MENÜ
Erzurum 13°
Erzurum Gazetesi
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
İmam-Hatiplilerin Önü Açılınca..
Zülküf Usanmaz
YAZARLAR
7 Ekim 2012 Pazar

İmam-Hatiplilerin Önü Açılınca..

15 yıl aradan sonra İmam-Hatip okullarının orta kısımları tekrar açılınca, içte yeniden Anadolu halkının teveccühüne mazhar olurken, dışta da dünyaya açılmaya başlamışlar. Dış açılıma ilişkin aşağıda bir haber sunulmuştur. Haber, 30 Eylül 2012 Pazar günü Dünya Haberleri sitesinden alınmış ve Arapça aslından aktarması sağlanmıştır; aynen,
“MISIR’ DA  EZHER ÜNİVERSİTESİ, İMAM-HATİPLİLERİN DENKLİĞİNİ TANIYOR..
Türkiye’nin Kahire Büyükelçisi, Ezher Üniversitesinin rektörü ile görüştü ve İmam-Hatip Lisesi diploması, Ezher Üniversitesi tarafından denkliği karara bağlanmak suretiyle kabul edilmiştir..
ا
Ezher Üniversitesi, Türkiye’nin İmam-Hatip Lisesi diploması için var olan denklik problemini nihayet sona erdirildiğini duyurdu. Bu açıklama, Ezher Üniversitesi İslami Araştırmalar Akademisi Genel Sekreteri Prof. Dr. Ali Abdulbaki tarafından yapılmıştır.
Abdulbaki yaptığı açıklamada “ Türkiye’nin Kahire Büyükelçisi Hüseyin Avni Potsalı, Ezher Üniversitesi rektörü prof.Dr. Ahmet Tayyip ile görüşerek aldıkları kararlar ve yaptıkları çalışmalar hakkında bilgi verdiklerini ve imam-Hatip liselerinin denklik probleminin çözülmüş olduğu hususunda bir sonuca varıldığını açıkladı.
Abdulbaki Türkiye’den 300 öğrencinin sosyal bilimler ve ilahiyat bilimleri alanlarına kabul edilmesi için işlemlerinin tamamlanacağını ifade etti” dedi.
 DİĞER ÜLKELERDEN ÜLKEMİZE..
Endonezya ve Pakistan başta olmak üzere Senegal’den Sırbistan’a, Kongo’dan Madagaskar’a kadar dünyanın birçok İslam ülkesinden Ülkemize öğrenci göndererek İmam-Hatip liselerinde okumalarını sağlamaya çalışıyorlar. İkili anlaşmalar çerçevesinde ülkemiz İmam-Hatip liselerinde okuyan 541 yabancı öğrenci, Başbakanlık talimatıyla Devlet parasız yatılı olarak ayrılan kontenjanlarda okumalarına devam ediyorlar. Ülkemiz İmam-Hatip Liselerinde okuyan bu yabancı öğrenciler, kuşkusuz Türkiye ile kendi ülkeleri arasında bir gönül, bir kültür köprüsü oluşturdukları ve İslam ülkelerinin maddi ve manevi alanda yakınlaşmasına neden olacakları bekleniyor.
ORTA KISIMLARI KAPATILINCA..
1997-1998 eğitim öğretim yılında zorunlu eğitim 8 yıla çıkarıldı. Bu imam-Hatip okullarının orta kısmının kapanması demekti. O zaman 594 İmam-Hatip Okulu ve bu okulların da 318 bin öğrencisi vardı. Bu okullar kapatıldı. Öğretmenleri ise kültür ve ahlak bilgisi öğretmeni olarak ilköğretim okullarına kaydırıldı. Orta kısımların kapanmasıyla okul sayısında azalma yaşanmazken, öğrenci sayısında yıldan yıla düşüşler yaşandı. Öyle ki kapanma yılında 318 bin olan öğrenci sayısı yıldan yıla azalarak 38 binlere kadar düştü.
Ancak 2010-2011 eğitim ve öğretim yılından itibaren üniversite sınavlarında engel olarak konulan kat sayısı farkı değişince, yine hem okul sayısında, hem de öğrenci sayısında artışlar yaşanmaya başladı. Okul sayısı 493’e çıkarken, öğrenci sayısı kız ve erkek olmak üzere 235 bine çıktı. Müteakip 2.yılında ise, okul sayısı 537, öğrenci sayısı 268 bin olarak tırmanış göstermiştir.
15 YIL ARADAN SONRA YENİDEN ORTA..
Aktif olarak uygulamaya konulan yeni eğitim reformuna göre İmam-Hatip ortaokulları 15 yıl aradan sonra yeniden açıldı: Bu yıl açılan okul sayısı 1141 ortaokul, öğrenci sayısı 109 bin..Bu okullardan 733’u müstakil İmam-Hatip orta okulları olarak açılmışken, geriye kalanları imam-Hatip liselerinin bünyesinde açılmıştır. Ayrıca imam-Hatip Lisesi okul sayısı toplam 695 okul olup bu yıl kayıt yaptığı öğrenci sayı ise, ortaokul sayısı ile başa baş denk gelmiştir.
Ancak çok büyütülen ve yer yer polemik konusu yapılan İmam-Hatip okullarına yapılan kayıtlar da çok fazla değildir. Yapılan tespitlere göre bu yıl ortaokullara yeni kayıt yapan her 100 öğrenciden 91’i normal ortaokullara kayıt yapmışken, her 100 öğrenciden sadece 9 öğrenci, İmam-Hatip ortaokuluna kayıt yapmıştır.
Buna rağmen İmam-Hatip okulları üzerindeki polemikler hala devam ediyor.
Çocuklarımız ve gençlerimiz hangi okulda okurlarsa okunsunlar. Onlar bu ülkenin ve bu milletin çocuklarıdır. Biri diğerinin kardeşidir. Bizi muasır ülkeler seviyesine çıkarsınlar diye okutuyoruz.
Hiç olmazsa onların arasına bu sefer de okul ayrımı nifakını sokmayalım ve nifak sokmak isteyenlere imkan vermeyelim..!
 
Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar
 Orhan Saka
 8 Ekim 2012 Pazartesi 10:48
Sende çok abartmışsın yani. o kadarda değil.
Yazarın Diğer Yazıları
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   Künye
Copyright © 2024 Erzurum Gazetesi