MENÜ
Erzurum
Erzurum Gazetesi
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Yemek ve Tarih Kitabının Yarattığı Hayal Kırıklığı
Kadir Sabuncuoğlu
YAZARLAR
23 Temmuz 2013 Salı

Yemek ve Tarih Kitabının Yarattığı Hayal Kırıklığı

Geçtiğimiz hafta, Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hikmet Koçak'ın gönderdiği iki kitap beni heyecanlandırdı.

İlki Dr. Lütfi Sezen hocanın 'Erzurum Folkloru' üzerine derlemelerinin üçüncü baskısıydı.

Prof. Dr. Koçak'ın önsözünde belirttiği gibi ‘Halka ait değerlerin ortaya konulması ve gelecek kuşaklara aktarılması amacına yönelik özverili, ciddi bir çalışma.'

Rektör Prof. Dr. Koçak'ın gönderdiği ikinci kitabın ismi şöyle:

'Erzurum, Erzincan, Bayburt illerinin yöresel yemek envanteri - Yöresel yemekler'

Kitabın ön kapağında kullanılan tandır fotoğrafı, karanlıkta kaybolmuş gibi, zor seçiliyor.

Arka kapaktaki fotoğraflar ise konuya daha uygun.

Bir de şu başlıktaki 'envanter' kelimesine takıldım.

Türk Dil Kurumu, ‘envanter’ için  şöyle diyor:

‘Bir ticaret kuruluşunun para, mal ve diğer varlıklarıyla genel olarak borçlu ve alacaklı durumları.’

Peki başlıktaki 'envanter' kelimesi sizce de sırıtmıyor mu?

KARTOL BORANİSİ İLE BAŞLAMAK NEREDEN ÇIKTI?

Sayfaları açıyorsunuz, kağıt ve baskı kaliteli.

Atatürk Üniversitesi Turizm Fakültesi Dekan Vekili Prof. Dr. Nurinisa Esenbuğa 'önsöz'de yöresel lezzetlerin lokantaların mönülerinde bulunması gerektiğinden söz ediyor.

Çifte Minareli Medrese fotoğrafı ile de yöresel yemekler başlıyor.

Ama size bu kitapla ilgili bir iyi, bir de kötü haberim var.

İyi haber Yöresel yemekler kitabının hem Türkçe hem de İngilizce olması.

Kötü haber ise 'Kartol boranisi' yemeklerin başlaması.

Peşine 'soğan dolması, şalgam çırtması, ayva dolması, ekşili yaprak dolması ve de kartol oturtması' devam ediyor.

Oysa biz yemeğe ‘çorba’ ile başlamaz mıyız?

Nerede 'ayran aşı?'

Yemek sunumları kadar fotoğraflar da özensiz.

O kadro ile yapılan 'yöresel yemekler' kitabı bende hayal kırıklığı yarattı.

UZUNDERE'NİN YEMEK KİTABINI GÖRDÜNÜZ MÜ?

Turizm Fakültesi'nin ilk yayınını yapanlara (lütfen yıkıcı eleştiri olarak kabul etmesinler, biz onlardan en iyisini bekliyoruz), yemek seçimi, sunumu ve fotoğrafları konusunda uzmanlara danışmalarını öneriyorum.

Pazaryolu’nun Göztepe köyüne kadar gidenlerin, Hasankale'de uzun lavaşların çıkarıldığı fırınlarda yapılan ‘tava' veya ‘etli pide’ kültürünü niye yansıtmadıklarını merak ediyorum?

Hiç görmek nasip olmadı ama Zekiye Çomaklı'nın 'Karlar Ülkesinin Damak Tadı' adlı bir özgün yemek kitabı çıkardığını hatırlıyorum.

Ancak Turizm Fakültesi’nin yöresel yemekler konusunda Uzundere Sofrası kitabının gerisinde kaldığını üzülerek söylemek istiyorum.

Şüphesiz Halis Özsoy'un belediye başkanı seçilmesiyle Uzundere turizm ve tanıtım konusunda örnek çalışmalara imza atıyor.

Gastronomi anlamında zenginliği ise 'damak çatlatan' türden.

Köylerden, merkezden kadınların getirdiği birbirinden lezzetli yemek ve tatlılarla, Uzundere'deki parkta iki yıl önce tanışmıştım.

Hele o kurutulmuş tatlı ve ekşi meyvelerden yapılan tatlılar bir harikaydı.

Geçen yıl yayınlanan 'Lezzet Vadisi Çoruh'tan Uzundere sofrası' kitabı bu yüzden ilgimi çekmişti.

Uzundere mutfağına özgü çorbalar, etli, sebzeli yemekler, hamur işleri, börek, tatlı, marmelat ve şurupları gruplar halinde inceleyen Uzundereli Neziha Özsoy, 100 sayfalık kitapta 100 ürününü tanıtıyor.

