MENÜ
Erzurum 12°
Erzurum Gazetesi
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
  İnsanlık İçin Başka Bir Başbelası: Açlık
Zülküf Usanmaz
YAZARLAR
26 Ağustos 2012 Pazar

İnsanlık İçin Başka Bir Başbelası: Açlık

Rahmetlik Dedemin 5 vakit Namazında duası
Allah’ım beni açlıkla ve namusla terbiye etme..!”idi.
12 Ağustos 2012 tarihli” Dünya haberleri “ sitesinden bir tercüme..
“ Dünyada Açlık Nedeniyle Acı Çeken Yarım Milyar İnsan Mevcut..
Dünyada yaşanan açlık krizine çözüm bulmak üzere İngiltere Başkenti Londra’da bir konferans düzenlendi. Konferansa Birleşmiş Milletler temsilcileri, medya ajansları, sivil toplum kuruluşları, birçok bilim adamı, uzmanlar, spor ve sanat yıldızları katıldı.
Konferansa ev sahipliği yapan İngiltere Başbakanı David Camiron’a göre dünyadaki açlık krizini çözüme kavuşturacak kendi başına tek bir yol yok.. Yolları ve sebepleri çok çeşitlidir.
Bu kriz, öyle bir krizdir ki dünya çapında en az 170 milyon çocuğa şiddetli acı çektiriyor, hele Arapların yaşadığı bölgelerde birçok devlet, bu krizi yaşıyor, bugün Yemen’e yönelen yetersiz gıda krizi, son derece önemli bir boyutta bulunuyor, yardım için BM. başta olmak üzere birçok yardım kuruluşu yardım için çağrı üstüne çağrı yapıyor.
Fiyatların yükselmesi, hükümetlerde siyasi krizlerin yaşanması sonucu en az 10 milyon Yemenlinin ihtiyaç duyduğu gıda maddesini satın alma gücüne ulaşamıyor. Yemen’in yanında Somali aynı şeyleri yaşıyor, Eritre yaşıyor..”
Gerçek odur ki , dünyada gelir dağılımı hemen hemen her ülkede çok düzensiz..Bunu en başta kabul etmek gerekir; ama bunun yanında başka sebepler de var ve bunlar ülkeden ülkeye de değişiklik gösterirler, Sırlayalım:
-İç çatışmalar, iç gerginlikler ve bunları sürekli körükleyen ve gündemlerinde tutmaya çalışan batılı ülkeler… Afrika ülkelerinde olduğu gibi..
-İç çatışması olmayan diğer ülkelerde ise, siyasi istikrarsızlık şeklinde fitneler ve ülke kaynaklarına hâkim olmuş kaotik boğuşmalar,
-Özellikle Arap yarım adasındaki ülkelerde tarıma elverişli arazilerin kötü kullanılması, gıda emniyetinin bulunmaması,
-Nüfusa göre üretimin yapılmaması, ülkelerin deprem, kasırga, sel ve diğer tabii afetlere maruz kalması,
-Dünyada meydana gelen kuraklıklar… Son yıllarda Rusya’da ve Amerika’da meydana gelen kuraklıklar bütün dünyada gıda krizine neden olmuştur,
- 2008 yılında Uluslararsı tahıl konseyinin tespitine göre dünyadaki ekonomik krize paralel ABD’de buğday, mısır, soya fasulyesi, arpa ve pirinç gibi tahıl ürünlerinin fiyatlarında yüzde 50’ye varan artışlar meydana geldiği görülmüştür, yine 2010 yılında Rusya’da yaşanan büyük kuraklık ve ABD’de yaşanan kriz nedeniyle yapılan yetersiz üretim fiyatların yükselmesine sebep olmuştur.
-Daha somut bir örnek: Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Teşkilatı (FAO)’un tespitlerine göre 2007-2008 yıllarına ait krizin dünyadaki etkisi 500 milyon aç insana ilaveten 160 milyon daha aç insanın var olmasına sebep olmuştur.
Son Rus harbinde başka bölgelere muhacir olurken her çeşit açlıktan ve yoksulluktan canı fena halde yanmış Dedemin günde 5 defa sesli olarak tekrarladığı duasına ben de hem kendi adıma, hem de Milletimiz adına katılıyor ve “ Aminnnn..!” diyorum.
 
Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu yazı henüz yorumlanmamış...

Yazarın Diğer Yazıları
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   Künye
Copyright © 2024 Erzurum Gazetesi