TAHT kavgasını her şeyin üzerinde tutanlar, arkasında oy kitlesi barındıran nitelikli kişileri siyasetten soğutunca, maalesef Erzurum’da “vazgeçilmez” olan kalmadı artık, demiştik ya bir önceki yazımızda; isterseniz bunu biraz açalım.
Meselâ “Ekrem Önal”…
Bana göre; “Başkanlık” yarışını kazanma şansı, son seçimlere göre Erzurum’daki en güçlü iki parti gibi görünen AKP ile MHP’nin “cılız” adayları karşısında çok daha yüksekti.
Çünkü; açıklanan Başkan adayları arasında ismi pozitif bir hareketlenmeye sebep olan yegâne adaydı Ekrem Önal.
Bir başka çünkü de; SP’nin o meşhur mahalle, sokak ve hatta evlerin içine kadar varan faaliyetlerindeki performansını bir kez daha yakalaması sonucunda ipi göğüslemesi işten bile değildi.
Ama o, “reddetti”.
“Erzurum Büyükşehir Belediyesi Başkanlılığını reddettiğini” söylemek, belki abartılı bir iddia olabilir, ama Ekrem Önal’ın böyle bir karar ile Erzurum seçmenindeki şahsi oy potansiyelini ölçme fırsatını teptiği muhakkak.
Onun bu kararı ile Erzurumlunun çok şey kaybettiğini iddia etmek ise, Erzurum’a büyük haksızlıktır.
* * *
EKREM Önal, TCDD, Denizcilik Bankası, Merkez Bankası Dış Borçlar, Faysal Finans Kurumu ve SSK gibi müesseselerin başında Genel Müdür olarak bulunmuş üst düzey bürokrat olan bir hemşerimizdir. İlk defa ANAP’tan, sonra sırasıyla Fazilet Partisi ve AK Parti’den milletvekili veya Belediye Başkanı aday adayı olmuştur.
Erzurumluların önemli bir bölümünün gönlünde, SSK Genel Müdürü olarak görev aldığı Refah-Yol Hükümeti dönemde onlarca hemşerisine tanıdığı işe girme fırsatı ile adeta taht kurmuştur. Zaten kendisine nihai aşamada gösterilen teveccühün sebebi de budur.
* * *
ŞİMDİ makalemizin ilk cümlesine dönelim:
Kimdir bunlar?
Yani…
“Taht kavgasını her şeyin üzerinde tutanlar”…
Elbette ki, siyasi veya bürokratik kariyerlerini engelleyerek, Ekrem Önal gibileri küstürenlerdir.
* * *
LÜTFÜ Esengün’e, SP’nin ikinci adamı konumundaki eski Bakanımıza, bu bağlamda şu soruları soralım hele:
“-Belediye Başkanlığı teklifini, geçmişte Fazilet Partisi’nden Erzurum milletvekili olmalarına vesile olduğun kişilere değil de niçin Ekrem Önal’a götürüyorsun?
Hepsinden öte, bizatihi sen kendin niye aday olmuyorsun?”
Yemezler, beş as!