MENÜ
Erzurum 26°
Erzurum Gazetesi
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
DOSİAD‘ın çizdiği Erzurum resmi
Bünyamin Aydemir
YAZARLAR
6 Haziran 2014 Cuma

DOSİAD‘ın çizdiği Erzurum resmi

Haftalardır altını çizdiğimiz konuyu Erzurum’un en eski sivil toplum örgütlerinden Doğu Anadolu Sanayici ve İşadamları Derneği (DOSİAD) farklı bir cepheden ele almış.

Tam da söylemek istediklerimizin kayda geçtiği çalışma çarpıcı tespitlerle yüklü.

Hele bir kavram var ki, hepimizi derin hem çok derin düşünmeye sevk etmeli ve çare için ciddi mesai harcatmalı.

“Musalla taşı önünde buluşma”

Raporu hazırlayan DOSİAD Sosyal Araştırmalar Komitesi.

İsterseniz raporun can alıcı bölümlerinden aktarımlar yapalım.

Mesela deniyor ki, dikey yapılaşmaya paralel olarak, özellikle Erzurum kent merkezinde komşuluk ilişkileri zayıfladı.

Yine, “Komşuluk ilişkilerinde maddi endişelerin ön plana çıktığı, sosyal statü ve gelir durumuna göre yeni bir komşuluk ilişkisi geliştirildi” tespiti yapılıyor.

Bir başka dikkat çekilen husus, “Aynı binada oturan daire sakinlerinin bile birbirlerini tanımadığı” gerçeği.

Dahası, bütün bunlara sebep olan da kayıt altına alınmış.. “İlde manevi hassasiyet ve endişelerin yerini maddi amaçlara terk etmesi”

Kenti sahiplenme olgusu.

Israrla altını çizdiğimiz kavram bu.

Kentsel dönüşüm bu açıdan ele alınmalı ve doğal yapıdan asla ödün verilmemeli.

Verilirse ne olur?

DOSİAD’ın raporunda kayda geçenler olur.

 

***
Yetkin bir ekibin emeği olarak önümüze konan raporun içimizi acıtan bir bölümü var ki, bütünüyle paylaşmayı gerekli görüyoruz.

Bu kısımda aynen şu görüşlere yer veriliyor:

“Erzurum’da bundan yirmi yıl öncesine kadar rengi, motifi ve ahengi ayrı, ancak duruş ve hassasiyeti Erzurum eksenli, yaşayanlarının önceliğinin Erzurum olduğu bir mahalle kültürümüz vardı. Bu mahallelerde yaşayanlar kendilerini öncelikle semtleriyle ifade eder, hatta  isimlerin önüne tanıtma sıfatı olarak mahalle adı getirilirdi.

Çırçırlı, Yoncalıklı, Kavaklı, Gavurboğanlı, Dere Mahalleli, Dağ Mahalleli, Tosyalı, Hacı Cumalı, Kadanalı, Mahallebaşılı, Muratpaşalı, Eminkurbulu gibi sıfatlarla anılmak Erzurumluluk hasleti içinde bir övgü sebebiydi.

Hemen her tarihi mahalle konut mimarisinden mahalle motiflerine kadar kendine özgün bir durum sergiler, mahalle içi dayanışma ve yardımlaşmalar bir vecibe ve görev sayılırdı.

Mahalle Büyükleri öncelikle gençler olmak üzere Mahalle’nin ufuk ve yol haritasını belirler, birer kanaat önderi gibi mahalle içi yüksek ahlak disiplini sağlardı. Ancak yatay yapılaşmadan dikey yapılaşmaya geçiş, gelir farklılığının artması, mahallelerde yaşam kalitesinin düşmesi bir yabancılaşma süreci başlattı. Bu süreç önce mahallelerin kültürünü, sonra da ilin kültürünü olumsuz etkiler hale geldi” 

Bu görüşlere itiraz edecek olur mu?

Sanmam, zira hakikatin taa kendisi aktarılmış.

 

***
Rapor sadece tespit yapmıyor, çözüm teklifinde de bulunuyor.

“ Erzurum’da yeni gelişmeye başlayan musalla taşı önünde buluşma anlayışının kent kimlik ve kültürünü erozyona uğrattı. Büyükşehir Belediyesi merkezli olarak, ilçe belediyelerinin de dahil olduğu bir şekilde mahallelerde kaynaşma, dayanışma etkinlikleri gerçekleştirilmesi gerekiyor” diyerek.

