MENÜ
Erzurum 18°
Erzurum Gazetesi
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Anadolu Rönesansı Ahiliktir (1)
Zülküf Usanmaz
YAZARLAR
11 Ekim 2009 Pazar

Anadolu Rönesansı Ahiliktir (1)

Ahilik Haftası nedeniyle iki yazıyla ahilik kurumu üzerinde duracağız. Çünkü her yıl 8-12 Ekim tarihleri arasında bütün ülkede esnaf kuruluşları tarafından hafta olarak kutlanır.
Ahilik, 13.Yüzyılın ilk yarısından 19.yüzyılın ikinci yarısına kadar tam 6 asır meslek ve sosyal alanlarında etkin olmuş bir esnaf kuruluşudur.
Ahilik, kardeş, arkadaş yaren, dost, yiğit anlamında kullanılır. Sosyal ve kültürel anlamı ise birbirini seven ve saygı duyan, yardım eden, fakir gözeten, yoksul barındıran, dinine diyanetine bağlı, çalışkan bir iş ve çalışma teşkilatıdır.
Anadolu'da, Balkanlar'da, Orta sayada yaygınlaşmış, itibarlı bir kurum..Başlangıçta meslek ve sanat alanlarında esnaf yetiştirmek, onlara meslek ve ticari ahlak kazandırmak gibi amaçlar doğrultusunda faaliyet göstermişse de, sonraları piyasada rekabet etmek, imal edilen malın kalitesini yükseltmek ve korumak hatta ülkenin silahlı kuvvetlerine destek olmak gibi amaçlara da yönelmiştir.
KURULUŞU
Ahilik, Ahi Evran tarafından kurulmuştur. Azarbeycan'nın Hoy kentinde 12 ve 13.yüz yılları arasında yaşamış ünlü bir bilgin ve iktisat adamıdır. Ahmet Yesevi'nin talebelerinden ve Fahreddin Razi gibi dönemin büyük âlimlerinden ilim tahsil etmiş ve terbiye almıştır

Ahi Evren, Selçuklu Hükümdarı Gıyaseddin Keyhüsrev döneminde Kayseriye gelmiş ve 1205 yılında Kayseride büyük bir deri sanayini kurmuştur..
Devletten de destek alarak Alâeddin Keykübat zamanında Anadolu'nun birçok şehrinde esnaf teşkilatını kurmaya başlamıştır. Özellikle Denizli ve Kırşehir'e bizzat giderek buralarda dericilik teşkilatlarını kurmuştur.
Ahi Evran sadece deri sanayi alanıyla kalmamış, tam 32 ayrı meslek dalını Anadolu'nun birçok şehrinde ve bu teşkilat sayesinde hayata geçirmiştir.
Araplarda da Ahiliğe benzer ve "Fütüvvet "dedikleri bir esnaf ve sanatkâr kurumları var. Hatta Ahilikten çok daha eskidir. Ahiliğin buradan alındığına ilişkin rivayetler bile var. Ancak ibn-i Batuta'nın belirttiğine göre Ahilik kendi başına tamamen bağımsız ve Türkler
tarafından kurulmuş bir teşkilattır. Her ikisinde de;
-Ahlakı eğitim,
-Meslek eğitimi ve bilim,
-Teşkilatlanma,
-Kalite geliştirilmesi ve korunması ile standart uygulanması,
-İmalatçı ve tüketici ilişkileri,
-Piyasa ve esnaf denetimi
Gibi konular öne çıkarılmış, toplumun ticari ve sosyal düzeni bu
sayede büyük çapta sağlanmıştır.
ANADOLU'DA FAYDALARI
-Ahilik, Anadolu'da köylere kadar yayılarak Anadolu'nun daha kısa sürede maddi ve manevi olarak örgütlenmesini sağlamıştır.
-Göçebe Türkmenler yerleşik hayata geçirilerek hem İslamiyet'e uyum sağlamaları kolaylaşmış, hem de şehircilik yaşamı hız kazanmıştır.
