MENÜ
Erzurum 28°
Erzurum Gazetesi
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Şükrü Paşa
Davut Sarı
YAZARLAR
25 Ağustos 2008 Pazartesi

Şükrü Paşa

G

EÇEN Cuma akşamı Ankara’daki bir pastanede, adlarını okullarımıza vererek onurlandırmaya çalıştığımız ama haklarında pek bir şey bilemediğimiz Vali Hafız Paşa, Halit Paşa, Şükrü Paşa gibi ’hakiki büyükler’ üzerine sohbet ederken; İsmet Paşa İlköğretim öğrencileri ile beraber, 9 uncu Kolordu Komutanlığını ziyaretleri esnasında, günümüzün Ege Ordu Komutanı olan Hayri Paşa’nın, “İsmet Paşa kimdir?” sorusuna, öğrencilerinin “Bilmiyorum”  cevabı vermelerinden dolayı yaşamış olduğu mahcubiyeti anlatınca Ahmet Er; uzun yıllar Erzurum dışında yaşamış olan bir başka hemşerimiz de, Edirne’yi gezerken Erzurumlu olduğunu öğrendiği Şükrü Paşa anıtı karşısında nasıl duygulandığını ilave etti.

      Peki, kimdir bu Şükrü Paşa?

* * *

      MEŞRUTİYET ile birlikte değişen iktidar sayesinde tecrübesiz kişiler iş başına geçmiş ve devleti felakete götürecek büyük hataların sonucunda Balkan Savaşı patlayıvermiştir.

      Düşman orduları Çatalca’ya kadar ilermiş, gözlerini İstanbul’a dikmişleridir. Bozgun üstüne bozgunların yaşandığı böyle bir zamanda, Edirne’yi müdafaa etme vazifesi Mehmet Şükrü Paşa’nındır. Edirne’nin muhtemel bir kuşatma halinde, yalnız 40 gün müdafaa edilmesi istenmiş olmasına rağmen; o, yiyecek olarak sadece süpürge tohumlarının kaldığı ve cephanesi tükendiği halde, burada tam 5 ay 5 gün direnmiştir.

      Harbin en çetin anında söylemiş oldukları, Edirne’deki anıtına kazılarak ölümsüzleştirilmiştir:

      “-Düşman hatlarımızı geçtikten sonra ölürsem, kendimi şehit kabul etmiyorum. Beni mezara koymayın. Etimi itler ve kuşlar çeke çeke yesinler. Fakat müdafaa hattımız bozulmadan şehit olursam, kefenim, lifim ve sabunum çantamdadır. Beni bu mahalde gömeceksiniz ve gelen nesiller üzerime bir abide dikeceklerdir.”

      Plevne kahramanı Gazi Osman Paşa kadar tanınan bu büyük askeri, Bulgar Kralı ayakta karşılamış, özür dileyerek kılıcını iade etmiş; Fransızlar ise hayranlıklarının ifadesi olarak şeref kılıcı ve içinde binlerce imza bulunan altın bir kitap hediye etmişlerdir.

* * *

      AYABAKAN ailesinden Kolağası (Kıdemli Yüzbaşı) Mustafa Bey ile Muhsine Hanım’ın ilk ve tek evladı olarak 1857 yılında Erzurum’da doğan Mehmet Şükrü Paşa, babasının asker olmasının etkisiyle Erzincan İdadisine kaydolmakla başladığı askerlik mesleğinde Mareşalliğe kadar yükselmiştir.

      Ruhun şad olsun hemşerim, büyük asker, büyük insan!

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar
 Adnan ASLANTAŞ
 12 Kasım 2010 Cuma 16:44
Sağ olasın kalemin var olsun Davut bey Erzurumda yaşayıpda hiç bir şeyden haberdar olmayıp erzurumluyuz diyerek geçinen bizlere Şerefli asker ŞÜKRÜ PAŞAYI tanıttıgın için aydınlattığınız için teşekkürler.
Yazarın Diğer Yazıları
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   Künye
Copyright © 2025 Erzurum Gazetesi