Ortadoğu ülkelerinde halkın kendi idarecilerine ve yönetimlerine karşı başvurduğu devrim, Arap ülkeleriyle ticari bağlantısı olan herkese zararı dokundu. Türk dış ticareti ve şirketleri üzerinde olan olumsuz etkisi ise abartılacak kadar değil. Bu yüzden Türkiye ile Arap ülkelerinden Mısır, Libya, Tunus, Suriye, Yemen arasındaki ticaret hacmi değişiklik gösteriyor.
Monarşi, oligarşi gibi yönetimlere son verip yerine demokrasi ve insan haklarına yol veren yönetim için Arap ülkelerinde başlayan ve devrim çatışmalarının yaşanmasına ve bu çatışmanın yaşandığı ülkelere ve hepsine birden “ Arap Baharı “ deniyor.
Şimdi Türkiye’nin bu ülkelerle olan ticaret hacmini ölçek kabul edilen geçen yılın Haziran ve Temmuz ayları dönemi ile bu yılın aynı dönemi yanı, devrim başlamadan önceki dönem ile başladıktan sonraki dönemler arasında meydana gelen farkların mukayesesi ülkeler bazında yapılarak aşağıya çıkarılmıştır.
LİBYA
Türkiye’nin Libya ile ticaret hacmi, geçen yıl haziran ve temmuz döneminde 1 milyar 471 milyon dolarken, bu yılın aynı döneminde, sadece 552 milyon dolar olarak gerçekleşmiştir..
MISIR
Libya’da düşüş yaşanırken, Mısır’da artış görülüyor. Haziran-Temmuz 2011 dönemine ait ticaret hacmi 2 milyar 393 milyon dolarken, geçen yıl ticaretimiz bu miktara ulaşamamıştı.
Ayrıca Mısır’a olan ihracatımız anılan dönemde geçen yıla göre 29 milyon dolar artmışken, Mısır’ın Türkiye’ye yaptığı ihracat tamamıyla ancak 292 milyon dolara olarak tespit edilmiştir.
SURİYE
Türkiye ile Suriye’nin ticaret hacmine gelince, yine Haziran-Temmuz 2011 döneminde geçen yılın aynı dönemine göre biraz düştüğü görülüyor.2010 yılının anılan döneminde ticaret hacmi 1 milyar 432 milyon dolar iken, geçen yılın aynı döneminde 1 milyar 454 milyon dolara ulaşmıştı.
TUNUS
Bu ülkede ticaretimiz biraz arttığı görülüyor, geçen yıl anılan dönemde 567 milyon dolarken bu yıl aynı dönemde, 638 milyon dolar olmuştur.
YEMEN
Ticaretimiz çok fazla değil..Gerçekleşen ticaret ise düşüşe geçmiş Yemen’de..Haziran-Temmuz dönemi ölçeğinde geçen yıl 221 milyon dolardan bu yıl 141 milyon dolara düşmüştür.
Elde edilen verilere göre Türkiye ile saydığımız ülkeler arasında gerçekleşen karşılıklı ticaret hacmimiz, Haziran-Temmuz dönemleri itibarıyla toplam olarak geçen yıl, 5 milyar 784 milyon dolar olarak gerçekleşmişken bu yıl, yüzde 11 oranında düşerek 5 milyar 155 milyon dolar olarak gerçekleşmiştir.
DEVRİM, İŞ ALANI İÇİN BAHAR OLMADI
Diğer tarafta Türk Müteahhitler Birliği bir rapor hazırlayarak Ortadoğu ülkelerinde devlet başkanlarına ve yönetimlerine karşı başlayan devrim hareketleri, özellikle inşaat sektöründe hem işçi bazında, hem de proje bazında Türk şirketlerini tehdit ediyor.Çünkü proje bedeli 18 milyar 400 milyon dolara ulaşan Türk şirketlerinin çalışması özellikle Libya’da durmuş vaziyette..
Birlik, raporunda, Libya pazarında 139 Türk şirketi aktif olarak bulunduğunu belirtiliyor. İş alanında bu şirketlerin sahip olduğu pay ise, yüzde 14 civarında olduğu vurgulanıyor..Son devrim öncesinde bu şirketler, 370 adet projeyi başarıyla ülke hizmetine sunduğunun altı çiziliyor..
Raporda, Türk Müteahhitler Birliği artık kendisine bağlı şirketler için alternatif Pazar arayışı içinde olduğu, göz diktiği İlk Pazar ise, Orta Afrika iş pazarı olduğu düşünülüyor.
Birliğe 89 ayrı devletin şirketleri bağlı olup, 1970’ten bugüne kadar yaklaşık 6 bin projeyi hayata geçirmiş ve toplam 188 milyar dolar bir maliyet elde edilmiştir...
Bakalım, görelim.
Kaynak: Dünya Haberleri( Arapça)