MENÜ
Erzurum 12°
Erzurum Gazetesi
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Arzu Edilen Örnek Yönetici-3
Nurullah Özkılıç
YAZARLAR
25 Eylül 2011 Pazar

Arzu Edilen Örnek Yönetici-3

Yönetici, halkının dertleriyle hemdert olmalı, garip- gurebayı tanıyıp gözetmelidir. Yönetimi altında bulunan birimlerle yakın temas kurmalı, zaman zaman ziyaret etmelidir.
Bulunduğu konum itibariyle merkezden taşraya teşkilatını tanımalı, yakın bir dostluk kurmalıdır. Yönetimde takdir ve ceza mutlaka olmalıdır.
Zira “Bal taşıyan arı ile, sıtma taşıyan sinek bir tutulmaz.”
Hizmet aşk ve heyecanı ile dolup taşan bir elaman takip edilmeli, denetlenmeli ve takdir edilmelidir. Unutulmamalıdır ki her insan bir aferin beklemektedir. Hak ettiği halde üst yöneticilerden takdir ve tebrik görmeyen insanların çalışma, başarma ve yükselme azmi kırılır. Pasif bir çalışma anlayışı bilinç altında gelişir.
Yönetimde ceza da önemli bir ölçüdür. “Suçluyu affeden hakim kendisini mahkum eder.” Bu kaideyi unutmamak gerekir. Katili affetmek ona zulümdür, merhametsizliktir. Onu cezalandırmak ona merhamettir, adalettir.
İnsanları üç sınıfta değerlendirmek mümkündür:
Bir insan akıllı ve çalışkan ise O’nu takdir etmek;
Akıllı ve tembel ise O’nu teşvik etmek;
Akılsız ve çalışkan ise O’nu kontrol etmelidir.
Yönetici daima kendini yenilemeli, mesleği ve yönetimi ile ilgili mevzuatı takip etmelidir. Hak ve adaletin doruklarında her zaman mazlumun hamisi, zalimin korkulu rüyası olmalıdır.
Şairin:
Kenar-ı Dicle’de bir kurt kapsa koyunu,
Gelir de adl-i İlahi sorar ömer’den O’nu.
hassasiyeti ile hehhal olmalıdır. Hazreti Ömer’in bir kadının evine sırtında un çuvalını nasıl götürdüğünü hatırlamalıdır.
Hazreti Ali (Kerremellahü vechehu) Valilere gönderdiği talimatname’de:
‘Ey idareci! Allah’tan kork! Allah’a itaat et! Farz ve sünnetlere uy! Bunlara uyulmayınca aslâ saadet yüzü görülmez.’ diye başlamıştı.
Bir sonraki köşe yazımı Hazreti Ali’nin talimatnamesi ile devam ettirmek istiyorum, İnşaallah.
 
Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar
 Bahriye DUYMUŞ
 26 Eylül 2011 Pazartesi 08:37
Her eleman amirinden anlayış bekler .İşi zor maaşı azda olsa .Benim amirim anlayışlı diyebiliyorsa; O, ortamda huzur ve güven vardır. Unutulmuş değil, sürekli aranılan bir eleman anlayışı hissettirilmelidir. Personeli iyi tanıyıp teşhis iyi konulursa tedavi de zor olmaz.Personeller de amiri iyi tanımalıdır.Hepsine kendini sevdirmeye ve hepsini sevmeye çalışmalıdır.Her elemana yerine göre samimi bir ilgi göstermeli .Dürüst olmalıdır.İdarecinin adil davranışı elemanları memnun eder.Her şartı herkese aynı şekilde uygulamalıdır.Ayırım yapmamalıdır.İyi yönetici olgun davranmalı ,kendine güvenmeli ve başkalarına güven vermelidir .Samimi ilişki kurma ve empati yapma yeteneğine sahip olup,ileriyi görebilmelidir.Şikayetler problem halini almadan işin başında çözülmeli.Özel olarak açıklanmasına imkan verilmeli ,şikayet halledilmemişse araştırma yapabilmek için mühlet istenmeli,bu mühlet içinde olay zaten ya küllenir yada iyice netleşebilir.İyi bir yönetici elemanı ile münakaşaya girmemelidir.
Yazarın Diğer Yazıları
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   Künye
Copyright © 2024 Erzurum Gazetesi