Mayıs ayı içinde Ankara'dan iki davet aldık. İlki Erzurum Dernekler Federasyonu, ikincisi ESAV'dan geldi. 'Çağrılan yere erinme, çağrılmayan yere görünme' özdeyişinden hareket etsek de, önsezilerimiz bizi ESAV'a götürdü. Erzurum'da çeşitli basın kuruluşlarında görevli tam 20 gazeteciyle birlikte, geçtiğimiz haftanın son günlerini Ankara'da geçirdik.
ESAV yani Erzurum İktisadi Sosyal Araştırma ve Yardımlaşma Vakfı'nın davetlisi olarak Keçirören Belediyesi tarafından düzenlenen Doğu Anadolu tanıtım günlerine katıldık. ESAV'I TANIDIK İyi ki gitmişiz.ESAV'ı, Başkan Veysel Karani Aksungur'u ve de yöneticilerini yakından tanıma fırsatı bulduk.
İlk gün Tarım Kredi Kooperatifleri Genel Müdürü Abdullah Kutlu ile öğle yemeğinde buluştuk. Ankara'daki Erzurumluları tanıdık, sonra birlikte ESAV'da çaylı sohbete katıldık. Yemekten sonra Milli Eğitim Müdürlerimizden Fevzi Budak ile hasret giderdik. O toplantıya tanıklık edenlerin huzurunda Fevzi Budak'ın ağzından bir kez daha Çetin Baydar'ın ortaya attığı ve hala tekzip etmediği Ermeni meselesini dinledik. ESAV şubelerinde gurbetteki hemşerimizle tanışma olanağı bulduk.Gurbetteki Dadaşlarla sohbetimizi halk ozanı kardeşimiz sazı ve deyişleri ile adeta ballandırdı.
MİLLETVEKİLİ YILMAZ'IN ZERAFETİ
Sonra Milletvekili Adnan Yılmaz'ın ilgisine ve yakın takibine hayret ettik. Tüm arkadaşlarımızı tek tek telefonla, hem de birkaç kez aradı. TBMM'ye yemeğe davet etti. Meclisin bahçesinde Cuma günü öğle yemeğine gittiğimizde Başkan Ahmet Küçükler, İl Genel Meclis Başkanı Bülent Taşkesenligil, işleri için Milletvekili Yılmaz'dan yardım istemeye gelen seçmenler de vardı. Adnan bey, bir taraftan telefonlarla 'iş bitiriyor' diğer taraftan sohbete renk katıyordu. Daha sonra Boks Federasyonu Başkanı Eyüp Gözgeç de Yılmaz'ın konukları arasına katıldı. Milletvekili Adnan Yılmaz yemek sonrası bizi otomobillere kadar götürdü ve uğurladı.
HASANKALE AKASYA EVLERİNİ GÖRDÜK
Ankara'dan Cumartesi günü, Kızılcahamam'a gittik. Giderken de Veysel Karani Aksungur'un sesinden eski Erzurum Türkülerini dinleyerek yol aldık. Kızılcaham- İstanbul karayolunun hemen kenarındaki Akasya Vadisi termal tesislerinde bizleri Prof. Dr. Kadirhan Sunguroğlu karşıladı. Çayları yudumlarken, bir taraftan da Veysel Karani Aksungur, Pasinler Belediye Başkanı Ünsal Sertoğlu ile birlikte Prof. Dr. Sunguroğlu'nu ilk ziyaretlerini anlatıyordu. Ardından Kadirhan Sunguroğlu, Hasankale Akasya Evleriyle ilgili açıklamalarda bulundu.
Kars, Erzincan, Gümüşhane'de 300, Erzurum'da ise 700 olmak üzere toplam 1000 kişinin Hasankale Termal Tesislerinden devre mülk aldığını bildirdi. Şimdi hedefleri Doğu Karadeniz ve Tebriz. Bir taraftan da video gösterisi yapıldığı için sanki bir kaç yıl sonrasının Hasankale’si gözlerimizin önüne geldi. Hasankale'nin nüfusunun iki katı kadar yerli ve yabancı turisti her mevsim taşıyacak olan proje, hepimizin yüzünü güldürdü.
ERZURUM'A KENTSEL DÖNÜŞÜM MUCİZESİ YAKIŞMAZ MI?
Son günümüzde ise Ankara'da oturan gazeteci arkadaşımız Yusuf Ziya Eraslan, bir grup gazeteciyi Hamamönü'ne götürdü. Önce İstiklal Marşı'nı yazan şairimiz Mehmet Akif Ersoy'un müzeye dönüştürülen evini gezdik. Ardından Muhsin Yazıcıoğlu'nun mezarına bir Fatiha okuduk. Sonra Altındağ Belediyesi'nin 4 yılda yarattığı kentsel dönüşüm mucizesini gördük. Tarihi yeniden canlandıran, eski Ankara konakları ile dopdolu büyük bir semti görünce neredeyse küçük dilimizi yutacaktık. "Kentsel dönüşüm böyle olur" dedirten uygulama turizmden pay almak isteyen Erzurum'a uygulanamaz mı? Üç kümbetler, Kale'nin etrafı, Mahallebaşı veya Gavurboğan'ı güzelleştirecek böyle projelere bizim belediyeler niye imza atmaz?