MENÜ
Erzurum 17°
Erzurum Gazetesi
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
100 Milyar Dolarlık Ticari Hacim…
Zülküf Usanmaz
YAZARLAR
5 Mayıs 2013 Pazar

100 Milyar Dolarlık Ticari Hacim…

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız Rusya ile ticari hacmin artırılması imkânlarının mevcut olduğunu belirterek şu anda yıllık 34 milyar dolar seviyesinde olan ticari hacmin 100 milyar dolar seviyesine çıkarılacağını açıkladı.
20 Nisan 2013 günü Rusya Enerji Bakanı Alexander Novak basın toplantısında bir açıklama yaptı. Türkiye’nin tatil kenti Antalya’da yapılan Karma Ekonomik Komitesi toplantısının sona ermesinden sonra Törende bir konuşma yapan Novak, özel sektör temsilcilerinin yanı sıra resmi görevlilerinin varlığına da işaret ederek herkesin huzurunda iki bakan tutanakları imzaladılar.
Ticari hacmin 100 milyar dolara ulaşması için İkili ilişkilerin gelişmesi ve yatırım ortamının iyileştirilmesi zorunlu olduğunu ifade ettiler.
Her iki taraf, nakliyat için ve yeni Türk inşaat mallarının lojistik merkezleri Rusya’nın birçok kentinde kurulması için ve diğer tarafta Rus malları için de, İstanbul’da lojistik merkezlerinin kurulması hususunda uzlaştılar.
Rusya Iltar-Tass Ajansının haberine göre Rus Heyeti ithalatta ve ihracatta iki devlet arasında gelişen ilişkilerden dolayı önceliği Türkiye’ye vereceklerini belirtiler. Zaten şu anda petrol ve doğalgaz ticareti esasına dayanan ilişkiler vardır.
Bununla beraber her iki taraf, büyük önem verdikleri yatırım imkânlarının artırılması ve doğrudan doğruya Türk topraklarında petrol rafinesinin ve rafine binalarının inşa edilmesi hususunda varılan uzlaşmalara dikkat çektiler.
Kaynak: "ITAR - TASS", "Anadolu" Ajansları (Arapçadan tercüme)
İYİ BİR PAZAR
Rusya, Türkiye için büyük bir ekonomik pazardır. Gelişmekte olan ve kapasitesi büyük olan Rusya piyasası, Türk yatırımcıları ve ihracatçıları için büyük bir piyasa imkânını sağlıyor. Türk mallarının kalitesi yüksek olduğu için talep karşısında ayrıca tercih nedeni oluyor. Son 10 yıl içinde Rusya ile Türkiye arasında gelişen ticari ve ekonomik işbirliği ileriye yönelik tam bir atılım içinde devam ediyor.
RUSYA’YA İLE İŞBİRİLİĞİ YAPTIĞIIMIZ İŞLER
Türkiye ile yatırım işbirliği gittikçe gelişme eğilimini gösteriyor. Özellikle Telekomünikasyon, demir çelik sanayi, nükleer enerji, yakıt ve enerji sektörü gibi alanlarda işbirliği önemli şekilde gelişme göstermiştir..Ayrıca Rusya’ya sattıklarımız arasında makine, ekipman, taşıt araçları, tekstil, gıda, turizm, banka sektörü, kimya sanayi, ağaç işleme sanayi, elektronik ve teknik sanayi, inşaat malzemeleri, ve bu alanlara ait hizmet sektörü..
Rus’lardan aldıklarımız ise enerji kaynakları, metaller ve metalik eşya en başta gelir. Yatırımcılarımız Rusya’da yatırımlarını artık büyük kentlerden ziyade yatırıma uygun hareketli ve verimli kentlere yapıyorlar. Örneğin Rusya’nın Güneyinde özel ekonomik öneme sahip Smolensk, Vladimir, Ryazan bölgeleri gibi..
Haziran 2012’de Rusya’nın Penza bölgesi heyeti, Türkiye’yi ziyaret etti. Rus heyeti, Ankara Sanayi Odası’nda Penza bölgesinin yatırım kapasitesini tanıttı. Sincan 1. Organize Sanayi Bölgesi’ne gitti, OSTİM Organize Sanayi Bölgesi’nde KOBİ’ler için sağlanan avantajları inceledi. Yapılan görüşmelerde Türk tarafının Penza bölgesinde organize sanayi bölgesinin OSTİM gibi kurulması için danışmanlık yapmasını istedi.
İki ülke arasında ticaret hacmi, 2015 yılına kadar 100 milyar dolara çıkması için vizyon, amaç ve hedef tespitinde bulundular..
Ruslar, tarihin aksine bizimle kavga değil, ticareti tercih etmelerine sevindim. Çünkü her iki taraf için en akılı yol budur.

 

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu yazı henüz yorumlanmamış...

Yazarın Diğer Yazıları
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   Künye
Copyright © 2024 Erzurum Gazetesi