MENÜ
Erzurum 14°
Erzurum Gazetesi
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
2011 Kış Oyunları Ulusal Bir Başarı ( 1 )
Zülküf Usanmaz
YAZARLAR
12 Şubat 2010 Cuma

2011 Kış Oyunları Ulusal Bir Başarı ( 1 )

2011’de düzenlenecek üniversiteler arası kış olimpiyatlarının Türkiye’ de yapılması için 3 yıl önce Torinto Kenti’nde devlet büyüklerimizin uzun uzadıya harcadıkları çabaları hala unutmadık… Ayrıca bunlarla beraber, oyunların Erzurum Palandöken kayak merkezinde yapılması için Erzurum heyetinde yer alan Valisi, Belediye başkanı, sivil toplum kuruluşu yetkilisi ve diğer yetkililerin yapmış oldukları başarılı çalışmaları da henüz unutmuş değiliz.

Bu yüzden hem devlet büyüklerimize, hem de şehrimizin büyüklerine minnettarız.

2011’de Erzurum’da yapılacak Üniversiteler arası kış oyunlarının getirisi, hem gelir ve hem de imaj olarak sadece Erzurum için değil, bütün ülkemiz için önem arz ediyor. Çünkü devlet sadece bu etkinlik için 400 milyon dolar yatırım yapmış bulunuyor. Yapılan tesisler sayesinde Palandöken kayak merkezi Avrupa’nın en büyük kayak merkezi haline geliyor. Sadece kış olimpiyatlarına 1500 sporcu ve yurtdışından 3 bin kişinin katılacağı tahmin ediliyor.

                        KAYAK MERKEZİ KALICI OLMALI

Olimpiyatların 2011’le sınırlı kalmasını tabii ki beklemiyoruz. Asıl beklentimiz bu oyunların bir başlangıç teşkil etmesi  ve bundan böyle Palandöken kayak merkezi  her yıl bölge, ülke ve uluslararası sportif faaliyetlere, kültürel ve sosyal etkinliklere, küresel olarak düzenlenen her alandaki resmi ve özel toplantılara ev sahipliği yapacak tek adres haline gelmesi..Erzurum’un kaderini parlak bir geleceğe ulaştıran bir köprü oluşturması…

                   PALANDÖKEN’I OYUNLARA HAZIRLAMAK YETERLİ DEĞİL

Olimpiyatlar için kayak tesislerinin yapılması, konaklama imkanlarının artırılması ve dağa ulaşım imkanlarının sağlanması asla kafi değil..

Önce şehri hazırlamak lazım..Şehrin duruşunu güzelleştirmek yanı gecekondudan, düzensiz ve harabe yapılardan temizleyerek çağdaş ve modern bir kent yapmak..Böyle bir kentin içinde yer alan tarihi ve turistik eserleri n etrafını açarak, güzel bir tablo içinde yerli ve yabancı herkesin beğenisine sunmak..

Bu da yetmiyor;

 Şehrin doğal ürünü olan süt, yoğurt, tereyağı, peynir, kaymak gibi yiyecek ve içeceklerle bölgeye mahsus yemeklerin  bu etkinliklerde öne çıkarmak..

Daha da önemlisi;

Dağ  ile şehir arasında  alışverişe imkan veren sürekli ve sağlam bağlantıların olması şart..Ancak bu sayede şehirdeki her türlü doğal ve yerel kaynaklar hem dağda ve tesislerinde,  hem de şehrin dizayn edilen seçkin mekanlarında turizme sunulması mümkün olabilir.

 Yoksa şimdiye kadar olduğu gibi turistin havaalanından dağa götürülmesi, dağda konaklanıp tatilini geçirdikten sonra tekrar dağdan da havaalanına getirilmesi alışkanlığı, şehre ve şehirliye bir faydası olmamıştır.

Şunun da altını çizelim; dağdaki otel, motel ve kayak merkezindeki her türlü ihtiyaç ve alışverişin artık şehirden yapılması gerekir.

                              ERZURUM TARİHİ BİR KENT..

Ülkemizde bir çok uygarlık ve medeniyete beşiklik yapmış şehirlerimizin sayısı çok değil.. Erzurum, bu vasıfta bir şehir..Tıpkı İstanbul gibi, Konya gibi..

Zaten şehre gelen her yabancı bunu ilk bakışta anlar..

Taa Selçukluların damgasını taşıyan Çifte minareli medresemiz var. Adeta Doğu’nun hatta ülkenin tapusu gibi..

Hemen yanı başında Ulu camii..

Onu karşıdan selamlayan Erzurum kalesi..

Kalenin içinde saat kulesi..

Kuleden bakıldığında bütün ihtişamıyla Yakutiye medresesi göze çarpar.

Diğer yanda Üçkümbetler aynı konumda..

Yine özelliği ve güzelliğiyle tarih kokan Taşambarlar,

Taşhan var..

Bunlarla koyun koyuna olup sırtlarında asırların ve Osmanlı ‘nın damgasını taşıyan başka bir devrin eserleri başka bir güzellik sergiler:

Lalapaşa Camii,

İbrahim paşa Camii,

 Murat paşa camii ..

Daha onlarca tarihi camiler,

Medreseler,

 Hanlar,

Hamamlar

Ve yüzlerce tarihi çeşmeler..

Erzurum adeta bir tarihi eserler havzası.. Erzurum kalesini merkez kabul ederek merkezin dairesel olarak azami 1500 Metre yarıçapı içinde, bu tarihi eserlerimiz adeta iç içe serpilmiş gibidir.

Hiç olmazsa 2011’ e kadar bu alanı yeniden yapılandırmak lazım hem şehrin duruşu adına, hem de tarihi eserlerimizin gün yüzüne çıkarılması adına..

İkinci yazımızda açıklayacağımız Yakutiye Belediye Başkanlığının TOKİ ile ön protokolünü imzaladığı projesi eğer gerçekleşirse, Erzurum’un bu arzusu yerine getirilmiş olacaktır.

 

                                                                                                                        ( Devamı Haftaya )

 

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar
 Ahmet Kovaytan
 17 Şubat 2010 Çarşamba 22:54
Sevgili hocam ne güzel yazmışsınız tebrik ederim ama bu parlak fikirlerinizi daha önce yetkililere söleseydiniz ne güzel olurdu 2011 kış olimpiyatlarına bir yıldan az zaman kaldı ama siz yinede bahsettiğiniz İl büyüklerimize söyleyin belli olmaz belkide başarırlar.Bu memlekete halishane hizmet etmek isteylere Allah (cc) fırsat versin.
 M.Y.
 17 Şubat 2010 Çarşamba 22:37
Çok güzel hülasyon görüyorsunuz, bu kafayla olimpiyatlar bir fiyasko olacaktır.Bunu unutmayın.
Yazarın Diğer Yazıları
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   Künye
Copyright © 2025 Erzurum Gazetesi