MENÜ
Erzurum 28°
Erzurum Gazetesi
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Tarımdaki Yerimiz
Davut Sarı
YAZARLAR
2 Kasım 2008 Pazar

Tarımdaki Yerimiz

G

EÇMİŞTEN günümüze kadar “üretimde genişleme” yönünde pozitif bir gelişme göstermiş olan “tarım”ın, Erzurum ili gayrı safi yurt içi hasılasının sektörlere göre dağılımındaki payı tam tersine azalmıştır.

Bu, elbette ki diğer sektörlerde meydana gelen pozitif gelişmelerin ivmesinin daha büyük olduğuna işarettir.

Ancak…

Bu daha yüksek ivmeli gelişmeyi gösteren sektörlerin türleri incelendiğinde, varılan sonucun pek sevindirici tarafı olmadığı fark edilir. Bunu bir başka yazıda kaleme alacağız.

Biz şimdi, hazır “tarım”dan laf açmışken, memleketimizin “tarım” bakımından bir kısım özelliklerini rakamsal istatistiklerle kafa şişirmeden gözler önüne serebilirsek, ne ala.

* * *

ÜLKEMİZİN toplam yüzölçümü içerisinde yüzde 3,21’lik paya sahip olan Erzurum, tarım alanları bakımından da yüzde 1,45 gibi düşük bir paya sahiptir.  

Tarla ürünlerinin ekilen alanlarına bakıldığında; ekim alanı en fazla olan ürünün “buğday” olduğu görülmektedir. Buğdayı ekim alanı büyüklüğüne göre sırası ile arpa, patates ve şeker pancarı takip etmektedir. Diğer tarla ürünlerinin ekim alanı bu üç ürüne kıyasla oldukça azdır. Üretim miktarları açısından ise,  ilk sırada yine buğday, sonra sırasıyla şeker pancarı, arpa ve patates gelmektedir. 

En fazla üretilen sebzeler sırası ile “baş lahana”, hıyar, fasulye ve domatestir.

Meyve üretiminde; Türkiye toplamına katkı oranları açısından ilk sırada “ceviz”, daha sonra sırası ile armut ve kayısı gelmektedir. Ton olarak üretim sıralaması ise elma, armut ve kayısıdır.

Canlı hayvan sayılarına bakıldığında; tiftik keçisinin bölgede olmadığı, bunun dışında kalan hayvanların mevcut olduğu görülmektedir. Türkiye toplamına katkı oranları değerlendirildiğinde ilk sırada “sığır” gelmekte olup, bunu koyun takip etmektedir.

Hayvansal ürünlerde; kırmızı et, süt, yapağı, kıl ve balmumunda Erzurum’un ileri olduğu söylenebilir.  “Kırmızı et” üretimi bakımından Türkiye ölçeğindeki katkı payı, yüzde 5’ler civarındadır.

Yüzde 10’a yaklaşan değer ile ormanlık alan oranı bakımından Türkiye ortalamasının altındadır.

Orman ürünleri ve miktarı için kayda değer ürün “endüstri odunu” olup, Türkiye toplamı içerisindeki katkı payı yüzde birin altındadır.

* * *

FARK ettiyseniz, memleketimizin “tarım” açısından pek öyle kritik öneme haiz bir durumu yoktur. Abartmayalım!

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu yazı henüz yorumlanmamış...

Yazarın Diğer Yazıları
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   Künye
Copyright © 2025 Erzurum Gazetesi