MENÜ
Erzurum 11°
Erzurum Gazetesi
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Nazik Çarşı yok olurken biz ne yapıyoruz?
Bünyamin Aydemir
YAZARLAR
11 Temmuz 2014 Cuma

Nazik Çarşı yok olurken biz ne yapıyoruz?

Kente dair yazmaya devam edelim ve bir soru açalım: yaşadığınız kentte neyi görmek istiyorsunuz?

Yaşadığınız muhit ağırlık ölçüsünce size, ya acı, hüzün gibi negatif kavramları, ya da sevgi, huzur, haz gibi pozitif mefhumları çağrıştırır.

Bir bakıma aynadır kent.

Gazetelere yansıyan bir haberi okurken düşündük bunları.

Elif Yılmaz imzasıyla yayınlanan haberin başlığı çok çarpıcıydı; “Tarihi çarşıdan tarihe feryat!”

İçeriği çok daha acıklı bilgiler veriyordu.

“Erzurum'un en ünlü ve tarihi çarşılarından biri olan Nazik Çarşı, kimsesiz kalmış bir çocuk gibi kaderine terk edilmiş halde. Üretim, zanaat ve işletmenin olmadığı tarihi çarşıdan adeta ‘beni kurtarın’ serzenişi yükseliyor.”

Devamında ise “Nazik Çarşı, geniş kapısının kenarlarını süsleyen taş işçiliğiyle hala geçmişin izlerini taşıyan çarşı. Geniş avluya ve odalara sahip olan bu çarşı , şimdi araç park yeri ve depo olarak kullanılıyor. İnsanın içini acıtan görüntü veren tarihi çarşı, şehir yöneticilerinin ilgisizliğiyle baş başa” deniyordu.

Erzurum’u ifade eden çarşının bu halinden haberdar kaç kişi vardır acaba?

Bırakınız Palandöken semtinde ikamet eden bir hemşehrimizi, Kongre caddesinde yaşayanların ne kadarı bu hali biliyorlar?

Daha ileri gidelim ve soralım, bu çarşıda ticaret yapanların tarihi yapıya ilişkin bilgileri ne düzeyde?

Pozitif anlamda cevap bulmanın mümkün olmadığı kanaatindeyiz.

Yazık ki eşyaya kendimizi ilgilendirdiği ölçüde değer veriyoruz. Bütüncül yaklaşımdan çok uzak, ben ve o dualitesiyle değerlendirme...

Öyle olduğu için de, daima ayağına sıkan kovboy pozisyonundayız.

Nazik Çarşı’nın içler acısı halinin temel sebebi budur!

 

***

Ara ara, duyarlı isimlerin müdahaleleri de olmasa bütünüyle tarihi yapılar kaderlerine terk edilmiş olacaklar.

Sayın Başbakan’ın son Erzurum ziyaretindeki vurgu arzu edilen hassasiyetin bir yansımasıydı.

İsterseniz ilgili sözlerini hatırlatalım;  "Az önce arkadaşlarımla Yakutiye tarafındaydık oradaki kusura bakmayın, kirlilikleri gördüm. Yani imarla ilgili. Gecekonduları, tarihi eserlerin yanındaki yapılanmayı gördüm ve Sekmen kardeşime onu söyledim, Yakutiye Belediye Başkanı ile el ele vereceksiniz, hiç gecikme yok, buraları yıkacaksınız. Buradaki tarihi Yakutiye'yi meydana çıkaracaksınız, dedim. Çünkü bize bu yakışır, inanın Erzurum'un o tarihi şehrini meydana çıkaralım…”

Yine bir başka duyarlı ismi de anmak gerekir buradan.

Geçen dönem İl Özel İdare Genel Sekreterliği görevinde bulunan Adnan Yazıcı.

Bilen bilir, Tarihi Şeyhler Hamamı ve bünyesindeki Külhancı Baba Türbesi O’nun sayesinde restore edildi, tarihi yapısıyla yeniden gün yüzüne çıkarıldı…

Yine Adnan Bey’in girişimleriyle TBMM Milli Saraylar Daire Başkanlığı'ndan sağlanan ödenek, Kongre Binasının tamir ve tadilatını sağladı.

Kent adına kendilerine şükran hislerimizi ifade ediyoruz.

Ve tabii bu isimleri not etmek, kalemin namusuyla örtüşen bir vazifedir; aynı zamanda da, bu tür görevleri üstlenenleri teşviktir diyoruz.

