Değişik toplumlarda farklı zamanlarda ve farklı anlamlarda kullanılmışsa da siyaset, günümüzde bir bilim dalıdır.
Hatta belli bir toplumda çatışma halinde olan menfaatlerin uzlaştırılması çalışmalarıdır. Günümüzde siyaset, siyasi kararların analiz edilmesi,sosyal grupların karar ve etki faktörlerin irdelenmesi hatta siyasal katılma yollarının açılması ve sosyal yapı ile iktidar ilişkilerinin düzenlenmesi, sonuçta siyasal gelişme ve değişmelerin incelenmesi sanatıdır.Dünyada önceleri şu devlet şekilleri vardı.
Bunları üç başlık altında toplayalım;
-Mutlakıyet: Monarşik yapıdır. Tek kişi devleti yönetir.
-Meşrutiyet: Hükümdar veya kralın yetkileri kısılmıştır.
-Cumhuriyet:Halkın kendi kendini idare etmesi yönetimi..
Dünyada birçok yönetim şekli olmuştur.
Aşağıdaki sıralamaya uyacak şekilde sırasıyla kişi hâkimiyetine, zümre hâkimiyetine, din hâkimiyetine ve millet hâkimiyetine dayanan yönetim şekilleri kısaca şöyle gruplandırılmıştır -Monarşi-Monarşik devlet,-Oligarşi-Oligarşik devlet,-Teokrasi-Teokratik Devlet,-Demokrasi-Demokratik Devlet, Osmanlı Devleti Monarşi ile Teokrasiyi bir arada kullandığı ifade edilir.Devletleri İdare edenlere verilen unvanlar ise, Milletten millete dönemden döneme değişik değişik olmuştur.
Toplu halde bir kısmını verecek olursak ilk aklımıza takılanlar şöyle:-Melik-Firavun-Şah-Kayser-Hakan-Han-Sultan-Padişah,-Halife-Kağan-Budun-Kral,-Çar gibi..Millet olarak bütün unvanlar 1 Kasım 1922'de kaldırılmıştır.
Ancak Orta doğuda ve Afrika'nın bazı ülkelerinde hala Emirlik, Şeyhlik gibi unvanlar kullanılmaktadır. Konuyu bu derece derinden almaya başladık ki az da olsa siyasetin dünü ile bugünü bir arada daha iyi anlaşılmış olsun.
Yaşlı dünyamız her türlü idareyi yaşadı ve birçok ad altında hükümdarlar, krallar tarafından idare edildi. Ancak geçen yüz yıllarda Cumhuriyet rejimini yakaladı. CUMHURİYET
Bu idare, halkın egemenliğine dayanan bir idaredir. Çok sesli ve geniş katılımlı bir idare..
Siyasetin yoğun yaşaması da bu rejimle birlikte başladı zaten..Cumhuriyet yönetiminde ülkeden ülkeye ufak tefek farklılıklar varsa da,temelde halkın egemenliği önde yer alır. Ayrıca şu özellikleri olmalıdır.-Ferde değer verilmiştir. Çünkü fert, vücudun hücresi gibi toplumun temel taşıdır.
-Çoğunluğun rejimidir,
-İçinde halkın kendi kendisini idare etmesi
(demokrasi) vardır,
-Devleti çalıştıran ve ülkeyi yöneten halkın seçtiği meclisi vardır,
-Yasama, yürütme ve yargı şeklinde kuvvetler ayrılığı mevcuttur.
-Özgürlük ve eşitlik herkesçe yaşanması gereken birer erdemlik olarak yer alır.-Hukukun üstünlüğü ve hakimiyeti esas alınmıştır.
Bu nitelikleri sayesinde Cumhuriyet, dünyada bu gün en ideal rejimdir.
Ancak az gelişmiş ülkelerde bazen baş gösteren
-Siyasi çalkantılar,
-Etnik çatışmalar,
-Din ve mezhep ayrışmaları,
-Ekonomik bulanımlar
-Çok kötü yönetimler ve benzeri sorunlar yüzünden rejimin inkitaya uğradığı görülmüştür..
Ama durum normale döndüğünde yine bu rejimin gereği olan seçim,parlamento ve halkın temsili ile ülke yönetimi cumhurun yanı çoğunluk olan halkın olmaktadır.
ÜLKEMİZDE CUMHURİYET
Anayasa'mızda ülkenin yönetim şekli Cumhuriyettir.Maddesi değiştirilemez ve değiştirilmesi teklif dahi edilmez.Yanı rejimin ilk güvencesi Anayasa..
İkinci ve daha önemli bir güvencesi Türk Silahlı Kuvvetleri.. Cumhuriyeti kollama ve koruma görevi kanunlarla Türk Silahlı Kuvvetlerine verilmiştir.Yanılmıyorsam dünyada rejiminin kollama ve Koruma görevi Silahlı kuvvetleri tarafından üstlenmiş başka bir ülke de Cezayir'dir..
Üçüncü ve en önemli güvencesi ise, Türk Milletidir.
Milletimize en uygun rejim cumhuriyettir.Ama pratikte, Cumhuriyet idaresinin gerekleri tam yapılıp yapılmadığı hususunda tereddütler vardır.
TEBRİK: 29 Ekim'de her yıl kutlanan Cumhuriyet Bayramımız, ilelebet milletimize hayırlı olsun..