MENÜ
Erzurum 14°
Erzurum Gazetesi
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Yabancı Turist
Davut Sarı
YAZARLAR
5 Şubat 2012 Pazar

Yabancı Turist

KARAYOLCULAR varken bize şehirlerarası yollarda ölüm yok, dersek; siz bunu “Rahat olun, kafanıza göre araba sürün” biçiminde değil, “TCK yani Karayolları çalışanlarına övgü” olarak algılayın! 
Sömestir tatilinin ilk haftasında Erzurum’da “Kar Festivali” yapılırken, medya da “kar, kış, kıyamet” haberleri veriyordu.
İşte bu haberlerin tedirginliği içerisinde, Ankara’dan Erzurum’a kadar kendi arabamızla yapmış olduğumuz yolculuk boyunca, karayollarında bırakınız buzlanmayı, kar dahi göremedik.
Ancak, Ankara, Erzincan ve Erzurum’un şehiriçi caddeleri için aynı şeyi söylemek pek mümkün değildi.
* * *
KAR Festivali kapsamında kardan yapılmış olan heykeller, “Yakutiye Parkı”na müstesna bir güzellik vermiş.
Her biri birer sanat eseri; adeta, kara hayat verilmiş gibi...
Keşke, bu heykellerden bir kaç tanesi şehrin muhtelif yerlerine, hele de kaldırımların geniş olan bölgelerine, yapılsaydı da, bu müstesna güzellik tek bir parka sıkıştırılmasaydı...
Daha bir göze batarlardı.
Dağ’daki oteller de iştirak etmiş ve onlar da birer, ikişer heykel yaptırmışlar.
* * *
ERZURUM’daki beş günümüzün dördü, Palandöken’de geçti.
Ailece çok güzel bir kış tatili yaptık.
Ancak, yeterince sevinemedik. Zira hemen hemen hiç turiste rastlamadık; yabancı ülkelerden gelenlere yani... ,
Dağ’daki kafeteryalarda çalışanlara sorduk:
“- Yabancı ülkelerden turist gelmedi mi, yoksa biz mi rastlamadık?”
“- Bu 2011’deki Winter Universiade vardı ya... İşte o bitirdi bizi...”, dediler.
“- Sebep?”
“-Winter Universiade münasebetiyle geçen yıl Palandöken’e gelemeyip, başka Kayak Merkezlerine gitmek zorunda kalanlar, belli ki, bu yıl da oraları tercih ettiler.”
* * *
VIP Pal Tur yetkilisi, Fahrettin (Aydın) Bey’e sorduk; otel çalışanlarının bu iddiasını:
“- Doğru söylemişler. Maalesef, Winter Universiade 2011’in ne gelişinden, ne kendisinden, ne de gidişinden bir fayda göremedik. Geçen yıl, otellerde rezervasyon sıkıntısı çeken, ayağı Erzurum’a alışık paralı turist, İsviçre, Avusturya ve Bulgaristan gibi Avrupa ülkelerinin kayak merkezlerine yöneldi. Turist, eldeki güvercine benzer. Sıkı tutarsan, ölür; gevşek tutarsan, kaçar. Yeniden yakalamak, ilkindekinden daha zordur. Yazık ki, biz elimizdeki güvercini kaçırdık.”
* * *
UZUN lafın kısası, “Kış Turizmi” azacık başa dönmüş gibi.
Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar
 yahu be kardesim,
 9 Şubat 2012 Perşembe 13:25
ülkeler organizasyon kapabilimek icin milyarlar neden yatiriyor o zaman ? madem bu tür organizasyonlar zararli, neden aday adayi olabilmek icin bile inanilmaz insan ve para gücü gerekiyor...hersey kafada baslar ve devam eder..yazikki erzurumda cogu sey kafada bitiyo...ne diyim ..iyi uykular size..yanliz üstünüzü örtünki, böyle üpik rüylar görmeyin...
