MENÜ
Erzurum 16°
Erzurum Gazetesi
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Ramazan Bereketi
Nurullah Özkılıç
YAZARLAR
8 Ağustos 2011 Pazartesi

Ramazan Bereketi

İnsan, sonsuz kudret ve kuvvet sahibi olan Yüce Allah' ın bir san' atıdır. En mükemmel yaratılış insana mahsustur.
Eser, müessire; nakış, nakkaşa racidir. İşte insanoğlu bu muhteşem iradenin bir sonucudur. Ve insan, antika değerinde paha biçilmez bir kıymet hükmündedir.
Gönüllerin ihyası ve kalplerin huzuru manevî gıdalarla elde edilir. İnsanların iyiye, güzele doğru gitmeleri ve toplum nizamının tesisi için yol gösterici Nebiler, Resuller gelmiştir.
İlâhî vahyi Cebrail (A.S.) vasıtasıyla insanlara ulaştıran Cenab-ı Allah, insanların huzuru için bir nizam ortaya koymuştur.
İnsanların tek başına yaşamaları mümkün değildir. Cemiyet ve cemaatler halinde yaşamanın bir zaruret olduğu ortadadır.
İnsanlık için kurtuluş yolu Kuran yoludur. Bir saadet nizamı tesis eden İslâm, bütün insanlığın huzur ve mutluluğunu esas almıştır. Her şeyin temelinde insan vardır ve her şey insana hizmet etmektedir.
Bir imtihan olan şu dünya, insan için bulunmaz bir fırsat olmalıdır. Zira ebedî saadetin kazanılması dünyadaki gayrete bağlıdır. Sultan-ı Enbiya ( S. A.V.) Efendimiz : " Dünya ahiretin tarlasıdır. "
Gönül manevî âlemin merkezidir. İnsanın iyi olması, topluma faydalı, ahlâk ve fazilet timsali bir duruma gelmesi kalbin düzelmesine bağlıdır. Kalp düzelince bütün vücut düzelmiş demektir.
İnsanın tek başına kalması halinde birçok tehlikeler onu kuşatır. Nefis denen en büyük düşman yalnız kimseleri dost edinir. Onun için İslâm cemaat şuurunu telkin etmiş, cematte hayır, rahmet, ayrılıkta azap vardır, İlâhî mesajını esas almıştır.
Cemaat şuurunun oluşması da sohbete bağlıdır. Sohbet, rahmetin kaynağı, mutluluğunun anahtarıdır.
Sevgili Peygamberimiz : " Din nasihattır. " diye buyurmuş ve bunu üç defa tekrar etmiştir.
Din, nasihat ile öğrenilir ve yaşama biçimi haline gelir. Fani olan dünya hayatında fırsatları ganimet bilmek gerekir. Zaman, işte bu fırsatların en önemlilerinden biridir. Fırsatları da en mühim işler için değerlendirmek doğru olsa gerek. Hayatta en önemli işlerdn birirsi de sohbetleri kaçırmamaktır.
Bu nedenle en mühim iş ise irfan ehli, gönül ehlinin sohbetidir. Gönül ehlinin, Allah dostlarının sohbetlerine devam etmek büyük bir kazanç olur. Kalbin huzuru bu sohbetlerde bulunuyor. Dünya sevgisini kalbe koymamak, boş, faydasız işleri terk etmek bu tür sohbetlerin neticesidir.
Bu bakımdan Allah dostlarının sohbeti bulunmaz bir hazine, ele geçmez bir fırsattır.
Şeytan ve nefis bu sohbet mekânlarında barınamaz. Kalpler Allah zikri ile dolup taşar, muhabbetullah meydana gelir. İlim ve irfanla insanın imanı bir kat daha artar.
İnsan tek kalınca, sohbet ve cemaatten uzak kalınca şeytan ona musallat olur. Günaha düşebilir, insan...
Sohbet çok önemlidir, Allah Rasulü’nün sohbetleri sebebiyle Sahabe-i Kiram yüce mertebelere kavuşmuştur.
Veysel Karanî Hazretleri Peygamberimizin sohbetinde bulunmadığı için sahabe olamamıştır.
Velilerin en büyüğü,kâmil insanların zirvesine çıkan Veysel Karanî sohbetin manevî mertebesinden mahrum kalmıştır. Böylece Sahabe-i Kiram' ın derece bakımından en az durumunda kalan vahşi bile Veysel Karanî Hazretlerini fersah fersah ileri geçmiştir.
Asrımızın hastalıklarının çaresi Ehlullah' ın, gönül sultanlarının sohbetinde, onların meclislerindedir.
İşte Mübarek Ramazan Ayı bu sohbetler için bulunmaz bir fırsattır. Ramazan-ı Şerif’in feyiz ve bereketiyle Kuran tilavetleri, sohbet meclisleri karanlıktan nura doğru bir çıkış olabilir.
Kur' ân-ı Mu' ciz ül Beyan' ın ifadesiyle : " Allah rahmetini dilediği insanlara has kılar."
Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar
 Bahriye DUYMUŞ
 12 Ağustos 2011 Cuma 09:56
Farklı coğrafya ,farklı kültür ,farklı iklim .Olsun hep birlikte teneffüs ettiğimiz hava , sevgi ve huzur dolu Ramazan Ayı ; Rahmet,Bereket ve Mağfiret ayı .Paylaşma,barışma,kavuşma ayıdır.On bir aylık yoldan gelip ,bizlere hoşnutluk getiren misafir ayımız. Cenab ı Hak bizlere güzel bir Ramazan geçirmeyi ve başka Ramazanlara Ulaşmayı Nasip Eylesin .
Yazarın Diğer Yazıları
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   Künye
Copyright © 2024 Erzurum Gazetesi