MENÜ
Erzurum
Erzurum Gazetesi
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Aile Yapısı Çok Önemli..
Zülküf Usanmaz
YAZARLAR
2 Aralık 2012 Pazar

Aile Yapısı Çok Önemli..

        İnancımıza göre beşeriyetin babası Hz. Âdem, anası ise Hz. Havva idi. Bunlar birbiriyle evlenmek suretiyle aile kurdular. Çocukları oldu,
çoğaldılar ve o günden bu güne kadar olan insanlığın atası oldular.
        Evlilikle başlayan aile oluşması,  tarih boyunca toplumların temel taşı oldu. Aile, ruhen ve bedenen sağlam yetişen nesillerin temeli olmuştur.Bu yüzden mazbut ve sağlam aile yapısına çok önem verilmiştir..
        Pekiştirerek tekrarlıyorum; toplumlar ailelerden meydana gelir. Ailelerin bütününden de milletler oluşur. Vücudun en küçük parçası
nasıl hücreyse, toplumların en küçük parçası da ailedir. Hücreler hastalandığında nasıl vücudun organları da hastalanırsa, aileler bozulduğu zaman, toplumun tamamı bozulmuş olur.
ÜLKEMİZDE AİLE DÜZENİ..
        Birçok Üniversitemizin aile üzerinde yapmış oldukları sosyolojik çalışmalarda, Türk aile yapısının gittikçe dejenerasyona uğradığını aynı aile içinde yaşayan büyükanne-anne ve torun gibi üç kuşak arasında davranışta, giyinişte ve yaşayışta ortak paydaların azaldığını ve herkesin ayrı bir telden çaldığı gerçeğini ortaya çıkarmışlar..
Erciyes Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Hocalarından Prof Dr. Celal Kırca bir Alman papazından şunları dinliyor;"Değerli hocalarım siz de, ben de din adamlarıyız. Size bir tavsiyem olacak. Bizim yitirdiğimiz ama sizin hala sahip olduğunuz iki önemli şey var. Bunlara mutlaka sahip çıkıp koruyun. Biri aile diğeri de cami cemaatiniz. Biz kilisede cemaatimizi kaybettik, Almanya'da aile çöküyor, yok oluyor." demiş..
      Evlilik önemli bir akittir. Tabir yerindeyse "Pazardan mezara "kadar olmalı. Eşler ölünceye kadar tasada ve kıvançta bir ve beraber olmalılar, Hayatın zorluklarını birlikte sırtlanmalılar.Bunun için Anadolu'da kız verilirken " Koca evine duvakla girer, kefenle ancak çıkar.." denir. Veya " Bir yastıkta kocasınlar " temennisi yapılır.
ESKİ EVLİLİKLER...
Bunların ötesinde eskiden evlilik, aile tarafından gerçekleştirilirdi. Aile, maddi durumu, sosyal ve kültürel seviyesi hatta meslek ve sanatı kendisine uygun ailelerden kendi çocuğuna kız beğenir ve uzun araştırmalardan sonra talipli olurdu. Daha sonra kız ailesiyle temasa geçilir, bu sefer kız ailesi aynı araştırma ve soruşturmayı yaptıktan ve çocuklar birbiriyle görüştürüldükten sonra eğer her şey yolunda uygun gitmişse, o zaman evlilik işlemi örf adet çerçevesi içinde gerçekleştirilirdi.
Bu  yolla yapılan evlilikler, çok sağlam olurdu. Boşanmalar hemen hemen yok denilecek kadar az meydana gelirdi..
ŞİMDİ İSE
Ama şimdi evlilik çok farklı bir kulvarda gerçekleşiyor.. Şimdi eşler, okulda, bakkalda, kaffede, barda, sokakta veya daha değişik mahfillerde tesadüfen rastlaşır, tanışır ve birbirlerini beğenerek anlaşırlar.  Bu gelişmeler aileden habersiz olarak olurken araştırma ve soruşturma da yapılamaz. Aileler arasında denklik aranmadığı, araştırma yapılmadığı için de yapılan evlilik çok sürmez. Boşanmalar da bu yüzden artıkça artar.
Boşanmalara gösterilen sebepler tabiî ki sadece bundan ibaret değil..Bilimsel çalışmaların ortaya koyduğu diğer sebepler de şöyle;
-Aile içi yetki paylaşımı ve rol çatışmaları,
-Eş, aileleri arasındaki kendi tarafına çekme çatışmaları,
-Kayınpeder, kaynana veya eşlerle birlikte kalan eş yakınlarından duyulan rahatsızlık,
-Eşler arasındaki kültürel, sosyal, ekonomik ve inanç farklılıkları,
-Eşlerden birinin uyuşturucuya müptela olması, uzun süre mahkûm olması veya aldatması gibi nedenler de sıralanabilir.
Ülkemizde bütün bu nedenlere bağlı olarak günden güne aileler çöküyor, boşanmalar hız kazanıyor. Bu da en başta toplumbilimcilerini korkutuyor.
BAŞKA BİR AÇIKLAMA

Ülkemizde 1986 Yılında 61 bin….- 1998 yılında 114 bin  ve 2010 Yılında 118 bin, 2011 yılında 120 bin çift boşanmıştır. Yüdesel olarak bu sayı,  Yunanistan da yüzde 6,9 iken, ABD’de yüzde 4,8 iken, Mısır’da yüzde 1,55 iken, Türkiye’de yüzde 0,47 dir. Buna rağmen milletimizin sahip olduğu milli ve manevi değerler sayesinde, büyük çoğunluğu mazbut aile yapısını hala korumaya devam ediyor.
Aile bizim için çok önemli..Onun için hedefimiz, bu oranın daha da aşağıya çekilmesini istemek ve sağlamaktır.!

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu yazı henüz yorumlanmamış...

Yazarın Diğer Yazıları
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   Künye
Copyright © 2024 Erzurum Gazetesi