Rötarlı gelmesine rağmen her fırsatta gücünü gösteren karakıştan kalma bir günde 'yeşil çaylı sohbet' ederken dışarıda başımızdan eksik etmediğimiz kasketlerle oturduğumuzu fotoğraf çektirince fark ettik.
Lütfü Yücelik, Erzurum'un vitrinindeki bir kaç 'marka' isimden biri.
Birincisi ve en önemli özelliği herkesin 'güven' duyduğu bir lider olması.
Girişimciliği, cesareti, mütevaziliği diğer artıları.
Geriye dönüp son yirmi yıla bakarsak, Yücelik'in tırmanan ve istikrarlı başarı grafiğini görürüz.
Zarar eden, dibe vuran Aşkale Çimento'yu bin ortağa öncülük yaparak özelleştirme idaresinden aldı ve Türkiye'nin en büyük sanayi kuruluşlarından biri olmasını sağladı.
Ardından Aşkale Çimento ile yetinmedi, Karadeniz'e açılmak için Trabzon’u, Doğu’ya almak için Van çimentoyu devlerin sofrasından kopardı.
Hızına erişilmeyen Yücelik, Erzurum, Aşkale, Trabzon, Van, Ağrı, Tercan, Erzincan, Giresun, Gümüşhane ve Batum'da sanayi tesisleri kuraraks büyüyor ve ortaklarına kazandırmaya devam ediyor.
Hem de global krize meydan okurcasına.
Böylesine örnek bir çalışma yapan Yücelik'e ne denir?
Seni ve Aşkale Çimento'yu Allah nazardan korusun.
TAPUYA KARŞILIK LOJMAN YAPACAK
TBMM tarafından iki yıl önce Üstün Hizmet Ödülüne layık görülen Yücelik, Aşkale Çimento'nun doğduğu topraklarda sosyal projelere de imza atmaya başladı.
Aşkale'de 100 öğrenci kapasiteli kız öğrenci yurdunun kapısını kırsaldan gelen kızlara açan Yücelik'i şimdi üniversite heyecanı sardı.
Yücelik, önce Erzurum Ticaret ve Sanayi Odası (ETSO) Vakfı'nın Bakanlar kurulu kararı ile kamu yararına vakıf olmasını sağladı.
Sonra Ilıca (Aziziye) yolu kenarında daha önce Veteriner Fakültesinin kullandığı 130 dönüm alanın DSİ'den tapusunu aldı.
Yücelik, bunun karşılığında DSİ'nin göstereceği yere 40 daireden oluşan lojman yapacak.
Büyük bir heyecanla gelişmeleri anlatan ETSO, ETSO Vakfı ve Aşkale Çimento'nun yönetim kurulu başkanı Lütfü Yücelik'le sohbetimiz şöyle devam etti:
DOĞU'NUN ÖĞRENCİSİ KIBRIS'A GİTMEYECEK
- Niçin özel üniversite kuruyorsunuz?
- ETSO Vakfı Üniversitesi, Doğu'daki ilk özel üniversite olacak. Bizim çocuklarımız özel üniversitede okumak için Kıbrıs'a, Azerbaycan'a gitmek zorunda kalmayacak.
- Ne fark olacak?
- Dört fakülte ve bir meslek yüksekokuluyla başlayacak üniversite, kar amacı gütmeyecek. Yağıyla kavrulsun bizim için yeterli.
- Yurt ve derslikler, idari binaları yeniden mi yapacaksınız?
- Veteriner fakültesinin kullandığı idari binayı ve derslikleri yenileyeceğiz. Ayrıca aynı yerde bulunan 24 daireden oluşan lojmanları, kız ve erkek öğrenciler için yurt yapacağız. Hem de bebek gibi, pırıl pırıl olacak.
-Öğrencilerin ne gibi avantajı olacak?
- Okurken çalışmak isteyenlere sanayi ve ticaret alanında iş vereceğiz. Ayrıca, üniversiteden mezun olduktan sonra da öğrencimiz açıkta kalmayacak. İsteyen hemen işe başlayacak.
YÜCELİK'İ NE MUTLU EDİYOR?
- Rektör, öğretim üyesi gibi sorunlar nasıl çözümlenecek?
- Erzurum bir eğitim şehri. Atatürk Üniversitesi gibi 55 yıllık köklü bir üniversite var yanımızda. Şimdi bir de ETÜ var. Bu iki üniversite bizim için çok büyük avantaj.
- Eskiden 'Aşkale' ve 'Çimento' sizi heyecanlandırırdı, şimdi 'üniversite'. Yanılıyor muyum?
- Çimento rayına girdi. Ama bir bakıma üniversite, çimentodan daha önemli. Bu Doğu'nun ilk özel üniversitesini kurma heyecanı. Erzurum Ticaret ve Sanayi Odası olarak Erzurum'a borcumuzu ödüyoruz. Beni bunlar çok mutlu ediyor.
- Ne zaman öğretim başlar?
- Bana göre, ‘göç yolda dizilir.’ Önümüzde yıla kadar çalışmaları tamamlayıp, ilk özel üniversiteyi açmayı hedefliyoruz.
- Mütevelli heyetinizde kimler var?
- Başbakanlık Müsteşarı Efkan Ala, özel sektörün gözdelerinden Cengiz Solakoğlu, Vali Sebahattin Öztürk, Atatürk Üniversitesi'nin eski rektörü Yaşar Sütbeyaz, şimdiki rektörü Hikmet Koçak ve Mithat Turgutcan’ı sayabiliriz.