MENÜ
Erzurum 17°
Erzurum Gazetesi
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Kişisel Hatalar Dine Mal Edilemez
Zülküf Usanmaz
YAZARLAR
11 Kasım 2012 Pazar

Kişisel Hatalar Dine Mal Edilemez

                                   (Dünya haberler sitesinden Tercüme)
                        “Dalay Lama, İslami İyi Anlamak İçin Çağrıda Bulunuyor”
ABD eyaletlerini dolaşan Tibetlilerin ruhi lideri Dalay Lama, İslam çevresinde negatif genellemeler yapılmaması ve Müminlerin birbirlerini anlaması gerekir diye çağırıda bulundu.
Nobel Ödülü sahibi ve 76 yaşındaki Tibetli ruhani lider Dalay, şu anda Amerika’da dolaşıyor. Dalay, Virginia eyaletine bağlı Williamsburg kentinde büyük bir kalabalık önünde yaptığı konuşmada “ Bazı Müslümanların yaptıkları kötülükler İslam dinine negatif bir sebep olarak göstermek ve bunu İslamiyet’in ve Müslümanların tamamına mal etmek tamamen haksızlık olur dedi.
Ve diğer dinleri de anlamak için çalışmaların artırılması gerekir diye sözlerine ilave etti.
Dalay, tarih boyunca yapılan savaşların yegâne sebebi inanç veya din değildi. Bununla beraber ekonomik sebepler, iktidar mücadeleleri de bu çatışmalara sebep olmuştur diye sözünü tamamladı
2011 yılında Dalay Lama, Tibetlilerin dış dünyada siyasi bir lideri olarak değil,  sadece ruhani bir lider olarak rolünü oynamaktadır.”
BİR ARAŞTIRMACI DAHA..
Alman Araştırmacı Peter Holtz de aynı konuyu işliyor.” Kişisel hatalar İslamiyet’e mal edilemez” diyor. Holtz Almanya’da Federal İçişleri Bakanlığı tarafından yaptırılan araştırmadan sonra konuyla ilgili açıklama yaparken “ Müslüman gençlerin dörtte biri hem entegrasyona mani, hem de radikal şiddete meyilli olduğunu ifade ediyor.
Araştırmacı Holtz, bu tespite katılmadığını ifade ederek Almanya’da 4 milyon Müslüman yaşıyor, bunların içinden hata yapanlar oluyor, ancak onların hataları İslamiyet’e mal edilemez diyerek Bakanın açıklamalarını eleştiriyor ve Bakanı suçluyor.
OYSA  DİN
Din için yapılan birçok tanım olabilir. Ama yaygın olanı din, Allah tarafından insanların mutluluğu ve kurtuluşu için vazedilen bireysel ve toplumsal hayat yoluna ait kurallar sistemidir. Bu kuralların dışına çıkıp yapılan zararlı ve kötü işler asla dine mal edilemez. Böylesine davranışlar ve eylemler ancak işleyen ve yapanlara mal edilir. Hele beşeriyetin kurtuluşunu, huzurunu ve refahını öne alan ve ismi bile “ Barış “ olan İslam dinine ise asla mal edilemez. Aşağıda Müslüman’ın ahlakına ait hayata bakış tarzı birkaç hadis ve güzel sözlerle somut olarak dikkatinize sunulmuştur.
Yukarıda gördüğümüz gibi yer yer İslamiyet’teki bu gerçeği yakalayan başka dinlere mensup araştırmacı, bilim adamı ve din adamları İslamiyetin yüceliğini açık gönüllülükle ifade etmişler. Batı âleminin felsefi olarak bu aşamaya gelmiş olması sevindiricidir.
MÜSLÜMAN ÖYLESİNE BİR AHLAKA SAHİP Kİ...
                       Hadisler ve Güzel Sözler:
-(Sizin imanca en güzeliniz, ahlakça en güzel olanınızdır.) [Hakim]
-(Ya Rabbi senden, sıhhat, afiyet ve güzel ahlak dilerim.) [Harâiti]
-(Ben ancak güzel ahlakı tamamlamak için gönderildim.) [Beyheki]
*Güzel ahlak güler yüzlülük, cömertlik ve kimseyi üzmemek demektir.
*Kötü ahlaklı kimse, parçalanmış testiye benzer. Ne yamanır, ne de eskisi gibi çamur olur.
*Güzel ahlak, Yaratanı düşünerek, yaratılanları hoş görmek, onların eziyetlerine sabretmektir."
*Güzel ahlak, genişlikte ve darlıkta insanları razı etmeye çalışmak demektir.
*Güzel ahlakın en azı, meşakkatlere göğüs germek, yaptığı iyiliklerden karşılık beklememek, bütün insanlara karşı şefkatli olmaktır."
İşte İslam dinindeki ahlakı yapı..Bu yapıya sahip  bir Müslüman nasıl kötülük yapar ?

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar
 yalçın Hataylı
 13 Kasım 2012 Salı 12:55
Tamam da müslümanda adam gibi olsun.
 İrfan ayaz
 12 Kasım 2012 Pazartesi 09:26
Hocam böyle deyip geçemezsiniz. Bir müslüman hele müslüman bir din adamı, herkesten daha çok dikkatli olmak zorundadır. Malesef kişisel hatalar diye diye müslümanlar kadar dikkatsiz özensiz davranan kalmadı.
Yazarın Diğer Yazıları
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   Künye
Copyright © 2024 Erzurum Gazetesi