Neziha Özsoy'un fotoğraf ağırlıklı kitabında, hangi malzemelerle hangi yemeğin yapılacağı anlaşılır bir dille aktarılıyor.

ERZURUM'UN TABYALARI'NI BAŞKAN KÜÇÜKLER OKUDU MU?

Benzer 'hayal kırıklığını' birkaç gün arayla 'Erzurum tabyaları ve kışlaları' kitabında da yaşadım.

Erzurum tabyalarını tek tek ve yakından özellikleri ile tanıyacağımı umarak açıyorum sayfaları.

Ama bilimsel bir çalışma gibi özensiz bir kurgu ile karşılaşıyorum. Erzurum Büyükşehir Belediyesi Kültür yayınları arasında yer alan Doç. Dr. Murat Küçükuğurlu'nun kitabını okumadan rafa kaldırıyorum.

Merak da ediyorum.

Acaba esere 'sunuş' yazan Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Küçükler umduğunu buldu mu?

Kitaba hiç baktı mı, kaç sayfasını okudu?

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar
 Reşat AYDIN
 2 Ağustos 2013 Cuma 17:42
SEVGİLİ HEMŞEHRİM ERZURUM VE TÜM YÖRESEL YEMEKLERİ MODERN OSMANLI VETÜRK MUTFAĞI BİLGİLERİNE SAHİP OLMAYAN SADECE OKULDAN ALINMIŞ UYGULAMASIZ BİLGİLERLE BİZİM ÖZ MUTFAĞIMIZA UZAK YABANCI MUTFAKLARA ÇOK YAKIN OLAN ŞEFLERDEN YARARLANANLARIN SONUDUR MUTFAK CAHİLLİĞİ BİZİM MUTFAĞIMIZ ARAŞTIRILDIĞI ZAMAN TÜM DÜNYA MUTFAKLARINA BEDELDİR ERZURUM MUTFAĞIDA ÇAĞ DÖNER KADAYIF DOLMASIYLA İBARET DEĞİLDİR SEVGİLERİMLE. DANIŞMAN EXECUTİVE CHEF Reşat AYDIN
 Enes Emre Başar
 30 Temmuz 2013 Salı 18:14
Turizm fakultemiz malesef asistanlarini sindirmeye calismaktan baska birsey ortaya koyamiyor. Biraz gercek islerine odaklansalar böyle rezil olmazlardi
 kadir bey dikkat
 26 Temmuz 2013 Cuma 15:27
Erzurum'un en başarısız belediyelerinden birisi de uzunderedir. gidin hele o şellalenin oralara bakın bakımsızlıktan geçilmiyor.
 Burhanettin Eser
 23 Temmuz 2013 Salı 12:23
Atattürk üniversitemize böyle bir çalışma yaptırdığı için teşekkür ederim. Bana da geldi büyük bir zevkle inceledim tabi eleştirilerde haklı yönler yok değil. Her ilçeden tarifler olsaydı iyi olurdu. Ama olsun sonuçta bir emek var bundan sonra yapılacak yeni çalışmalarda bu eksiklikler giderilir umarım. Saygı ve sevgilerimle
 gülçiçek
 23 Temmuz 2013 Salı 12:15
desenize tortum Uzundere reisi al tekke ver külah amca kızı neziheye kitap çıkarsın dadaş festivali artislerine yemek yedirsin akp bunu bilsin reis iyi çalışıyor ama kendi ailesine uzundere umurunda değil ne günlere kaldık
 A.KURTULUŞ
 23 Temmuz 2013 Salı 11:49
Sn Yazar yazınızdan dolayı teşekkür ederim ancak; İnşallah bu eleştirlerinizi anlayacak ve doğrusunu yapacak kişileri muhatap olarak bulursunuz çünkü şu an mümkün değil ve diğer yorumcuların söylemleri yada gözlemlerine bakılırsa sanırım o beldemizde de söz konusu çalışma ahbap çavuş yada amca yeğen dayanışması geçmiştede bu tür işler olmuş ve hala olmaktadır.
 rumuz
 23 Temmuz 2013 Salı 09:00
Fotoğraflarda ordan burdan araklama
 Okur
 23 Temmuz 2013 Salı 04:09
Kadir bey tas itmiş bu şehirde. Utanmaz oldunmu rahatlıkla en öne geçeniliyorsun. Uzundere işe ilgi söyledikleriniz ysnlış. Pislikten geçişmeyen yerin turizmi mi olur???
 hüdai
 23 Temmuz 2013 Salı 04:05
tortum uzundere belediye başkanı halis özsoy akrabasından başkasının kitabını çıkaramamış mı al gülüm ver gülüm soyismi bile aynı neziha özsoy amca kızı ayıp oluyor
Yazarın Diğer Yazıları
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   Künye
Copyright © 2024 Erzurum Gazetesi