MENÜ
Erzurum 11°
Erzurum Gazetesi
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Oruç  Öyle Bir İbadetki..
Zülküf Usanmaz
YAZARLAR
22 Temmuz 2012 Pazar

Oruç Öyle Bir İbadetki..

Oruç bütün dinlerde yer alan bir ibadettir. İslamiyet’ten önceki bütün dinlerde de vardı. Yanı beşeriyetin hayatını baştanbaşa kuşatan bir ilahi emir..
 Demek ki oruç, insanlık hayati için sosyal olarak, biyolojik olarak, düşünce sistemi olarak büyük önem taşır. Belki de bu yüzden oruç, dinimizde Müslüman olmanın beş şartından biri olmuştur. Ayrıca Ramazan orucuna özellik ve güzellik katan çok önemli iki hadise var:
- Bu ayda Kur’an-ı Kerim inmiş, oruç bundan faziletini alıyor,
- 1000 aydan daha hayırlı diye vasıflandırılan” kadir Gecesi “ bu ay içine konulmuştur. Bu hususlar ayetle açıklanmıştır.
Hadisi şeriflere dayanan daha başka vasıfları da var; bu ayda Cennet kapılarının açık, cehennem kapılarının kapalı olduğu, ayın başlangıcı rahmet, ortası mağfiret ve sonu bütün günahlardan azat olmak..gibi.
ORUCUN FAYDALARI VAR
İnsanlık için faydası olmayan hiçbir ibadet yok..Ama orucun faydaları çok farklı ve önemlidir. Örneğin ,zengin oruç tutup biyolojik olarak acıkma hissini duyduğu ve bundan rahatsız olduğu zaman fakiri hatırlar.Fakirin de kendisi gibi insan olduğu ve aç kaldığı zaman neler çektiğini anlar.dolaysıyla fakire karşı daha farklı ve cömert davranmasına ,toplumsal paylaşım için daha fazla katkıda bulunmasına yardımcı olur..
Yıl boyunca en az günde üç kez dolup boşanan mideler, bir ay oruç tutarak dinlemek suretiyle rahat ederler. Sanayi alanında çalışanlar iyi bilirler; yılda bir kere fabrikalar umumi revizyona girerler. Yıl içinde çalışmış, kirlenmiş dolaysıyla yorulmuş bütün makineleri, tezgâhları ve onlara bağlı giriş -çıkış boruları tek tek temizlenir ve hizmete hazır hale getirilerek tekrar çalışmaya koyulur.
İnsan vücudu ilahi bir makine,ilahi bir fabrika..Ramazan ayında revizyona girerek dinlenir. Oruç, yaptığımız bu kaba fayda tarifleri dışında ispatlanmış tıbbı bakımından daha birçok faydaları vardır; Onu, konu uzmanı doktorlarımıza bırakıyorum.
 Ramazan ayı boyunca Müslümanlar, tam bir muhasebe içine girerler. Kendi hayat çizgilerini sorgulama ve kontrol etme ihtiyacını duyarlar. Birçoğu biraz daha iyi ve doğru iş ve eylemlere kendisini yöneltmeye çalışırken, kötü ve hoş olmayan şeylerden de kaçınmaya zorlarlar. Dolaysıyla İslam âlemi ramazan ayında, baştanbaşa bu yaklaşım içine girer.
 ONLAR FIRSATÇILAR..
Gözü maddiyattan başka bir şey görmeyen, bulanık suda balık avlanmayı adet haline getiren ve başka bir ifadeyle dumanlı günde av bekleyen aç kurt misali insanlar da vardır; İnsanları kandırmak, onları zayıf yanlarından yakalayıp limon gibi sıkmak… Böyle amaçlar için adeta pusuda bekleyen esnafa, satıcıya, şirkete veya kuruluşa oldum olası hep lanet okumuşumdur.
    FİYATLARDA ARTIŞ…
Alışveriş merkezleri özellikle gıdaya dayalı büyük süpermarketler, ramazana girilir girilmez fırsat bu fırsattır diyerek fiyatlarını yükseltmeleri ticari ahlak bakımından çok yadırgıyorum.Ramazana bir gün kala olan fiyatla ramazan günü fiyatları arasındaki yüksek fark , beni dehşete düşürdü.Bu değişikliğin tek bir mantıklı açıklaması olur; fırsat düşkünlüğü..Bir gün önce sattığı fiyattan kar ediyordu. Bir gün sonra sattığı aynı malın satışından daha fazla kar ediyor demektir. Bu da ramazanda herkesin alışveriş yapmak zorunda olduğu gerçeğinden yararlanmak demektir. Bunu kim yaparsa yapsın etik değildir, millete karşı fırsat kollamak demektir.
Bu zihniyette olanlar, orucun özelliklerinden ve güzelliklerinden yararlanabileceklerini acaba hiç düşündüler mi? Eğer yararlanamıyorlarsa vay hallerine..!
 
Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu yazı henüz yorumlanmamış...

Yazarın Diğer Yazıları
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   Künye
Copyright © 2024 Erzurum Gazetesi