MENÜ
Erzurum 21°
Erzurum Gazetesi
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Aletler Akıllandıkça…
Metin Öztürk
YAZARLAR
1 Ocak 2018 Pazartesi

Aletler Akıllandıkça…

Günümüz teknoloji çağı, artık her şey akıllanıyor, akıllı evler, akıllı, televizyonlar, akıllı telefonlar, akıllı bilgisayarlar, akıllı kombiler, akıllı yollar, akıllı sinyalizasyon, akıllı şehirler uzat uzatabildiğin kadar.

Bu gerçekten insana kolaylık getiriyor, refah getiriyor bizim yaşımızda olanlar bilir neler çektiğimizi, sobalı evlerden akıllı evlere geldik, daktilodan bilgisayara geldik artık sekreter konuşuyor konuştuğu sözler bilgisayarda yazıya dönüşüyor. Evimizde otururken yiyecek sipariş edebiliyoruz on dakika sonra yemek evimizde, eve gitmeden ısısını ayarlayabiliyoruz, çocuğumuz nerede, ne yapıyor izleyebiliyoruz, işyerinden evimizi gözetleyebiliyoruz (özellikle izleyebiliyoruz yazmadım), you tube bizim hangi müziği sevdiğimizi biliyor ve sayfamızı açınca o tür müzikleri bize yönlendiriyor.

Yollarda arabalar giderken elektrik üretiliyor, artık şehirlerde akıllandıkça akıllanıyor.

Bu gidiş çok güzel veya kimilerimize göre değil ancak artık bu gidişi bizim durdurmamıza imkan yok gibi görünüyor.

Bilim kurgu filmlerinde izlediğimiz her şey doğrulanıyor ve sanırım hayal bile etmediğimiz her şey gerçekleşecek.

Benim aklıma takılan sorulardan birisi de bu akıl almaz hızla ilerleyen teknoloji ve yazılımın insanlara nasıl etkisi olacağı, öyle ya kalem kâğıt ile yazdığımız matematik hesabımızı artık hesap makineleri ile yapıyoruz, özellikle esnaflarımız siz bir sürü eşya alırken bir bilgisayar gibi onları hemen kafadan hesaplıyor ve siz alışverişinizi bitirmeden ödemeniz gereken miktarı söylüyordu, ama esnafın, manavın, kuru yemişçinin artık kafasını yormasına gerek yok akıllı teraziler, akıllı yazılımlar bu hesapları onların yerine yapıyor, eskiden diyelim bir kırtasiye yıl sonu sayımı nedeniyle birkaç gün kapalı kalırdı günümüzde işyerini kapatmanıza gerek yok stoklarınız her an elinizin altında.

Hal böyle olunca insanlar artık o güzel beyinlerini pek kullanmıyorlar. Hazıra öyle alıştık ki beynimizi kullanıp yormaya ne gerek var.

Siz filenize zerzevatı doldurmadan havada hesap yapan manav amca artık çarpım tablosunu unutmuş, interneti kesilen genç arkadaşım sudan çıkmış balık misali çırpınıp duruyor çünkü fiziki olarak yapacağı işleri de öylesine bilgisayarın sırtına vurmuş ki şimdi fiziki olarak hiçbir şey yapamıyor.

Bütün Dünya insanı öyle tembelleşti ki artık iki kere ikinin kaç ettiğini bile bilemiyor, asansörün elektriği kesilse merdivenin yerini bulamayacak bulsa ne olur ki yürüyemeyecek.

Makineler akıllandıkça gelecekte insana gerek kalmayabilir ve korkarım terminatör filmlerinde olduğu gibi insanları yok edebilir makineler.

Sonuç olarak aletler akıllandıkça insanlar aptallaşıyor.

Aman dikkat.

 

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu yazı henüz yorumlanmamış...

Yazarın Diğer Yazıları
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   Künye
Copyright © 2024 Erzurum Gazetesi