En yakın komşumuz..1993 yılından beri aralıklı olarak bombardıman altında ve işgal altında olan bir ülke Irak..yaklaşık 20 yıllık bir tahribat içinde..
Dolayısıyla Irak’ta baştanbaşa ve her alanda bir tamirat var, yeniden inşa var..Bunu da kendi ülke imkanları ve teknolojik güçleriyle yapamıyorlar. O halde yabancı imkânlarıyla ve teknolojisiyle yapmak zorundalar. İşte biz burada devreye girmeliyiz..Aşağıda tercümeyle “ Dünya Haberleri sitesinden ve Peyamner sitesinden” çevirdiğim haber, bu hususları ortaya çıkarıyor
TİCARET HACMİ 10 MİLYARDAN 12 MİLYARA..
“ Türkiye ile Irak arasında gerçekleşen ticaret hacmi, geçen yılsonu itibarıyla 10 milyar dolardan 12 milyar dolara yükseldi. Irak Hükümetinin Ticaret Müsteşarı Salam Kureyşi Bağdat, Türkiye ile ticaret hacmini genişletmeye çalışıyor. Türk şirketleri, Irak’ın sıcak pazarına petrol, konut, serbest ticaret ve yatırım için sektörel olarak girmelidir..Bu sayede ancak, Irak’ın ekonomik gelişmesinde Türkiye’nin olumlu etkisi olur..!
Kureyşi Irak’ın ekonomik planı, bölgedeki ülkelerle ticaret düzeyini yükseltmek için dikkat çekmeye çalışmalıdır. Özellikle bölge ülkelerinden Türkiye’nin yanı sıra İran, Suud, Suriye, Kuveyt ve Mısır’ı saydı.
6.EKONOMİK FORUMU..
Irak Hükümeti adına konuşan Ali Debbağ “ Türkiye, bölge ülkelerine ihracat yapacağı malzemeleri üretmek için ve stratejik ortaklıklar geliştirmek için buradaki pazara girmelidir.” Sonradan İstanbul’da yapılan “ Türk-Arap 6. Ekonomik Forum”unda Irak hükümeti tarafından dile getirilen ekonomik eğilimler, özel teşvik ve yatırım vizyonuyları Irak’ı yeniden inşa etmek için yapılmıştır.
Burada Türkiye için Fırsatlar doğmuştur. Arap bölgesinde yerel yatırımcılarla birlikte stratejik ortaklıklar geliştirmek ve Türkiye’nin Bölgeye ihraç ettiği malzeme ve imalatı üretmek için bu piyasaya girmelidir. Arap ülkelerindeki tüketici pazarında Türkiye’nin ürettiği malzemelerin yer alması ve kullanılması devamı sağlanmalıdır.
Ortak proje yapmak lazım..İletişim, nakliyat, elektrik enerjisi aktarımı ve enerji üretimi projeleriyle petrol, doğalgaz projeleri.Hatta Avrupa ve haliç ülkeleri arasındaki kur bağlantıları projesi gibi..
Irak ile Türkiye’nin bu ortaklığı, bölge insanı için önemli bir istihdam sağlayacaktır..
ÇİN, ELEKTİRİK ÜRETİMİ İÇİN ORADA..
Irak, Çin şirketiyle milyar dolarlık elektrik üretim sözleşmesi imzaladı.
Zübeydiye EL Harare Bölgesinde yetersiz olan elektriği artırmak üzere iki ilave elektrik santral yapım işi için Şanghay- Çin Elektrik şirketiyle sözleşme imzalandı. Irak Elektrik Bakanı vekili Salam Kazaz yaptığı açıklamada, her biri 610 megawat gücünde elektirik üreten iki yeni santralın kurulması kararlaştırıldı. Santraller, Zübeydiye El-Harare bölgesindeki Wasait ilinde kurulacağını açıkladı.
RUSYA PETROL ÇIKARMAK İÇİN IRAKTA..
AFP ajansının bildirdiğine göre Luk-Oil dev Rus şirketi, Irak’ta petrol çıkarmak üzere yine milyar dolarlık sözleşmeler yaptı.
Rus Şirketler Grup Başkanı Wajik Alekperov, yatırm yapmak üzere Ekim 2010 yılında Moskova’da Irakla sözleşme imzalandı. Alekperov, Petrolu Norveç’in Statoil Hydro şirketiyle birlikte çıkaracaklarını açıkladı. Ayrıca Alakprov, Itar-Tass ajansına yaptığı açıklamada “ Biz Irakla proje geliştiriyoruz. 2013 yılında petrol çıkarmaya başlayacağımıza inanıyorum. Şirketimiz Lukoil ilk aşamada 4,5 milyon dolar yatırım yapmış durumda..Petrolu “Quaran 2 Batı “ alanından çıkaracağız. Buradan yıllık 95 milyon ton petrol çıkarmayı bekliyoruz. Uzmanlara göre bu miktarda petrol çıkarmak en az 10 yıl sürecek..
Quaran 2 Batı petrol alanı 2009 yılına kadar yabancı şirketlerin yatırım yapmaları için açılan 7 alandan sadece birisidir. Bu bölge, Irak’ın sahip olduğu üçüncü en büyük petrol alanları olup, dünyada İran ve Suudi Arabistan’dan sonra en büyük rezerve sahip..”
KONUYA SON NOKTA
Diyebiliriz ki biz varken, bir adım ötedeki komşumuzda Çin’in veya Rusya’nın ne işi var, Üstelik Irak, bu sıcak pazarlarına bizi davet ettikleri halde?
Korkarım ki ellimizi çabuk tutup Irak’ın pazarlarına bütün sektörlerimizle girmesek, gördüğünüz gibi başka dünyalardan gelenler bize düşen pastayı da kapıp götürecekler..