MENÜ
Erzurum 18°
Erzurum Gazetesi
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Ermenilerden Hep Aynı Terane
Zülküf Usanmaz
YAZARLAR
14 Haziran 2013 Cuma

Ermenilerden Hep Aynı Terane

Dünyada dert yanmadıkları, şikâyette bulunmadıkları ülke bırakmadılar. Ermeni meselesi her yıl birçok ülke, kuruluş ve kişi tarafından önümüze konuluyor. Bu yolla şu ana kadar 20’den fazla ülkeye iddialarını kabul ettirmiş durumdalar. İddia 1915’de yapılan katliamlar ve tehcir olayları... Daha geçen hafta  katoliklerin Büyük Papazi Papa Fransuva’nın osmanlı’nın son zamanıyla ilgili ermeniler için söylediği sözler: osmanlının son döneminde ermeniler ve diğer milletler trajik olaylar yaşadıklarına dair açıklamaları..

Etki-tepki çerçevesinde haklı, haksız bir takım olayların yaşandığı bir gerçek..!

Türk tarafı bu hususun iki devlet arasında görüşülmesini ve “ortak bir tarihi komisyon“ kurulmasını isterken ermeni tarafı bunu kabul etmiyor ve olayı uluslar arası ortama çekiyor.

TARİHTE ERMENİLER

Ermeniler kendi başlarına bir kavim, ancak tarih boyunca kendi başlarına hareket etmedikleri ve bugün olduğu gibi başka devletlerin desteğiyle hareket ettikleri görülür. Kendilerine destek veren devletler yine bugün olduğu gibi ABD, Almanya, Fransa, İngiltere ve Rusya olmuştur. Bu devletler tarih boyunca ermeni meselesini Osmanlı’nın ensesinde bir baskı unsuru olarak tutmuşlardır.

Ermeniler tabiiyetinde yaşadıkları devletlere isyan ederek gelmişler. Roma imparatorluğu, Bizans İmparatorluğu ve Osmanlı İmparatorluğu ermeni isyanlarına şahit olmuşlar. İsyan İran’a, Almanya’ya ve Rusya’ya karşı da yapılmıştır.

ANADOLUDAKİ İSYANLARI

Ermeniler, 20 haziran 1890’da ilk isyanı Erzurum’da çıkardılar, ardından Kayseri’de, Yozgat’ta ve Merzifon’da… protesto ve gösterilerle halkı adeta yıldırdılar. Doğu Anadolu bölgesinde korkunç bir taktik daha uyguladılar; halka gözdağı vermek üzere hedef seçtikleri nüfuzlu ve itibarlı kişileri suikastlarla öldürerek faili meçhul süsünü verdiler.

Rus konsolosu General Mayevski raporunda ermeni taşnak ve hınçak terör örgütlerinin müslüman halka yaptıklarını şöyle anlatır; ”ermeniler tarafından Türkiye’de yapılan katliamların sorumlusu önce ihtilal komiteleriyle birlikte hareket eden ermeni ihtilalcıları, sonra bunları koruyan ve teşvik eden bazı yabancı hükümetlerdir.

Türkiye’de komitecilerin girmediği yerlerde yaşayan ermenilerin, Türklerle bir arada yaşadıkları halde hiçbir sorun yaşamadılar…

Türk zulmü bir gerçek olmayıp, isteyerek uydurulmuş siyasi bir hikâyedir. Gerçeği olduğu gibi söylemek icabediyorsa doğuda katliam yapanlar müslümanlar değil, ermenilerdir. Sonra yaptıkları bu zulmü, himayesiz müslümanlara yüklemişlerdir. “.diyor..

Ermeniler bizans’a karşı ve iran’a karşı kalkıştıkları isyanlarda belki haklılık payı bulunabilir. Çünkü bu devletler ermeniler üzerinde değişik türde baskılar uyguladılar. Bu dönemde ermeniler etnik, dinsel ve kültürel baskılara maruz kaldılar. Kiliseye yasak konulmuş, mezhepleri inkar edilmiş, örf  ve adetlerinin terk edilmesi istenerek göçe zorlamışlar..

OSMANLI’DA RAHATTILAR

Orhangazi döneminin başladığı 1324’ten Fatih Sultan Mehmed’e kadar olan dönemde ermeniler imparatorluk sınırları içinde ve dışında Osmanlı tarafından korunmuşlar. Bizans’taki ortodoks mezhebinin ermenilere uyguladığı baskıya Osmanlı son vermiştir. Ayrıca yavuz Sultan Selim, İran Seferi dönüşünde Tebriz kentindeki sanatkâr ve kuyumcu ermenileri İstanbul’a getirerek Osmanlı Vatandaşı yapmıştır.

Ermeniler, dinlerini,dillerini,örf ve adetlerini en rahat yaşadıkları dönem kuşkusuz osmanlı hakimiyetinde yaşadıkları dönem olmuştur..Sicilyalı Türkolog olan Giovani Pampanini bu konu için şöyle bir tespitte bulunmuş..” Barış ve hoşgörü içinde birlikte yaşamak konusunda bugün dünya Osmanlının çok gerisindedir.”

Ben tarihçi değilim, bu konuda bir iddiam da yok..ama ermenilerin tarih önünde milletimizle hesaplaşmaya kalkışması yanlış…

Eminim ki ermenilerin bu davranışı, Türkiye’deki vatandaşlarımız Olan Ermenileri de rahatsız etmektedir.

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu yazı henüz yorumlanmamış...

Yazarın Diğer Yazıları
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   Künye
Copyright © 2024 Erzurum Gazetesi