MENÜ
Erzurum 15°
Erzurum Gazetesi
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
 Çevremizde Neler Oluyor?
Zülküf Usanmaz
YAZARLAR
27 Kasım 2011 Pazar

Çevremizde Neler Oluyor?

İnternet sitesinde” Dünya Haberleri” ni gözden geçirirken aşağıda sunduğum haber dikkatimi çekti. Haberde İki yakın komşumuz, önemli konularda ittifak yaptıkları vurgulanıyor, ülkemiz bu ittifaktan nasıl etkileneceği konusunu düşünürken, her nedense birdenbire bundan rahatsız oluğumu fark ettim.. Bu nedenle her hafta seçtiğim konulardan farklı bir konuyla sizi bu hafta baş başa bırakıyorum.
Arapça aslından tercüme ettiğim haber, aynen şöyle;
“ İran, Irak’a çağrıda bulunarak ortak iç ve dış düşmanlara karşı Tahran’ da güvenlik ve askeri işbirliği hususunda bir takım anlaşmalar imzalamak istediklerini açıkladı.
İran ve Irak üst düzey askeri komutanları, Tahran’da yaptıkları görüşmede Bölge ve dünya ölçeğinde iki ülkenin iç ve dış düşmanlarına karşı ortak güvenlik ve askeri ittifak için anlaşmalar imzaladılar.
Irak Genel Kurmay Başkanlığı adına 1.Ordu Komutanı Babiker Zebari Tahran’ı ziyaret ederek İran’ın Devrim Muhafız Komutanı Muhammet Ali Caferi’yle güvenlik ve askeri işbirliği hususunda görüşmede bulundular.
Irak kaynakları tarafından bu ziyaretle ilgili resmi bir açıklama yapılmazken, İran Televizyonu bu görüşmenin bütün detaylarını kamuoyuna açıkladı. İran Generali Muhammet Ali Caferi’nin yaptığı açıklamada “ İki ülkenin uzun ortak sınırlara sahip olması, üst seviyede Irak’la askeri işbirliğinin yapılmasını gerekli kılar. Ve bu anlaşmaları ortak iç ve dış düşmanlarımıza karşı yapıyoruz “ dedi.
İşbirliğimiz güvenlik, ortak askeri manevralar ve istihbarat paylaşımı alanındadır diye ilave etti.
Zebari ise, “ Birçok anlaşmayı imzalamak niyetindeyiz. Irak sınır korunması ve gözetlenmesi konusunda İran’dan öğrenebileceği mükkemel şeyler var. Çünkü biz iki ülke, ortak ve çok uzun bir sınıra sahibiz. Ancak İşbirliği sayesinde bu alandaki sorunları çözebiliriz. Hatta diyebiliriz ki bu problemin tasfiyesi için İran’ın tecrübelerinden yararlanmalıyız dedi.
“AL Hayat “ Gazetesine ismini vermeyen Savunma Bakanlığının üst düzey bir yetkilisi ise   “ Zebari’nin ziyareti , iki ülkenin sınırlarıyla alakalı..Stratejik güvenlik, askeri manevralar ve İran’ın atıfta bulunduğu silah satış anlaşmaları değil..” dedi.
Ancak ABD Birlikleri Irakta bulunduğu süre esnasında, birliklere karşı saldırı düzenleyen ve birçok Amerikan askerinin ölümüne ve yaralanmasına yol açan militan grupların arkasında İran’ın bulunduğu hassasiyetini hala korumaya devam etmektedir.”
Kaynak: PNA AJANSI/Tarih: 16.11.2011
ŞİMDİ,
 Bu anlaşmalar, ülkemiz açısından sağlayacağı fayda veya taşıdığı sakınca hususlarını konu uzmanı stratejistlere bırakırken, çevremizde yer alan diğer ülkelere de bir bakalım;
1-SURİYE : İran ve Suriye zaten ittifak halindeler..Hatta medyada iki ülkenin Türkiye’ye saldıracağı söylentileri bile çıktı. Suriye’nin Arap Birliğinden dışlanması, Türkiye’nin etkin girişimleri sonucu olduğuna inanıyorlar. Türkiye’ye füze kalkanlarının konuşlandırılmasını istemiyorlar..Ayrıca Ortadoğu ülkeleri için Türkiye’nin ABD politikalarına benzer politika izlemesini bu bölgenin hiçbir ülkesi istemiyor. Rusya bu gün Türkiye’ye karşı ve dünyaya karşı Suriye’yi destekliyor derken yanı başımızda birbirini destekleyen kocaman bir ittifak oluşmuş durumda..!
2-GÜNEY KIBRIS: Bir arada yaşayamayan iki halk.. Türkler azınlıktadır,Rumların gayreti ise Türkleri adadan tamamen çıkarmaktı.. Bütün politikaları bu düşünce esksnindeydi. Bu yüzden birçok ihtilal, katliam, suikast ve entrika yaşanmış.    Rum’lara Yunanistan arka çıkınca, Türkiye olaya el koymuş. 1974 yılı savaşı, Kıbrıs’ı iki kesimli haline getirince yeni bir dönem başlamıştır. Hasmane sürtüşmeler bu dönemde de devam etmektedir.
3-ERMENİSTAN: Kapı kapı dolaşıp bütün dünyaya anlattıkları soykırım iddiaları var.Bir de Karabağ sorunu..
Açlıktan zor nefes aldığı halde varını yoğunu silaha yatıran Yunanistan gibi komşularımızın ileriye yönelik olan hesaplarını da dikkate alırsak, çevremizde acaba neler oluyor diye düşünmek zorunda kalıyoruz..!
 
Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar
 Nazlı GÜLER
 28 Kasım 2011 Pazartesi 12:41
ÇEVREMİZ VE AKREPLER: Üçüncü dünya harbının arifesindeyiz.Dünya bir okul,insanlarda hakimleri... Hakimin fazileti doğruyu görmekte,hatibin,yazarın fazileti de doğruyu söylemekte...Türkiye doğruyu görmekte,Türkiye doğruyu söylemekte... Orta Doğuyu kaos ortamına sürükleyenler belli.. Haksız hükümler yüzünden can veren kahramanlar..1917 de Sovyet Rusya'da 90 milyon insanın başı domuz makı ile kesildi. Bu makas bugün İran ve Türkiye'yi çembere almaktadır..Türkiye,İran,Rusya bu çemberi kırabilir. Tek ümidimiz Rusya...Rusya Orduları Suriye ve Suudi Arabistan'a inebilir.. Körfez ülkelerine büyük silah sevkiyatı var.En az 100 milyon insan ölecek... Esen kalınız.
Yazarın Diğer Yazıları
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   Künye
Copyright © 2025 Erzurum Gazetesi