-13. Yüz yıla kadar çoğunlukla gayrimüslim azınlıkların tekelinde bulunan sanat ve ticaretin, Müslüman tabanın elline de geçmesine sebep olmuştur.
-Ahilik kurumu sayesinde Müslüman Türk esnafı arasında kuvvetli bir dayanışma gelişmiş, asayişin çok bozulduğu dönemlerde bile bu kurum otoritesini yürütebilmiştir.
-Ahilik kurumu sayesinde, özellikle esnafın dini ve ahlaki yapısı korunmuştur.
HERKES AHİ OLAMAZDI
Peştamal kuşanarak Ahi olmak için yedi hasletten uzak durması, yedi hasleti de yerine getirmesi ön koşul olarak kabul edilmiştir.
1. Cimrilik kapısını bağlayacak, lütuf kapısını açacak,
2. Kahır ve zulüm kapısını bağlayacak, uysal ve mülâyemet kapısını açacak,
3. Hırs kapısını bağlayacak, kanaat ve rıza kapısını açacak,
4. Tokluk ve lezzet kapısını bağlayacak, riyazet kapısını açacak
5. Halktan yana kapısını bağlayacak, Hak'tan yana kapısını açacak
6. Herze ve hezeyan kapısını bağlayacak, hoşgörü ve olgunluk kapısını açacak
7. Yalan kapısını bağlayacak, doğruluk kapısını açacak
AHİLİK KURUMUNA ÜYE OLAMAYANLAR
-Müslüman olmayanlar,
-Çevresinde iyi tanınmayanlar,
- Kötü söz getirebileceği düşünülenler,
-Zina ettiği ispatlananlar,
-Katiller,
- Hayvan öldürenler (kasaplar),
-Hırsızlar,
-Tellallar,
-Vergi memurları,
-Avcılar,
-Vurguncular.
( Devamı haftaya )

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar
 tec dağlı-4
 12 Ekim 2009 Pazartesi 12:13
bakabilir.Onların kapısında yıllardır çalış maktan nasıl kutuluruz,onları bizim kapımızda nasıl çalıştırabiliriz.............. ---Bütün bunlara karşı ne yapmamız lazımdır? Önce,bu ezber eğitiminden bu ülkeyi kurtarma malıyız.Tüm eğitim kurumlarında öğrenci leri buluş yapan,araştıran,sorgulayan,merak eden ve düşünen duruma getirmeliyiz.Üniversi telerimiz proje,bilim,bilişim,buluş,yüksek düzeyde araştırma yaparak,asli görevlerini icra etmelidir.Bulunan teknolojik eserleri daha da geliştirerek bir sanayi ürünü olarak dışarıya satıp çok kazanarak refah seviyemi zi yükseltelim.Bunun için çok çalışmamız,çok üretip çok satmamız lazım.Bunun için gençleri mizi iyi eğiterek,çok iyi bir YABANCI DİL EĞİTİMİ VEREREK,ÇOK İYİ BİR YABANCI DİL ÖĞREN MELERİNİ SAĞLAMALIYIZ.Dünyayı iyi takip etmeliyiz.İçimize kapanıp dünyadan dışlanmama lıyız.Olup biteni iyi okumalıyız.Gelişen ve değişenlere ayak uydurmalıyız.Kendimizi iyi hazırlamalıyız.Hissiyatı bırakmalıyız. Yazılacak çok şey var ama
 tec dağlı-3
 12 Ekim 2009 Pazartesi 11:45
