MENÜ
Erzurum 21°
Erzurum Gazetesi
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Dershane Tartışması
Zülküf Usanmaz
YAZARLAR
27 Kasım 2013 Çarşamba

Dershane Tartışması

İç ve dış medya gündeminde olan dershaneler hala yerini koruyor. Bu konuda devam eden tartışmalar ne yazık ki siyasete malzeme olmaktan kurtaramıyor.

Olay, İdare ve dershaneler arasında kıyasıya düello meydanında boy gösterirken, tartışmalar da siyasilere malzeme olmaya devam ediyor. Ama çocuğunu dershaneye gönderen veliye ise, kimse bir şey sormuyor. Oysa işin içinde asıl canı çıkan veliler olmuş da bundan kimsenin haberi olmuyor..!

ÖZELE KAPI ARALANDI

Bir kere eğitim sistemimiz uzun yıllardır özele kapı aralamıştır. Dershaneler, kurslar ve diğer özel öğretimler bu aralıktan piyasaya çıkarak yer yer büyük kurumlar haline geldiler. Bu kurumlar eğitim alanında başarı sağlayınca vatandaş, bu kurumlara teslim oldu ve ücret ödeme otomatiğine bağlandı..Gerisi teferruat sayıldı; peki kimler için bu iş teferruattı?

En başta bu özel kuruluşlar için teferruattı. Çünkü onlar için kurdukları çarkın dönmesi ve kasalarının para dolması önemli… İdareler (hükümetler ) için teferruattı; çünkü eğitim devletin temel görevi iken, idare seyirci olmaktan öteye geçemedi. Şimdi eğitim sistemimizde hedefine yönelmiş bir bütünlük görmek mümkün mü?  Değil… Çünkü bugün özel ilköğretimler, özel liseler ve özel üniversiteler yanında dershaneler, özel kurslar ve diğer etkinlikler ayrı ayrı yarışlar halinde değiller mi? Peki Devletin kendi okullarında yaptırdığı eğitimin bu yarışta ki konumu nerede?

GENÇLİĞİ İHMAL EDİYORUZ

Eğitimimiz maalesef bir bütünlük içinde değil, tersine param parça.. Yazıktır, günahtır.!. Bir millete yapılan en büyük kötülük, o milletin istikbalini oluşturan gençliğini ihmal etmektir. Bir vatandaş olarak hem örgün, hem de yaygın eğitim yapan gençliğimize hak ettikleri önemi vermediğimize inanıyorum. Oysa gençliğimiz, en büyük servetimizdir. Sadece mektepli gençliğimiz 25 milyondan fazla..Allah’a şükürler olsun ki etrafımızdaki birçok ülkenin nüfusundan fazla.. Ama biz hala bunun değerini bilmiyoruz. Çağa göre yetiştiremiyoruz, onların karşısına büyük hedefler koyamıyoruz. Bırakın bütün bunları, hala gençlerimizi üniversitelere koymayı, okumak isteyenleri okutmayı bile beceremiyoruz..

VELİ HUKUKU YOK

Yanlış anlaşılmasın..! Ben dershane düşmanı değilim. Dershane ihtiyaçtan doğmuş diyenlere de katılırım. Hatta TV. Kanallarını bir bir gezip bu işin ulusal ve ulusalarası hukuku var diyenlere de kızmam. Ancak 4 çocuğunu dershane yoluyla üniversite hayatına ve KPSS ile iş hayatına kazandıran bir veli olarak çektiğim maddi sıkıntıları da ancak ben bilirim. Çocuk dershaneye gitmezse kazanamaz tarzındaki aile baskısı ile dershane arasına sıkıştırılmış, ellinde avucunda ne varsa bu yüzden alınmış velinin halini anlayan var mı? Tv. Kanallarına bakın, yazılı medyayı baştanbaşa tarayın, veliyi koruyan bir cümle bile bulabilir misiniz? Peki devletin hukuku var, dershanenin hukuku var velinin hukuku yok mu?

Veli düşünüyor; Piyasada Ahmet, Mehmet dershane açıyor, üniversite ve iş için yaptığı sınavlarda başarı gösteriyor da, devlet niye bunu yapamıyor? Hani eğitim ve öğretim devletin temel göreviydi?

Ortada açık bir şey var; artık acilen, velinin altında ezildiği dershane yüküne çözüm bulmak gerekir. Bu çözüm rehabilite edilmiş okullarla mı, dönüştürülmüş dershanelerle mi onu bilemem ama, mevcut yapı velinin sırtında taşınamayacak kadar ağır yük haline gelmiştir..

Şurada burada ahkâm kesenler gelişmiş ülkeleri de örnek vermesinler mi? Araştırsınlar hiçbir ülkede devlet bu önemli görevini ailelere yüklemiş mi? Ve onları özel kurum ve kuruluşlara teslim etmiş mi? Bırakın gelişmiş ülkeleri, Ortadoğu’nun birçok ülkesinde bile eğitim hayati baştan sonuna kadar devletin güvencesi altında ve kaliteli kadrolar eliyle meccanen yapılmaktadır.

İnşallah, önemli olan bu sorunumuzu kısa sürede çözeriz; Allah, yardımcımız olsun.!

