MENÜ
Erzurum 17°
Erzurum Gazetesi
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Artık Peynir’in de Bir Dergisi Var
Metin Öztürk
YAZARLAR
3 Ocak 2017 Salı

Artık Peynir’in de Bir Dergisi Var

Bölgemiz herkesin bildiği gibi ekonomik olarak gelişmiş bir bölge değil daha çok hayvancılığa dayalı bir ekonomi ön plana çıkmakta ve bu yolla insanımız geçimlerini sağlamaktalar.

Hayvancılık deyince de aklımıza et ve et ürünleri ile süt ve süt ürünleri gelmekte, süt ürünleri içerisinden en önemlisi bana göre “peynir” çünkü peynir katma değeri en yüksek olan ürün bir düşünün süt ile nasıl bir katma değer yaratabiliriz ki belki biraz aroma katıp sunabiliriz, ama peynir öyle mi? Peynir, inek memesinden akan sütün sağılması ile başlayan süreçte peynir olup raflara gelinceye kadar kaç kişiye iş imkânı sunuyor biliyor musunuz?

Ne yazık ki bu kadar katma değeri ve iş imkânı sunmasına rağmen “Peynir” yöremizde klasik üretim koşullarının dışına pek çıkamamış ve marka haline gelememiş. Oysa peynir doğru işlenip doğru markalaşma ile değil bölgemizde Ülkemizde de ciddi bir ihraç maddesi olup herkesin ekonomisine ciddi bir katkı sunacaktır.

Avrupa da bazı küçük devletler peynir konusunda bir dev haline gelmiş ve Dünya’da hatırı sayılır bir üretim hacmine ve ihraç rakamına ulaşmışlar.

Bölgemizde hemen her şehir bir peynir şehri değil midir? Erzurum-civiliyle, Van-otlu peyniriyle, Kars-kaşarıyla, Erzincan-tulumuyla bir sıçrama yapamaz mı?

Yapabilir.

Bunun için üreticilerimizin biraz daha rekabete açık üretim ciddiyetiyle ve markalaşmaya giden ürünleri piyasaya sürmesi ile sağlanabilir.

Bölgemizde bir iki cılız festivalin dışında “Peynir festivali” yok festivallerle insanımızın dikkati peynir üzerine toplanabilir, üreticiler bu yolla üretimlerini geliştirebilir.

Küçük birkaç çalışma ile “Peynir” ciddi bir sektör haline gelebilir.

Ülkemizde ve özellikle bölgemizde bu eksikliğin hissedilmesinin ardından “cheese Life Magazine” adlı peyniri merkeze oturtan bir dergi yayınlanmaya başlandı. Derginin amacı peyniri hak ettiği yere taşımak, ama bu kendiliğinden olacak şey değil tabi bütün bölgenin bu dergiye sahip çıkarak okuması gerekir. Üreticiler okuyarak sektörün güncelini yakalayabilirler ve daha bilinçli bir üretime yönelebilirler. Tüketiciler ise peyniri daha yakından tanıyarak aslında peynirin ne kadar önemli bir ürün olduğunu görebilirler.

Bunun için bu peynir dergisinin hak ettiği gibi bütün üreticiler ve tüketiciler tarafından okunması gerekir.

Peynir dergisinin www.cheeselifemagazine.com adlı bir de internet sitesi bulunmakta, derginin internet sitesinden dergiye ulaşılabilmekte derginin adresinize kadar gelmesini istiyorsanız http://www.cheeselifemagazine.com/?pnum=5&pt=Abonelik+ve+Reklam+Formu adresinden dergiye abone olabilirsiniz. Derginin internet üzerinden okunabilmesi için e-dergi uygulaması da bulunmakta.

Bölgemiz peynir üretirken belki Ege bölgesi, Trakya Bölgesi bu kadar peynirle iç içe değildi, üretimin istenilen kalite ve düzeye ulaşamaması nedeniyle artık Tire, Ezine v.b. gibi il ve ilçeler peynir şehirleri olarak ön plana çıkmaktalar, bu bölgelerle rekabet edebilmenin yolu peynir konusuna ciddi şekilde eğilmekle mümkün.

Genelde Ülkemizin, özelde ise bölgemizin peynir konusunda söz sahibi olabilmesi için peynir sevgisinin “cheese Life Magazine” dergisi ile verileceğini umut ediyorum.

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu yazı henüz yorumlanmamış...

Yazarın Diğer Yazıları
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   Künye
Copyright © 2024 Erzurum Gazetesi