hazırlamıştır.Maalesef,Osmanlı Devleti, bu sanayi devrime seyirci kalarak,bu oluşumu doğru okuyamamış,gerekli tedbirleri alamamış tır.Beyefendi,yazılarımızda artık bu tür hamasi duyguları,hissiyatı bırakalım,okuyucu ya tahkiki bilgileri verelim.Bu ülkenin sana yii,teknolojik bir ülke olması için neler yapılması gerektiğini yazalım.Alınması gere ken tedbirleri yazalım.Yol gösterelim.Yeni dünya düzenine,oluşan dünya konjonktürüne nasıl adapte oluruz,nasıl uyum sağlarız,onla rı nasıl takip ederiz,nasıl üretip nasıl sata rız, zengin olup hayat standardımızı nasıl yükseltiriz,Lüksemburg gibi bir ülkeye nasıl el açıp borç para istemeyiz(ki o da vermemişti),fert başına milli gelirimizi,(2500-3000 $) onlar gibi nasıl 35-40-50 hatta 65 bin $'a çıkarabiliriz,nasıl onların pazar kolonisi olmaktan kurtuluruz,ihracatımızı nasıl 600-700 milyar $'a,GSMH'yi nasıl 1 tril yon $'a çıkarabiliriz,nasıl sırtımızı pek karnımızı tok tutabiliriz,gelecek nesilleri miz ileriye nasıl kıvançla
 tec dağlı-2
 12 Ekim 2009 Pazartesi 11:22
Neticesinde;küçük atölyeler kapanmış,büyük fabrikalar kurulmuş,tarımda teknoloji gelişe rek,üretim artmış,küçük çiftçi yerini tarım işçisine bırakmış,ticaret gelişmiş,malların taşınması için ucuz taşıma olan demiryolları yapılmış,büyük sanayii şehirleri kurulmuş,böy lece eğitilmiş insan gücü ve sermaye oluşmuş tur.Sonuçta,insanların refah seviyesi yüksel miş,hayat şartları iyileşmiş,ölüm oranları düşmüştür.Yani:Rönesans,Avrupada sanayii ve teknolojinin oluşmasını sağlamıştır.Ama,Ahi likte böyle bir şey olmamıştır.Belki kendi çapında bir takım sanatların oluşup devam etmesini sağlamamıştır.Ahiliğin bu kuralları, ne yazık ki Endüstri Devrimi'nin karşısında; Osmanlı Devleti'ndeki küçük atölyelerin kapanmasına,işsizliğin artmasına,dış ticaret dengesinin giderek bozulmasına,19.yy ortala rından sonra,Avrupa mallarının Osmanlı Devle tini istila etmesine,Osmalı'nın ucuza ham madde satıp çok pahalıya mamul madde almasına sonunda da bu gerileme ve gidişat siyasi çöküşü
 tec dağlı-1
 12 Ekim 2009 Pazartesi 11:00
Beyefendi,önce adını koyalım.Ahilik,bir Röne sans hareketi değildir.Rönesans kiliseyi,daha doğrusu dini,dışarıda bırakarak yapılan bir harekettir.Ahilik ise,dini ve milli birliğin korunmasında hizmetler gören,Anadolu'daki esnaf ve sanatkâların birliğini,çalışma esas ve usullerini teşkil eden sosyo-ekonomik bir kurumdur.Daha doğrusu, bir kurallar silsi lesidir.Genel olarak;Cömertlik,mertlik ve mürüvvet gibi soyut kavramlara dayanır. Rönesans ise:Edebiyât,san'at,düşünce ve bilim alanında yapılan BÜYÜK YENİLİK,GELİŞME VE AN LAYIŞA DAYANAN BİR HAREKET,YENİ BİR DOĞUŞTUR. Rönesans,teknolojik gelişmeler ve büyük Coğrafi keşifler sonrasında doğmuştur.Röne sans,bilim alanındaki buluş ve gelişmeleriyle teknoloji ve sanayinin doğmasını hazırlamış tır.Rönesansta,yeni buluşlar üretime uygulan mış,bunun neticesinde de en önemlisi olarak, buhar gücüyle çalışan makinalar kullanılmaya başlanmış(Ceymis VAt 1765),böylece makinalaş mış endüstri doğmuştur.
Yazarın Diğer Yazıları
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   Künye
Copyright © 2025 Erzurum Gazetesi