İlk üç yazımın yayınlanmasıyla kış olimpiyatlarına yapılan hazırlıkla birlikte, şehrin ve tarihi eserlerin de hazırlanması gerektiğini önemle vurgulamıştık. Ayrıca şehir ile dağ arasındaki ticari bağlantıların kurulmasını belirtmiş ve şehirle dağın turizm karşısında, özellikle kış olimpiyatları karşısında bir bütünlük içinde duruş göstermesi üzerinde durmuştuk.
Ancak siz değerli okuyucularımdan da aldığım mesajlara göre 2011'e bu hazırlama işinin yetiştirilip yetiştirilmeyeceği hususunda tereddüt hâsıl olduğu anlaşılmıştır.
BU İŞ BELEDİYELERDEN ZİYADE TOKİ İŞİ..
Erzurum'daki belediyelerimizin birçok sıkıntıları var. Genelde personellerine borçlular, piyasa borçları var, Kamu kurum ve kuruluşlarıyla borç yüzünden başları dertteler, personel şişkinlikleri had safhada..,
Şehri yeniden yapılandırmak için yanı şehrin kentsel dönüşümünü gerçekleştirmek için ne güçleri yeter, ne de o miktarda paraları var.
TOKİ eğer yapılacak projeye yeterli ödenek ayırır ve Erzurum'daki kısa inşaat sezonunu da dikkate alırsa bütün işler zamanında yetişir.TOKİ bunu yapabilecek güç ve kapasitede olan bir kurum.. Bunun canlı örneğini geçen yıllarda Ankara Hava yolu üzerinde yıkılıp kısa zamanda
yapılan konutlarda gördüm. TOKİ, dört ay içinde burada 4500 konut yaparak bitirmişti. Projenin tamamı ise 18500 konuttu. Bu sadece Ankara'nın bir semtinde yapılan kentsel dönüşüm yenileşmesiydi. Erzurum için TOKİ aynı gayreti gösterirse Erzurum 2011'e bütünüyle hazır olur.
Yok, eğer TOKİ, Erzurum'da Hasanibasri projesiyle ilk kez başlattığı 500 konutluk işini 5 yılda yaptığı gibi yaparsa, Yakutiye Belediye Başkanlığının kentsel dönüşüm projesini asla 2011'e yetiştirmesi beklenemez.. Oysa bu proje, önceki yazılarımda Erzurum için nasıl büyük bir hayati önem taşıdığını belirtmiştik.
Bu yüzden Erzurum olarak TOKİ yetkililerinden talebimiz, Ankara örneğinde olduğu gibi bu projemize özel bir ilgi duyması ve 2011'e yetiştirmek için işe surat kazandırmasıdır..
MÜTEAHHİTLERİN YAPTIĞI HATAYI TOKİ YAPMAMALIYDI
Erzurum'da yaklaşık son 30 yıl içinde müteahhitler tarafından yapılan konutlar kentsel dönüşüm anlayışı içinde şehir merkezinde yapılması beklenirdi. Ancak bu sayede şehrin çekirdek merkezi harap, düzensiz ve bozuk yapılaşmadan kurtarılırdı. Tarihi eserlerimiz ancak bu şekilde ortaya çıkardı ve Erzurum günümüze uygun rengine ve duruşuna bu yolla
ancak kavuşurdu. Müteahittler bunu yapmadılar. Onlar şehrin kenarlarına kaçtılar. Ucuz
ve sorusuz arsalara koştular. Bu sayede yapılaşma, şehrin kenarlarında müthiş bir atılım yaptı.
- Yenişehir,
-Dadaşkent,
-Yıldızkent,
-Sanayi gibi kocaman kentler oluştu.
Şehir merkezi ise olduğu gibi harap, düzensiz ve bozuk görünümüyle baş başa kaldı.
Yıllar sonra TOKİ geldi. Şehir merkezinde 500 konutu 5 yılda ancak bitirebildi. Sonra TOKİ de aynen müteahhitler gibi şehir merkezini terk ederek Çat yolunda projeler gerçekleştirdi. Burada 1500'u aşkın kısa sürede konut yaptı.
Daha sonra Yakutiye Belediyesiyle sözleşmeler yaparak kent içinde hala devam ettirmekte olduğu projeler başlattı.
HERŞEY TOKİ'YE BAĞLI..
Projelerin gerçekleşmesi için TOKİ'nin motorize güç olduğunu daha önce de belirtmiştik. Eğer TOKİ, Yakutiye Belediye Başkanlığı projesi olan Erzurum kalesi ve çevresi ile Üçkümbetler çevresi ve Hacıcumadan ibaret 70 hektarlık alanda yapılaşmaya özel bir ilgi duyar, suratlı bir şekilde kentsel dönüşümünü başarırsa Erzurum'un 2011'den beklediği
her şey kendiliğinden yerli yerine oturacaktır. Sacayağı dediğimiz hem şehrin çehresi yeni yapılaşmayla değişecek, hem tarihi eserlerimiz gün yüzüne çıkacak, hem de turizmin ilgisi kayak merkezinden şehre yönelmiş olacaktır.
Umutla bekleyelim ve görelim..