Buna ek olarak elbet farklı teklifler de vardır.

Asıl altı çizilecek nokta, modern zaman kentlerinin bir çok değeri göz göre göre katlettiği, kaybettiği. Öyle bir kayıp ki, insanlarda hissiyat halini mefluç hale getirdi.  Adeta, kendi ellerimizle yapıp ettiklerimiz bizatihi kendimize hayat hakkı tanımaz oldu.

Derdimiz net:  yeniden “mamur ve meskûn yerler” elde etmek!

DOSİAD’ın raporu bunun için önemli.

Umalım, ilgililerin de ilgisini çekmiş olsun!

Ve tabii, diğer STK’lar da bu ve benzeri çalışmalarla toplumsal sorumluluklarını yerine getirsinler.

 

KAYNAK: http://www.gazetepusula.net/yazarlar/30/dosiadin-cizdigi-erzurum-resmi_1642.html

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar
 Mustafa Damlarkaya
 7 Haziran 2014 Cumartesi 09:41
DOSİAD'ın bugünlere gelmesinde, bu ufku ve resmi yakalamasında, Muhterem İbrahim Aydemir Kardeşimizin çok büyük emek, çalışma ve katkısı vardır.Kendisine sonsuz teşekkür ediyoruz.Allah ondan ebediyyen razı olsun. Allah yar ve yardımcısı olsun.Âmin,Âmin !.. Yıllardan beri Erzurum için can ile baş ile çalıştı.Bugün alınan semere,onun bu ihlaslı ve fedakâr çalışmasının neticesidir.Keşke Erzurum'u terkedip batiya gidenler, oralara gitmeseydi de o mesailerini, İbrahim Bey Kardeşimiz gibi,Erzurum'a harcasalardı, ne iyi olurdu.İbrahim Bey Kardeşimiz, bu çalışmalarının karşılığını aldı, almaya devam ediyor ve inşâAllah daha da alacaklardır.Erzurum için çalışan, çabalayan ve üreten, İbrahim Bey Kardeşimiz ve onun gibi, Erzurum sevdalısı olan Erzurumlu Dadaşlarıma ne mutlu. Allah'a emanet olunuz. Allah'ın yardım ve inayeti üzerinize olsun.Âmin, Âmin !..Selam ve saygılarımla.
 Bir Soru ve aranan bir cevap
 6 Haziran 2014 Cuma 14:29
Soru şu, 'Erzurum hepimiz için bir dekor mudur, mekan mıdır? ikinci Soru şu, nüfus cüzdanı Erzurumluluğuyla genetik Erzurumlulukta öncelik hangisine olmalı? Üçüncü Soru şu, Erzurumluluk bir kimlik midir, duruş mudur
 Tanko Kadir
 6 Haziran 2014 Cuma 11:22
Sanki yıkmak iyi birşey kardeşim neyi yıktığına bak bir tarihi katlediyorsunuz. Nerede bizim gavurboğan. Küçükler ve Korkut elbirliği ile yok ettiler. Benim doğup büyüdüğüm bacalarında aşşık oynadığım yerleri katledenleri Allaha havale ediyorum.
 Hayati Çarıkçıoğlu
 6 Haziran 2014 Cuma 11:20
Kardeşim yazılarınızı pusuladanda okuyorum elinize sağlık erzurumla ilgili birtek yazı sizden okuYORUZ. Sanki dünyayı kurtaracaklar, lütfen bu tür uyarıcı yazı bekliyoruz. Çok sağolun varolun. Bu arada DOSİAD'ın yöneticelerine de bir Erzurumlu olarak teşekkürlerimi sunuyorum.
 Selami Turan
 6 Haziran 2014 Cuma 11:19
DOSİAD'ın raporunu basından okudum, değerlendirmelerinizi doğru buluyorum ve dikey yapılaşmanın müslümanca olmadığını da söylemek istiyorum.
Yazarın Diğer Yazıları
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   Künye
Copyright © 2025 Erzurum Gazetesi