MENÜ
Erzurum 22°
Erzurum Gazetesi
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Mekke İçin Büyük Proje,100 Milyar Dolar
Zülküf Usanmaz
YAZARLAR
23 Aralık 2012 Pazar

Mekke İçin Büyük Proje,100 Milyar Dolar

(Dünya haberleri sitesinden tercüme haber)
“ Suudi Arabistan Mekke’nin restorasyonuna 100 Milyar Dolar harcayacak..
Suudi Arabistan’ın Mekke şehri Belediye Başkanı Üssame Al Bar, yaptığı açıklamada Mekke’nin restorasyon projesi kapsamında 2 bin 350 işyeri ve binanın yıkıma tabi olduğunu söyledi. Bu proje 33 yılda ancak gerçekleşebileceği ve proje maliyetinin ise 100 milyar dolara mal olacağını açıkladı..
Mekke Belediye Başkanı Al Bar Anadolu Ajansı Muhabirine yaptığı açıklamada, Proje çalışmaları 2009 yılında başladı. Resulullah’in evinin de içinde bulunduğu Gazze Caddesindeki birçok otelin ve işyerinin yıkım işlemleri tamamlandı. Projenin tamamlanması halinde Ka’benin etrafında bir milyon insan aynı anda namaz kılabilecek imkâna sahip olacağını açıkladı..
Al Bar, bu projede yüzlerce lokanta yapımı,  Mina’da daha iyi hizmet veren tuvaletlerin inşası gerçekleşecek ayrıca bu  planlama çerçevesinde ek olarak ziyaretçilerin çocukları için bakım merkezleri, ticari iş yerleri ve yeni oteller yapılacak üstelik fazla irtifa uygulanmayacak..
Belediye başkanı serbest geçişler için yeni tüneller yapılacak,ilaveten hızlı olarak çıkan olayların mahalline anında intikal etmek için vatandaşların kullanımına kapalı özel bir tünel yapılacak..Kabe dağının altından geçecek her tünelin uzunluğu 700 metre olacak.
Başkan Al Bar, büyük bir metro projesi meydana gelecek ve yapımı 10 yıl sürecek,  tünel projesi tren hattıyla birleşerek 182 km.lik bir hat olacak.. Hat o zaman Ka’beden başlayıp Arafat’a uğrayarak Müzdelife ve Mina’dan geçmeye başlayacaktır..
Bu proje sayesinde Mekke-i Mükkereme, yıllık olarak umre için 16 milyon, hac için ise 4 milyon hacıyı misafir etme imkânına kavuşmuş olacaktır”  dedi...
KA’BE
Kesin olarak bilinmemekle beraber Hz. Adem (A.S.) tarafından yapıldığı Hz. İbrahim (A.s) tarafından onarıldığı söylenen bu yapı, her zaman ve her inançta mukaddes özelliğiyle bilinen ve içinde ibadet edilen bir yapı olmuştur. Bu yüzden Allah’ın evi anlamında “ Beytullah “ denmiştir. Müslümanların günde 5 defa namaz kılarken yöneldiği kıble..Aynı zamanda hac mevsiminde ziyaret edilmesi İslam Dini’nin 5 şartından biri sayılmıştır..Namaz,oruç, zekat ve kelime-i şahadet gibi bir şart..
OSMANLI ESERLERİ
400 yıl Osmanlı hâkimiyetinde kalan Mukaddes topraklarda Osmanlı birçok eser bırakmıştır. Sadece Mekke şehri için birkaç tanesini sıralayalım;
1-SU Kemeri: Mekke’nin su ihtiyacını karşılamak üzere Arafat’tan Müzdelife’ye giderken yolun sağ tarafında görünen su kemeri.. Kanuni’nin kızı Mihriman Sultan tarafından yapılmıştır.
2-Ecyad Kalesi: ka’be’nin korunması için 1781 de Osman Nuri Paşa tarafından Ka’beye hâkim tepe üzerinde kurulmuştur. Kale 1.cihan savaşına kadar askeri garnizon olarak kullanılmıştır.
3-Osmanlı Kışlası: ıı.Abdülhamit tarafından 1894’de yaptırılan kışla, hacca gelen fakir hacıların için misafirhane, hastane ve eczane olarak kullanılması amacıyla yapılmış 600 kişilik bir ecdat yadigari..
4-Kanuni emriyle planı Mimar Sinan tarafından hazırlanan ve yüksekliği ka’beyi geçmeyen revaklar da Osmanlı tarafından yapılmış, 1590 yılında revaklarda yapılan yenileme de yine Osmanlı tarafından yapılmıştır.
BİR YILLIK HAC GELİRİ
Hac organizasyonunu yapanların verilerine göre Türkiye’nin hac, umre ve diğer masraflarından dolayı yıllık olarak Suudi Arabistan kasasına giren parası bir milyar avro’dur. Bütün dünya hacılarını dikkate aldığımızda yıllık hac geliri yaklaşık 50 milyar avro’dur.Bu gelir ise, Projeye harcanacak yaklaşık 100 milyar dolara bedel..!

 

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar
 umut
 26 Aralık 2012 Çarşamba 19:40
Allah kendi mabedini her zaman korumuştur.sizin vereceğiniz paralara ihtiyacı olmaz.Hadimul harameyn dün osmanlı idi bu gün başkaları.Biz halifeliği kaldırarak bu göevimizide bırakmışız.İzzeti ve şerefi hep bundan sonra batıdan aradığımız içinde sözümüz oralarda artık geçmiyor. sayın usanmaz bey batıya atile giden tatil paralarınıda bir sorsanız seyahatçilere..
Yazarın Diğer Yazıları
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   Künye
Copyright © 2024 Erzurum Gazetesi