MENÜ
Erzurum 22°
Erzurum Gazetesi
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Yine Savaş mı Tezgâhlanıyor?
Zülküf Usanmaz
YAZARLAR
7 Nisan 2013 Pazar

Yine Savaş mı Tezgâhlanıyor?

İkinci cihan savaşından sonra Kore’yi Kuzey ve Güney diye ikiye buldular. Kuzey’e Rusya , güney’e ise Amerika  el koydu ve halende öyle.. Tıpkı Doğu ve Batı Almanya gibi..Ama onlar birleşmeyi becerdiler.
Artık güçlü devletler, yüz yüze gelip ikili savaş yapmazlar. Rusya ile Amerikan veya İngiltere ile Fransa gibi… Hegemonyalarına aldıkları küçük devletleri veya örgütleri birbiriyle çatıştırırlar ve onlara destek verirler. Örneğin ABD, İran devriminden sonra İran’la çatışma noktasına geldi; çatışmadı. Bunun yerine 9 yıl boyunca devam eden İran-Irak savaşı sahnelendi ve Amerikan destek sağladı.
1950 de başlayan ve üç yıl süren Kore savaşı da böyle bir savaş..Kuzey Kore’nin yanında Çin de  savaşa katılırken, Güney’in yanında Amerikan başta olmak üzere 15 devlet yer aldı. Biz de bu savaş’a müdahil olduk. Bin kişiye yakın Mehmetçiğimiz Kuzey Kore’ye ve Çin’e karşı destan yazarken şehit oldular.
GÜNEY KORE VARLIĞI
Nüfusu 49 milyona yakın,
Askere elverişli gücü:21milyonu aşkın,
Aktif asker sayısı:653 bin,
Kara silahları: 13,3 bin,
Tank sayısı: 2,4 bin,
Toplam uçak sayısı:1568 Uçak,
Helikopter sayısı: 787 Ad.
Toplam gemi sayısı:170
ABD fiilen Güney’e büyük destek sağlıyor. Güney Kore’de Şu anda 28.500 ABD askeri bulunuyor. Ve bununla da kalmadı Askeri gücünü Rusya’ya ve Çin’e göstermek için Güney Kore’de iki şey yapmıştı:
1-Daha önce bir askeri tatbikat yapmıştı. Tatbikata 10 bin güney Kore askeri,  3,500 ABD askeri katılmıştı. Bu olay, Kuzey Kore’yi tahrik etti. Ve iki ülkeyi savaş eşiğine getirmişti.
2-ABD, radara yakalanmayan B2 bombardıman uçaklarını Kuzey Kore’nin üzerinden uçurmuştu. Bu da Kuzey Kore’nin öfkelenmesine neden olmuştu.
  KUZEY KORE
Nüfusu:23 milyon
Askeri gücü:1,106 bin asker,
Sahip olduğu atom bombası sayısı: 10 ad.
Uçak sayısı: 852 ad.
Ayrıca balistik füzeleri var.
Denizaltı sayısı:40 ad.
Mayın tarama gemisi:6
Kuzey Kore’nin ağır sanayi fabrikaları yeraltında.. Ağır sanayi ve teknolojiye dayalı 180 Ad. Fabrikanın yaptığı yıllık üretim: 200 bin Ad. kalanşikof tüfek, 3 bin ad. Ağır silahlar, 200 ad. Savaş tankı, 400 ad. Zırhlı araç ve amfibi gemi üretimi var.
Ayrıca Nükleer silahlara sahip bir ülke..Nitekim Şubat 2012 de yaptığı 3.nükleer denemesi 5,6 şiddetinde bir deprem sarsıntısı meydana getirmişti ve bütün dünyanın dikkatini kendi üzerine çekmişti.
Kuzey Kore, 29 Milyar dolarlık bütçesinin yüzde 20’sini silahlara harcıyor. Milli Hasıladan fert başına düşen miktar sadece 1,300 dolar..Dünyanın en fakir ülkesi..
İrtibatlı olduğu ülkeler Rusya, Çin, Laos ve İsviçre’dir.
Son günlerde Rusya, aniden 7 bin asker, 20 ad. Savaş uçağı, 30 ad. Savaş gemisi ve 250 ad. Zırhlı araç ile Karadeniz’de bir tatbikat yaptı.
Bu tatbikatın Güney Kore tatbikatına bir misilleme olduğu ifade ediliyor.

 

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu yazı henüz yorumlanmamış...

Yazarın Diğer Yazıları
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   Künye
Copyright © 2024 Erzurum Gazetesi