MENÜ
Erzurum 17°
Erzurum Gazetesi
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Kadın Hakları mı Ya Erkek..? -2
Zülküf Usanmaz
YAZARLAR
17 Mart 2013 Pazar

Kadın Hakları mı Ya Erkek..? -2

Geçen yazımızda” kadınlara şiddet uygulayan erkekler yüzünden erkek âleminin tamamını kötü, zalim ve vahşi göstermek te doğru değildir” demiştik. Çünkü kadın ile erkek bir bütünün iki parçasıdır. Erkeksiz bir dünya düşünülmediği gibi, kadınsız bir dünya da düşünülmez. Biri diğerini tamamlamadıkça bir anlamı olmaz.
TEK TARAFLI OLMAK..
Tuhafıma giden şey, kadınlar günü nedeniyle ağzını açıp söz söyleyen veya kalemini oynatan herkes, tek taraflı olarak davrandı.  Kadın ile erkek arasındaki dengeyi, bütünlüğü ve anlamı dikkate almadı. Bir tarafa bütünüyle yüklenme olayı, iyi bir haslet değil ama millet olarak bunu zaman zaman yaşıyoruz.
BİR ÖRNEK
Erzurum ve çevresinin sahip olduğu engebeli ve ormanlı coğrafyasında barınan bazı vahşi hayvanlar, insanlara da saldırıları olur. Nitekim geçen yıllarda İspir ilçemizin ağaçlık kesiminde birçok kişi ayı saldırısına uğradı. Bir defasında ise o alandan geçen bir imam, ayı tarafından parçalayarak öldürüldü. Daha geçen hafta içinde Oltu ilçemizde bir vatandaş, ayı saldırısına uğrayarak yaralandı.
İspir’de İmamın feci ölümü, köylüleri harekete geçirmeye yetmişti. Köylüler grup grup ellerinde av tüfekleriyle katil ayının peşine düştüler. Olay basın tarafından afişe edilince, hayvansever kişi ve kuruluşlar isyan içinde feveran etmeye başladılar “ Köylüler hangi hakla ayıyı öldürecekler? Bunlara kim izin veriyor, orada devlet yok mu? “ Tarzında sayfa sayfa tek taraflı haberler..!
MANZARAYA YORUM
Bu tür haberlerden birisinin altına yorum eklemiştim; yahu şu parçalanmış imam, hiç kimsenin umurunda değil öyle mi, herkes katil ayının avukatlığına suyunmuş. İnsana saldırmayı, parçalayıp öldürmeyi artık adet haline getirmiş yabani bir zararlı hayvanı haydı öldüremeyelim de yakalayıp getirip kanuna teslim edelim.
Adam öldürmekten tutuklu ayıyı yargılayan kanunlarımız mı var, yargıçlarımız mı var ve hayvanı hapis edecek hapishanelerimiz mi var, gardiyanlarımız mı var diye sormuştum.
Katil bir hayvana verdiğiniz bu önemi zavallı İmama niye vermiyorsunuz? Diye yorum eklemiştim.
Sosyolojik olarak infial uyandıran olaylarda tek taraf olup herkesin ve her kesimin aynı tarafa yüklenmesi durumu, huylarımızdan birisidir ne yapalım?
EŞİTSİZLİK DEVAM EDİYOR
  Dünyada görünen o ki erkek hakimiyeti hala tavizsiz.! Erkek hayatın her alanında hala söz sahibi..Durum tam tersi olsaydı dünyanın halı ne olurdu onu isterseniz hiç kurcalamayalım.Yorumunu herkesin isteğine bırakalım.
EŞİTSİZLİĞE ÖRNEK TABLOLAR
Tablo: 1-2005 yılı rakamlarına göre bir buçuk milyar insan yoksulluk sınırında yaşarken bunun yüzde 70’ı kadınlardan oluşur..Oysa Birleşmiş Milletler Teşkilatının tespitlerine göre dünyadaki küresel üretimin yüzde 66’sı kadınlara ait..Ve bu büyük üretimden kadınlara düşen pay sadece yüzde 10..!
Tablo:2- Dünyada çalışan kadınlar, erkeklere göre yüzde 20 daha az ücret aldıkları ifade ediliyor..!
            Tablo:3-Devlet İstatistik Kurumunun verilerine göre ülkemizde çalışabilir konumundaki kadınların ancak yüzde 25’ı işgücüne katılabiliyor. Sadece kent bazında düşünüldüğü zaman bu oran, yüzde 17’ye kadar düşebiliyor.
Tablo:4-Siyasi alanda ülkemiz müspet olarak farklıdır.. Kadınlar  ta 1934 ‘de seçme ve seçilme hakkını elde ederken Avrupa’da kadın bunu 1960’larda ancak elde etmiştir.
Tablo:5-Bu gün ülkemizde akademisyenlerin yüzde 36’si kadın iken hatta fen bilimleri alanında bu oran yüzde 40’lara varırken, Almanlarda bile bu oran, yüzde 20’ler seviyesinde kalmaktadır.
İlkyazımda da belirttiğim gibi millet olarak kadınımız bacı olarak, ana olarak, eş olarak ve bir parçamız olarak hep yanı başımızda olmuş ve olmaya devam edecektir.

 

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu yazı henüz yorumlanmamış...

Yazarın Diğer Yazıları
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   Künye
Copyright © 2024 Erzurum Gazetesi