 suleymanaydemir25@hotmail.com
 7 Şubat 2012 Salı 15:05
köşe yazısı yazanda heykel yapanda yorum yapanda önemli konulara değinmişler.2011 erzuruma birşey getirmedi çook şey götürdü.taşımadan yemeğine reklamdan çelışana kadar erzurumlu bir fert kazanmamış kaybetmiş üniversite 70 gün kapandı esnaf siftah yapmadı. turist şehre yeniyor hepsi yerlisi yabancısı. yenmese bile oteller sütü yumurtayı eti sebzeyi vs!!!!! nerden alıyor. rus turist avrupayı bilmezken 2011 sayesinde avrupayı buldu burayı unuttu.otelleri kordinator gençlik spor il müdürü turizm il müdürü doldurdu...turistler yakalamk hayal oldu bu seneden sonra. 2011 erzuruma değil birkaç idareçiye birkaç mütahide yaradı...saygılar
 mahmut dengiz
 7 Şubat 2012 Salı 09:48
Davut beyi ve diğer yorumlara katılmakla beraber bazı şeyleri perde arkasından çıkarmak lazım. Evet turist gelir döviz dışa açılım reklam yapmak bunlar peşpeie sıralanınca kulağa hoş geliyor. Bu nokta da malum otel sahiplerine sormak lazım şikayetçi oldukalrı olimpiyatlar öncesinde gerek yılbaşı eğlencesi, gerek sömestri ve gerekse rusya ve ukraynadan gelen yabancı ve yerli turistleri herşey dahil sistemiyle sadece otelde ağırladıklarında gezi turu veya alışveriş için şehire indirmediklerinde şehir esnafının benzer sıkıntılardan yakındığını dile getiriyorlar mıydı hiç? cevap hayır. Bu yakınma şehir ve gelişim tanıtım düşüncesinden ziyade kasanın yeterince dolmamasından kaynaklanıyor.
 Yaşar Doru
 6 Şubat 2012 Pazartesi 11:43
Son 10 yılda Erzurum merkez nüfusu 100bin azalmış, kişi başına düşen araç sayısında 64. sıraya gerilemiş, nüfus oranı açısından 14. iken 33. sıraya düşen bir şehirde sadece şov amaçlı kış turizmine oda üniversiteler arası oyunlar için yapılan bir iki tesisin erzuruma bir şey katmadığı daha açık oratdadır. Davut Bey gibi Erzurumlu kişiler olmasa bu tesisler tamamen boş kalacaktır. Ancak iktidar Erzuruma zulüm yaptıkça oy oranını artırmaya devam edecektir.
 Serap Durmazpinar
 5 Şubat 2012 Pazar 23:03
Bir misafiri iyi agirlamazsaniz o misafir bir daha gelmez. Demek ki minderi kalin degilmis ki, 2011'den memnun donmemis memleket ve ulkelerine yerli ve yabanci turistler. Avrupa'da ki kayak tesisleri Turkiye'de ki tesislerden çok daha muhtesem degil ama Ulke'deki, hatta tum Dunya'daki kayak tesisleriyle rekabet yarisina girmez, en yuksek kaliteyi sunmaz, organizasyondan bihaber olan organizatorleri gorev basina getirirseniz, turistleri çekmek yerine kaybedersiniz. çok merak ediyorum mesela; var miydi dagda acaba dil bilen gorevliler? eminim yoktu, varsa da tarzanca anlasmislardir. Allah bilir birde onlari para makinesi gibi gorenlerde olmussa, rezilligimizin resmini çizmisiz demektir. Sadece Erzurum degil tum ulke bilmelidir ki, yabancilar sanilanin aksine keriz degildir. Onlar memlekete doviz sokar, itibar saglar, kaliteyi arttirir ve kendi ulkelerinde bedava reklamimizi yapar gozuyle bakmaz, dolar ve euro olarak gorursek, bizden degil marka olmak, pazar mali bile çikmaz. Ben bile bir Erzurum'lu olarak, ustelik hergun memleket ve ulke gundemini yakindan takip etmeye çalisan bir hemsehriniz olarak, festival olacagini festivalden iki gun once ogrendim. Reklâm olmamis ki turistin haberi olsun. Apar topar, alel acele yapilmis bir festival olmus maalesef. Toplu konut sitesi yapar gibi kar'dan yapilmis o heykelleri bir yere toplamak niye, sehrin muhtelif yerlerine serpistirip gorselligi artirmak varken? Velhâsili emeksiz yemek olmaz, dokmeden toplayamazsiniz... Hayaller bir diger festivalde gerçek olsun insallah.. tesekkurlerimle... Serap Durmazpinar Kuruhasanoglu / France
Yazarın Diğer Yazıları
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   Künye
Copyright © 2024 Erzurum Gazetesi