MENÜ
Erzurum 17°
Erzurum Gazetesi
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Uyuşturucu
Zülküf Usanmaz
YAZARLAR
10 Nisan 2011 Pazar

Uyuşturucu

TAYLAND’DA 21 BİN KİŞİ TUTUKLANDI
“ Tayland polisinin yaptığı açıklamaya göre iki hafta içinde ve yurt çapında uyuşturucu bağımlılarına ve uyuşturucu ticareti yapanlara karşı düzenlenen operasyonlarda 21 bin kişi tutuklandı.
Avustralya’nın BBC kaynaklarına dayandırdığı habere göre Tayland polisi, geçen 21 Aralık tarihinden beri uyuşturucu için binlerce baskın düzenledi. Ancak ondan sonra hükümet, bu tehlikeli sorunu tamamen ortadan kaldırmak için düğmeye bastı.
Yapılan operasyonlarda 1,6 milyon adet tablet, 40 kğ. Eroin,295 kğ. Esrar ve “ Buz “ adıyla bilinen 5,8 kğ. Kristal amfetamin madde ele geçirildi.
Ele geçirilen uyuşturucu maddelerin piyasa değeri 16,5 milyon Amerikan doları…”
                                                                                                    ( haber bu kadar)
Yazan: Şems BANYAS
Tarih :8 ocak 2011
Çeviren: Zülküf Usanmaz
 
                                             BM. RAPORU
Diğer tarafta Birleşmiş Milletler Teşkilatı’nın 2010 yılı için hazırlanan raporuna göre, uyuşturucu madde kullanımı gittikçe artıyor, gelişmiş ülkelerde bu artış, daha da hız kazanıyor. Bu ülkelerde amfetamin tipi uyuşturucularla reçeteli uyarıcıların kullanılması en çok artan maddelerdir.
                                         KULLANIM ALANLARI
And Ülkeleri ve Afganistan gibi afyon ve kokain üreten ülkelerde, kullananların sayısında azalma görülürken, özellikle Avrupa ülkelerinde kullananların sayısında iki katı kadar artışlar görülmüştür. Örneğin Avrupa ülkelerinde kokain kullananların sayısı 2 milyon kişiden 4,1 milyon kişiye çıkmıştır.
ÇOK ESKİ BİR ALIŞKANLIK
İnsanlık, M.Ö. 4000 yılında uyuşturucu ile tanıştı. Uyuşturucunun en eskisi afyon ile esrardır. Uyuşturucunun keyif vereci alana ve ticari alana kayması 19. Yüz yılda başlar. Kaçakçılık, en fazla afyon, afyon sakızı, baz morfin, eroin ve esrar maddelerine yoğunlaşır. Ancak baz morfin ve eroin talep bakımından birinci sırada yer alır.
Uyuşturucu kaçakçılığı, en çok 1.cihan savaşından sonra hız kazanır. Bu dönemde toplumsal ve ekonomik yararlanma söz konusu..1920 ve 1930 arası Amerika-Chicago, bu işin adeta merkez olmuştur.
Kaçakçılık zamanla daha cazip hale gelmiş, bunun için birçok yol denenmiştir. İran Şahının kız kardeşi Prenses Eşref bile diplomatik dokunulmazlığından yararlanarak bir valiz uyuşturucu ile Avrupa’da yakalanmıştır.
                                 ALTIN ÜÇGEN VE ALTIN HİLAL
Interpol raporlarında yer alan uyuşturucu ekimi,imalatı, dağıtımı ve beşeri zayiatı hayret verici boyutlarda..Dağıtımın ve ticaretin yoğunlaştığı dünyanın bazı noktaları var; oralara uygun isimler de bulmuşlar..Altın Üçgen denilen Burma, Laos ve Tayland eroin merkezi.. Yine eroin ve diğer uyuşturucular için “ Altın Hilal “ denilen ülkeler ise Pakistan, İran ve Afganistan ..!.
                                      GEÇİŞ YOLLARI
Uyuşturucun dağıtım ve kaçırma yolları ve kolları ahtapot gibi dünyayı baştanbaşa sarmış konumunda..Balkan rotası, Kuzey Karadeniz rotası, Doğu Akdeniz rotası, Amerika rotası ve Uzakdoğu rotası gibi giriş, geçiş ve varış yolları var. Ama köşemiz daha fazla detaylara inmemize imkân vermiyor.
Ancak Türkiye Avrupa ve Asya kıtalarının kavşak noktasında, hem doğusunda ekim ve üretim bölgeleri var, hem de transit geçiş yolları üzerinde.. Bu iş için çok cazip bir noktadayız..
             ÜLKEMİZDE YASAL KONTROL ALTINDA AMA..
Türkiye yasal olarak birçok il ve ilçede afyon ve esrar ekimi yapar. Bu ekim devletin kontrol altındadır. Hasat zamanı Toprak Mahsulleri Ofisi, üreticiden alım yaparak resmi kayıtlar altına alır. Resmi kayıtlar dışında ekilen veya kaçırılan miktarlar ise, kaçak olarak imalatı yapılır ve kaçak olarak yurt içinde ve yurt dışında satışa sunulur. Yurt dışından da asetik asit anhidrit gibi uyuşturucu yapımında kullanılan maddeler yine kaçak olarak ithal edilir.
                                        YASALAR
Türkiye, kanunla uyuşturcu için sınırlama ve yasaklar getirmiştir.15 Aralık l926 tarih ve 1639 sayılı kanunla uyuşturucuya yasak getirmiş, 10 Ocak 1932 tarih ve 1918 sayılı kanunla kaçakçılık için ağır cezalar getirilmiştir. Ayrıca Ülkemiz, taraf olduğu 1912 Lahey ve 1931 Cenevre Afyon sözleşmesine uygun çalışacağına dair 14 Ocak 1933 tarih ve 2108 sayılı kanun çıkarmıştır.
Din, ahlak kuralları, örf ve adetlerimizi de faktör olarak dikkate alırsak, kullanım bakımından dünya Milletleri arasında uyuşturucuya itibar etmeyen en temiz millet, yine bizim Milletimiz..!
 
Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu yazı henüz yorumlanmamış...

Yazarın Diğer Yazıları
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   Künye
Copyright © 2025 Erzurum Gazetesi