MENÜ
Erzurum 17°
Erzurum Gazetesi
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
İntihar, Çok Kötü Bir Cinayettir
Zülküf Usanmaz
YAZARLAR
5 Kasım 2012 Pazartesi

İntihar, Çok Kötü Bir Cinayettir

JAPONLAR, İNTİHAR ORANINI DÜŞÜRMEK İÇİN TÜRKLERDEN YARDIM İSTİYORLAR
Japonyalı uzmanlar, Türkler intihar etmeyi düşünmüyorlar. Çünkü Türkler kuvvetli şekilde Allah’a bağlılar ve aile irtibatları sımsıkıdır.
DÜNYA HABERLERİ (Siteden-Tercüme )
Japonya’da intihar edenlerin sayısı yıldan yıla artıyor. Bunun için Japonlar, intihar edenlerle mücadele etmek üzere özel bir bakanlık kurdular. 2006 yılında intihar olgusu üzerinde çalışma yapılması, tedavi yolunun araştırılması ve intihar oranının düşürülmesi için uzmanlardan oluşan bir ekip kurdular. Bu ekip, Türkiye’de sosyologlar, psikologlar ve din adamlarıyla toplantılar yapıyorlar. Ekip, intihar sebebini ortaya çıkarmak istiyorlar ayrıca Türk toplumunda intiharların bulunmamasının sebebini araştırıyorlar.
Japon heyeti üyelerinden Natsuki Komako “ Dini anlayış Türklerde çok sağlam ve aile bağları çok kuvvetli..Bu etkenler,Türklerin intihar etmesini engelliyor” diyor.
Japonların yıllık intihar sayısı bakımından en yüksek olan devletlerden biri sayılır. Öyle ki yıllık ortalama intihar vakası 30 bin kişi civarında..Bunların üçte biri erkekler oluşturur,
Belki de Japonların dini inançlarında intiharın günah olmadığı hususuna da bağlanabilir. Aksine Japon toplumunda intihar toplumsal bir kıymet ve onur olarak ifade edilir ve sorumluluğuna katlanılır.” dedi.
DÜNYA ÇAPINDA İNTİHAR
Dünya sağlık örgütünün verilerine göre, son 45 yılda dünyada meydana gelen intihar olaylarının oranında yüzde 60 artış olduğu ve İntihar edenlerin sayısı ölüm nedeni sıralamasında ilk 10’unun içinde yer aldığı vurgulanmıştır. Yıllık olarak sadece ABD’de 30 bin intihar vakası yaşanırken, bütün dünyada yıllık olarak rakam 800 bin vakaya ulaşmıştır.
Buna göre dünyada her gün 3 bin kişi ve saniyede bir kişi intiharla hayatına son veriyor. İntihar edenlerin yaş grubu ülkeden ülkeye değişebiliyor. Örneğin Türkiye’de en fazla 25-35 yaş gurubuna rastlanırken ABD’de intihar edenlerin dörtte biri, Hollanda’da üçte biri 60 yaş üzeri grup teşkil ediyor. Her ülkede intihar edenlerin çoğunluğu kadınlardan oluştuğu ayrıca dikkat çekiyor. Prof.Dr. Işık Sayı’la göre intihar nedenleri başında psikiyatrik bozukluk, umutsuzluk, ana-babadan erken yaşlarda ayrılma gibi nedenlerin yer aldığı vurgulanıyor.
İSLAM DİNİNDE İNTİHAR
İslam Dininin haram kıldığı büyük günahlardan birisi de intihardır... Müslüman’ın kendisini öldürmesi, başkasının öldürmesinden daha kötü bir cinayettir. Çünkü Allah, vücudunu kendisine emanet olarak vermiştir. Onu yok etmeye asla hakkı yoktur. Bu yüzden intihar edenin cenaze namazının kılınmasında ihtilaflar yaşanırken, katillerin cenaze namazının kılınmasında ihtilaf yoktur.
Kur’anı Kerim’de intihar kesinlikle yasaklanmıştır. Bu husus birçok ayette açıkça ifade edilmiştir. Sadece bir örnek..
“    Kendinizi kendi ellerinizle tehlikeye atmayınız   ” (Bakara, 2/195) anlamındaki âyet  dikkate alınarak, kişinin kendi ölümüne yol açacak davranışlara girişmemesi gerektiği belirtilmiştir
Hadis-i şeriflerde de İslam Peygamberi intiharın büyük günah olduğunu birçok hadisle ifade etmiştir. Köşemizin müsait olmaması nedeniyle sadece şu hadisi vermekle iktifa edeceğim: Kendini boğarak öldüren kimse, cehennem için boğmuş olur, kendini vuran kimse cehennem için vurmuş olur.( Buhari, Cenaiz 84)
İslamiyet, intihar üzerinde detaylı şekilde durmuş, intihara neden olan maddi ve manevi olaylar karşısında “ Sabır “ tavsiye etmiştir. Ayrıca;
1-İnanç ve güven duygusu
Erzurumlu İbrahim Hakkı Hz.lerinin ifadesi ile:
Hak şerleri hayreyler
Zannetme ki gayreyler
Ârif anı seyreyler
Mevlâ görelim neyler
Neylerse güzel eyler

2-İbadet:  İbadet, ruhu yüceltir, kalbi kötülüklerden arındırır, davranışları düzeltir, ahlakı olgunlaştırır. Ayet: Kuşkusuz namaz, insanı bütün kötülüklerden alıkoyar..
3-Dua: Allah’a yönelip yardım istemektir, ona teslimiyettir, Allah’a güvenip tevekkül etmektir.
Ayrıca, Kadere ve ahret gününe tam iman etmeyi, dünyanın bir sınav merkezi olduğunu unutmamayı ve Allah’ın adaleti, mutlak ve şaşmaz olduğuna inanmayı tavsiye etmiştir.
Bu manevi donanıma sahip bir Müslüman, asla intihar etmez. Japonlar gibi dakik ve teknik bir milletin bu gerçeği keşif etmesi, dinimiz ve milletimiz adına sevindirici bir gelişmedir..!

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar
 misafir
 4 Kasım 2012 Pazar 23:47
Güzel bir yazı sayın yazarım,Japonlarda gerçeği görmüşler. bu işin tek yolu sağlam iman sahibi olmaktan geçiyor. 6 şarta iyiden iyiye iman!
 vatandaş
 4 Kasım 2012 Pazar 23:45
Bunu eğer açlık grevindekiler için söylüyorsan onlar afyonlanmışlar boşa söyleme. Onlara ne kar ederki, onbinlerce insanın katili bunlar.
 halil
 4 Kasım 2012 Pazar 23:44
İmansız senin dediklerinden ne annlar ki????????
 Rahmi Korkut
 4 Kasım 2012 Pazar 23:25
İnsanın kendi canına kıyması kadar korkunç birşey olamaz. Rabbim hepimizi korusun.
Yazarın Diğer Yazıları
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   Künye
Copyright © 2024 Erzurum Gazetesi