MENÜ
Erzurum 18°
Erzurum Gazetesi
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Tarih Tersyüz Olmuş..
Zülküf Usanmaz
YAZARLAR
16 Eylül 2012 Pazar

Tarih Tersyüz Olmuş..

 Eylül ayının ilk haftasıydı, Köprüköy’den geçerken Hasankale’ye doğru olan tepede son yıllarda bir anıt gözüme ilişti. Anıt, 1877-1878 tarihinde vuku bulan Osmanlı-Rus harbinde burada şehit olan askerlerin anıtı...
Şehitlere Fatiha okuyup geçerken buna bağlı olayları hatırlamaya çalıştım. Buralar Rus işgali altındaydı. Ahmet Muhtar Paşa kumandasındaki ordumuz Erzurum hattına çekilmişti. Aziziye tabyasına giren ve 600 askerimizi uykuda yakalayıp şehit eden Rus askerleri ta buradan tabyalara gelmişlerdi.
Ama Nene Hatun başta olmak üzere Erzurum halkı tabyalara akın etmişti. Ruslar ise ardından 2000 ölü askerini bırakarak kaçmışlardı.
Sonra Ruslar ülkemizi terk edince yerlerini Ermenilere bırakmışlardı. Asıl konumuz da Ermeniler.. Dünya Birinci Cihan savaşının arifesindeyken, Ermeniler de Doğu Anadolu Bölgesinde bir Ermeni Devletini kurma arifesindeydiler..
Nitekim Osmanlı 21 Temmuz 1914’de 1.Cihan savaşı için seferberlik ilan ederken, Ermeni örgütleri olan Hıncak, Taşnak ve Ramgavrar aynı gün toplandılar ve şu ortak kararı aldılar:
               1-Ermeniler silah ve mühimmatlarıyla birlikte Osmanlı ordusundan firar edecekler,
2-Osmanlı ordusundan firar eden Ermeni askerler, Rus ordusuna katılacaklar,
3-Türk askerlerinin maneviyatını bozup firar etmeleri sağlanacak,
4-Osmanlı aleyhine casusluk faaliyetleri yapılacak,
5-Olaylar ve karışıklık çıkarmak üzere Türk köylerine saldırılar düzenlenecek,
6-Her yerde yangınlar çıkarılıp işe yarar her şey tahrip edilecek,
7-Osmanlı ordusuna cephane ve erzak taşıyan konvoylara saldırılacak,
8-Osmanlı ordusu, Ermeni ve Rus kuvvetleri arasında sıkıştırılarak iki ateş altına alınacak..
Bu düşmanca korkunç tabloya lütfen siz bir isim koyun..! Eğer” ihanet” derseniz hemen şu soruya aklınızda cevap verin..Vatandaşı olduğu, eşit haklara sahip olduğu ve himayesinde rahat ve özgür yaşadığı devletine insan bunu yapar mı? Ve bu planları hazırlar mı?
ÜSTELİK ONLAR, BU PLANLARI UYGULAMAYA KOYDULAR..!
Örgütlerden Hınçak ile Taşnak alınan kararların Özellikle Doğu Anadolu bölgesinde   1915 den 1919’a kadar peyderpey uygulamaya koydular.Öyle ki bu bölgede tam 520 bin Masum Türk insanını katlettiler..Vilayet olarak Erzincan, Erzurum, Kars, Ağrı, Iğdır, Ardahan, Nahçıvan ve Azerbaycan merkezleriyle birçok köy ve kasabasında emsali tarihte görülmemiş katliamlar yaptılar..
ARTIK BU KADARI FAZLA...
Taşnak terör örgütü 24 Nisan 1915’de Van ve çevresinde tam 10 bin Müslüman halkı katlettiler. Bunun üzerine Osmanlı Taşnak,Hınçak ve Ramgavar terör örgütlerini kapatarak, 2345 kişiden oluşan yöneticilerini tutuklamaya başlar..
24 Nisan 1915 tarihi aslında Ermeniler için “ Soykırım “ günü değil, aksine 10 bin Müslüman’ı katleden canilerin tutuklama günüdür. Dolaysıyla “ Soykırım “ o gün Ermenilere değil, Müslüman halka uygulanmıştır.
Bu tutuklama girişim bile, gözleri dönmüş Ermenileri durdurmaya yetmez; onlar bölgede başladıkları katliamlarını sürdürmeye devam ederler. Bu yüzden Osmanlı hükümeti bir karar daha alır.27 Mayıs 1915’de çıkarılan bu kanun “ Tehcir “ kanunudur.
                Tehcir kanunu Ermenilere aslında yapılan bir cezalandırma değil, ellerini, kollarını sallaya sallaya gitmelerine izin verilen bir mükâfat kanunudur. Çünkü;
                -Osmanlıya en kritik ve zayıf anında ihanet ettiler,
                -Osmanlı üzerine gelen düşmanla birlikte ülke aleyhine ittifak yaptılar.
- sadece Van’da 10 bin kişi öldürdüler..
-Bütün bölgede yarım milyondan fazla Müslüman öldürdüler..
Düşünüyorum; Osmanlı gerçekten bu kanlı ihanet karşısında ne yapmıştır? Osmanlının yaptığı sadece Hınçak,Taşnak, Ramgavar, Veragöz gibi Ermeni Terör örgütü militanlarını Suriye’ye sürdüğü görülmüştür..Yapılan muamele sadece sürgünden ibaret…!
Ama dünyaya anlatılan bu mudur? Haksız yere 24 Nisanlar Türkiye’nin dış dünyadaki kâbusu olmuştur. Çünkü tarih, burada da ters yüz edilmiştir..!
 
Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu yazı henüz yorumlanmamış...

Yazarın Diğer Yazıları
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   Künye
Copyright © 2024 Erzurum Gazetesi