***

Söyledik, yine söylüyoruz; Erzurum için bütüncül bir bakış açısını öne çıkarmak gerekir. Üst bir birim gibi algılamak, içindekileri de uzuvlar ölçeğinde değerlendirmek en doğru olanıdır.

Tarihi yapılar, bir kentin en hayati organlarını ifade ediyorlar.

Erzurum bu bakımdan yoğun bakıma ihtiyaç duyuyor.

Vakit geçirilmeden, hemen!

Aksi halde, Nazik Çarşı gibi yok olmaya terk edilen nice hayati organlarımız işlevsel olmaktan çıkıp bütün bir kent bitkisel hayata girecektir!

 

KAYNEK: http://www.gazetepusula.net/yazarlar/30/nazik-carsi-yok-olurken-biz-ne-yapiyoruz_1768.html

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar
 İ.TOPÇULAR
 14 Temmuz 2014 Pazartesi 01:39
Tarihi eserler gün yüzüne çıkarılsa da değişen bir şey yok hemen ticarethaneye çevrilir eserin tabii konumu iç dış mimarisi değiştirilir değiştirilmede sorunlar olsa da onlarda bir şekilde merkezi yönetimler yada merkezi parti teşkilatlarınca uyunca haline yoluna koyulur önemli olan ortaya çıkan tarihi eserlerimize halk olmak üzere herkes gerekli önemi vermesidir
 A.KURTULUŞ
 13 Temmuz 2014 Pazar 11:35
Erzurum'un eski mahallelerinde böyle tarihe mal olmuş daha çok eserler var ancak, başkaları tarafından ya hurda biriktirme yerleri ya sokakları mesken tutmuş insanlar tarafından veya başıboş hayvanların barınağı haline gelmiş atıl vaziyette bulunmaktadır.Dilerim böyle önemli konularda gösterdiğiniz duyarlılığı başta idari ve mahalli yönetimler olmak üzere tüm Erzurum halkı da gerekli hassasiyeti gösterir ve Erzurum'un her taşı tarih kokan bu güzide şehrimiz şanlı tarihimizdeki yerini daha da sağlamlaştırır
 etik takılan
 11 Temmuz 2014 Cuma 14:24
sizin gazeteden bir haber daha. http://www.erzurumgazetesi.com.tr/haber/Tarihi-hamam-restorasyon-bekliyor/83155
 Duyarlı Dadaş
 11 Temmuz 2014 Cuma 14:02
Beyefendi bugün cuma ve ben size dua ediyorum. Elleriniz dert görmesin. Bütün yazılarınızı okuyorum hepsinde büyük bir duyarlılık var ve sadece memleketi savunan yazılar bunlardan dolayı bir erzurumlu olarak sona sonsuz teşekkürlerimi sunuyorum. Kardeşim kusura bakmazsanız size bir yer de ben söylemek istiyorum. Tarihi Kavak Kapı kaderine terkedilmiş durumda orasıda ilgisizlikten harabe olmuş. Bunuda yazsanız belki belediyeler okurda birşey yaparlar. Tekrar Allah razı olsun der saygılar sunarım.
 Dadaş
 11 Temmuz 2014 Cuma 13:52
Nazik Çarşıdaki esnafın durumunu soran hiç yok. Acaba onların işyleri güçleri nasıl, ekmek parası kazanabiliyorlar mı? Buraları alırlarsa onlar ne yapacaklar? birde buradan bakın beyler.
 Suzan
 11 Temmuz 2014 Cuma 13:50
İstanbulkapıda güzel yapıldı. Bence bu bakımdan iyi şeylerde oluyor. Bunlarıda yazmalısınız.
 Vedat K
 11 Temmuz 2014 Cuma 13:49
Tarihi eserlere karşı Erzurum'da bir görgüsüzlük yapılıyor. Kimse hakkıyla onları korumuyor. Bu konuda bir iki giriş oldu eski belediye müceldili konağını ve benzer bir iki yeri yaptı. çok iyi oldu. buralarda öyle olabilir.
 Çözüm
 11 Temmuz 2014 Cuma 13:48
Belediye ya da vilayet burayı satın alacak ve onarıp işletilmesine ön ayak olacak. Bundan başka da çözümü yok bu işin. Örneğini de zaten vermişsiniz yazar kardeşim.
Yazarın Diğer Yazıları
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   Künye
Copyright © 2024 Erzurum Gazetesi