MENÜ
Erzurum 21°
Erzurum Gazetesi
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Sosyal Medya ve Che Guevara
Zülküf Usanmaz
YAZARLAR
24 Mart 2013 Pazar

Sosyal Medya ve Che Guevara

19.yüz yılın son yarısında idealist gençler için efsane haline gelmiş birisi vardı;  Che Guevara..!  Guevara, aslen Arjantinli fakir bir aile çocuğuydu. Önce Amerika’ya gitti, tıp tahsili yaptı. Gelir dağılımında adalet yoktu, birisi yerken, diğeri bakıyordu. O gittiği her yerde bu tabloya rastlıyordu.
Guevara, buna isyan etti. Bu adaletsizlikti, buna karşı mücadele verilmesi gerektiğine inanmıştı. Bu nedenle Fidel Castro ile tanıştı ve destek vermek için Küba’ya yerleşti. Fidel Castro ile birlikte yönetime baş kaldırdı. Gerilla savaşı verdi ve bir çatışma esnasında yaralı olarak yakalanarak öldürüldü. Guevara artık tam bir efsane olmuştu.
Guevara, uzun süre dünya gençliğini derin şekilde etkilemişti. Günümüzde ise geniş halk kitlelerini derin şekilde etkileyen artık Che Guevaralar olamıyor. Onların yerine sosyal medya geçmiştir. Üstelik görsel, objektif ve etkileyici..Bu ise, kontrol altına alınamaz teknolojik iletişim gücüdür.
Bu yüzden dünyamızda artık çok fazla karizmatik kişiliklere ve bireysel girişimlere ihtiyaç yok. Halk kitlelerini organize etmek ve seferber etmek için sosyal ağlar yeterli.!
Herkesin bilmesi gereken bir şey daha var: Dünya, asla yerinde saymıyor, her gün ama her şeyiyle durmadan değişiyor..!
ORTA DOĞUYU SARSAN  HAREKET..
Sosyal medyayı Ortadoğu’da kullanan genç kuşaklar,  Ülkelerinde cereyan eden birçok protesto gösterisini, kanlı baskınları ve şiddetli çatışmaları bir yanda cep telefonu, Triwitter, facebook, You tube, video gibi cihazlarla kayıt altına alıyor, diğer yanda bunu bu cihazlar üzerinden internet ve televizyon kanalarıyla geniş halk kitlelerine ulaştırıyor, ayrıca görsel ve yazılı medyaya servis yapılmasını sağlıyor.
Arap gençleri bu yolla Tunus,Mısır,Yemen, Libya, Bahreyn, Suriye,Kuzey Irak ve Kuzey Afrika yönetimlerini adeta salladılar ve Sokaklarda sınır tanımaz öfkenin kabarmasına yol açtılar.. .
Ortadoğu ve Kuzey Afrika google hizmetleri koordinasyon sorumlusunun CBC Televizyonu. “60 dakika “ programına yaptığı açıklamada;
Facebook, Twitter, google ve You Tube olmadan bu işler olamazdı. Amerikan Başkanı Barak Obama ise, kendi yönetimine “ Orta doğuyu sallayan halk hareketlerini tetikleyen sosyal medya olduğunu”  anlatmıştır.
Sosyal medya,  kısa zamanda Internet ve cep telefonu yoluyla Tunus’a, Libya’ya ve Mısır’a ait sistemlerin kalbine kadar uzanabilmiştir. Sosyal Medya Cezayir’de, Bahreyn’de, İran’da, Ürdün’de Mağrip’te ve Yemen’de meydana gelen gösteri ve şiddet olaylarının yoğunlaşmasında büyük rol oynamıştır.
Diyebiliriz ki çağımızın en vurucu silahı, artık sosyal medya olmuştur.

 

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar
 www.facebook.com/saridavut
 27 Mart 2013 Çarşamba 10:58
"Domino Etkisi/Hareketi", sosyal medyada çok daha hızlı olur; kısa süre içerisinde, binlerce kişinin katılımı ile bir aktivistler ordusu kurulabilir. Bu doğrudur; nitekim makalede "Arap Baharı" iyi bir örnek olarak sunulmuş... Ama... Ewt, ama'sı var. Bir "fiske" olmadan Domino Hareketi başlamaz. İşte o fiskeyi vuracak olanlar da "Che Guevara" gibilerdir. Sosyal medya asla Guevara olamaz, çünkü fiske vuramaz; bilakis, sosyal medyaya fiske vurulur.
Yazarın Diğer Yazıları
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   Künye
Copyright © 2024 Erzurum Gazetesi