farklı bir yerinin olduğunu uçaktan indiğimiz andan itibaren hissettiğimizi belirtmek istiyoruz. Konuştuğumuz her düzeyden kişilerin, özellikle ulusal ve Elazığ’ı ilgilendiren konularda tek yürek oldukları bize biraz şaşırtıcı geldi.

Neden mi…

Daha önceleri gittiğimiz yerlerdeki yerel yöneticilerle üniversiteler arasındaki uyumsuzluk sırıtarak kendini gösteriyordu. Bu konuda çok yakınmalara tanık olduğumuzu yinelemek boynumuzun borcu olsa gerek.

Elazığ’daki bu uyum kentte huzurlu ve sağlıklı bir ortamın oluşmasına da katkı vermiştir. Uzun yıllar bu uyumun bozulmaması en içten dileğimizdir. Bu arada büyük onur duyduğumuz bir olay, kent yöneticilerinin kurum ve kuruluşlarla birlikte, kültüre yaptıkları yatırımı belirtmeden geçemiyoruz.

Elazığ’daki tarihi Hükümet Konağı yenilenerek, “Elazığ İli Kültür ve Sanat Merkezi” olarak hizmete sunulmuştur. Diğer illerde genellikle eskidiği gerekçe gösterilerek bu tür yapılar yıkılarak, yerlerine ne olduğu belirsiz binaların yapıldığı biliniyor.

Bu olay bile Elazığ halkının kültüre verdiği değerin bir göstergesi olmaktadır. Bu nedenle Elazığ’ı, Doğu Anadolu’nun kültür merkezi olarak tanımlamak bir ayrıcalık olsa gerek. Diğer etkinlikleri ve yapılmış olanları önümüzdeki hafta sizlerle paylaşacağız.   

Kültüre yapılmış olan bu yatırıma katkı veren başta görevden alınmış olan il valisi Muammer Muşmal’ın şahsında tüm emeği geçenleri kutlamak istiyoruz.

Yeni bir yıla girerken 45 yıl önce Kıbrıs’ta yaşanan soykırım olayı ne yazık ki aynı günlerde Filistin’de başlatılmıştır. Dünyanın gözleri önünde acımasızca uygulanmaktadır. Çağdaş olduğunu söyleyenlerin utanacaklarını düşünmek bile istemiyoruz.

Bu koşullarda iyi bir yıl geçirmenizi istiyor ve diliyoruz.

SEVGİ ile kalınız…

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu yazı henüz yorumlanmamış...

Yazarın Diğer Yazıları
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   Künye
Copyright © 2025 Erzurum Gazetesi