 

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar
 Mami
 2 Aralık 2013 Pazartesi 22:16
Ataması yapılmayan binlerce öğretmeni şu gazeteciler doğru dürst yazdılar mı eğitim fakültesi hocaları bu aşağılık duruma tepki gösterdiler mi. Şimdi mi çıktı dershane öğretmenleri ne olacak. Okullarda öğretmenlerin olmayışı şimdi mi çoktı.Yıllarca tozpempe hayalleri yazıp çiizenler neler yazıyorlar.Bakın bakalım öğretmenlik mesleği haricinde bu kadar oynan sorun olan başka meslek var mı? Bu meslek çok harcanıyor yazık...
 Osman Küçükoğlu
 2 Aralık 2013 Pazartesi 20:10
En isabetli ve objektif açıklamayı saadet il başkanı yaptı. Bu konuda söz söyleyecekler bu açıklamayı okusun derim.
 yavuz
 2 Aralık 2013 Pazartesi 11:16
sn.yazar milli eğitim sistemindeki çarpıklık düzeltildiği takdirde dershanelere talep ortadan kalkacaktır.Arz talep dengesi.Bunu hükümet çok iyi biliyor.Ama dert başka.....
 enes
 2 Aralık 2013 Pazartesi 11:06
gelişmiş ülkelerdeki eğitimi inceleyip sonra ahkam kesseniz iyi olur
 A.R.ZABİTOĞLU
 1 Aralık 2013 Pazar 22:31
Bir kısım dershaneler.yurtlar,özel okullar güzde yerlerdi şimdi ne oldu da birden buralar dibe vurdu bırakın bunları. Şu Diyarbakır Valisinin 'Ne Mutlu TÜRKÜM' levhasını kaldırdıktan sonraki gelişmelere bakın şimdi ne oldu bilirmisiniz orada bir takım soyu ve soyusopu belli olmayan güruhlar nereden cesaret aldıysalar Türkiye Cumhuriyeti Bayrağını indirip yerine çul asanları gündeme alın ne oluyor onları araştırın
 yoncalik,
 1 Aralık 2013 Pazar 21:26
Bak sen vatandas cocugunun egitimine para yatiriyomus..."ne aci ne utanc verici bi durum..." Ayni veli, ayni vatandas parasini bankalara kapdirir, bu yüzden "ocaklar" batar ama kimse bankalari kaldirmayi düsünmez...Yani sözün özü: Hedef belli, niyet belli.. Kilif bulmak icin, isterseniz fantazi aleminizin sinirlarini zorlamayin sayin yazar...Zira manzara icler acisi !!!
 A.R.ZABİTOĞLU
 30 Kasım 2013 Cumartesi 14:03
ABD milli görüşü sevse ne yapacak ki onların dili ayrı dini ayrı sanki ABD yada başka ülkeler bizi çok mu seviyor yanı başımızdaki devşirme devletler bile bizi ne kadar sevdikleri belli her ülkemize gelişlerinde bir şeyler koparıp gidiyorlar Cemaat yada öyle dernek veya kanaat önderleri gibi toplulukları hayatımın hiçbir safhasında uygun görmedim görmemde TÜRKİYE CUMHURİYETİ DEVLETİ dünyada demokrasiyi benimsemiş ve bütün kurum ve kuruluşlara belli ölçülerde görev dağılımı yapmıştır ancak bir zamanlar bazı kurumları arka bahçesi gibi görenler veya cemaatler den yada kanaat önderlerinden medet umanların şimdiki haline bakın selam sağlıcakla kalın
 Saanatçı
 30 Kasım 2013 Cumartesi 02:06
Sn.A.R.ZABİTOĞLU kardeşim bu ülke gerginlikten çok çekmiştir. Ülke gündemini meşgul eden dershaneleri tek taraflı düşünmemek lazım. Gerek başbakanın gerekse bakanın konuşmalarını da dikkate alırsanız daha konuya daha objektif yaklaşırsınız. Ben şahıs olarak Fethullah Hocayı seviyorum. Birbirimize saygı gösterirsek ülke kazanır. saygı ve sevgilerimle hoşça kalın.
 Sanatçı
 30 Kasım 2013 Cumartesi 01:10
Numan Kurtulmuş Ak Partiye katıldıktan sonra cemaat gerginlik çıkarmaya başladı.Çünkü cemaat ve ABD Milli Görüşü sevmiyor. Dershaneler eğitimi ticari hale getirdi. Cemaatin hangi dershanesi bedava fakir öğrenci okutmuş ben şahsen duymadım. Sn.A.R.ZABİTOĞLU rant söz konusu olunca gerisi teferruattır.
 A.R.ZABİTOĞLU
 29 Kasım 2013 Cuma 09:58
Sn Başbakan bu konu üzerinde oluşturduğu gündemi sizlerin neden bunca zaman beklediğinizdir Basın mensubu olarak iletişim konularından da faydalanarak daha evvel büyük halk kesimlerinde bir gündem oluşturabilirdiniz ve en önemlisi dershanelere karşı iseniz çocuklarınızı buralara göndermeden de sınavlarda başarılı olacağına inanmadığınız ve çocuklarınızın eğitim yarışında başarılı olmaları içinde dershanelere göndermiş olduğunuzkanaatindeyim kısaca hem dershanelerden şikayetçisiniz ve hemde buralardanda geri durmamışsınız 'İstemem yan cebime koy' atasözümüzü hatırlattınız selam ve sağlıcakla kalın
Yazarın Diğer Yazıları
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   Künye
Copyright © 2024 Erzurum Gazetesi