MENÜ
Erzurum 27°
Erzurum Gazetesi
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
‘Kadim’den bıktık!
İstemihan Bulutlar
YAZARLAR
21 Temmuz 2024 Pazar

‘Kadim’den bıktık!

Türkçe, zengin ve köklü bir dildir. Ancak son dönemlerde dilimizin kelime dağarcığını yeterince kullanmadığımızı ve bazı kavramların yanlış kullanıldığını üzülerek gözlemledim. Bu konuda en çok dikkat çeken ve bir o kadar da rahatsız edici olan kavram ise “kadim” sözcüğüdür.

Nedir bu “kadim” kavramı? “Kadim”, evveli olmayan, çok eski, öncesi bilinmeyen bir mefhum için kullanılır. Fakat görüyoruz ki, bu kelime neredeyse her fırsatta, her yerde ve her şey için kullanılmaya başlandı. Örneğin, “kadim şehrimiz Bursa”, “kadim şehrimiz Adana” gibi ifadeler her yerde karşımıza çıkıyor. Ne yazık ki, bu durum hem anlamsal hem de dil bilgisi açısından büyük bir yanlıştır.

Kadim sözcüğünü bu denli sık ve yanlış kullanmak, dilimizin kendine has zenginliğine ve çeşitliliğine zarar vermektedir. Kelime dağarcığımızı genişletmek ve dilimizi daha doğru kullanmak yerine, bir kelimeye yapışıp kalmak, dilimizi yoksullaştırmaktadır. Ayrıca, bir kelimeyi bu kadar müptezel hale getirmek de ayıptır.

Özellikle siyasilerin sosyal medya paylaşımlarında bu yanlışı çokça yaptıklarına şahit oluyoruz. Hiç sıkılmadan, hiç utanmadan “kadim” kelimesini yanlış ve yersiz şekilde kullanıyorlar. Eğer söz bilmiyorsanız, kelime dağarcığınız yetersizse, yeni kelimeler öğrenmek ve kullanmak yerine, bir kelimeye abanarak onu müptezelleştirmek yanlış bir yoldur. Kadim kelimesini sürekli kullanmak yerine, anlamlarına uygun ve daha doğru kelimeleri tercih etmek gerekir. Dilimizin zenginliğini ve çeşitliliğini korumak adına, bu kadar dar kelime dağarcığıyla hareket etmemeliyiz.

Türkçemizi doğru ve etkili kullanmak hepimizin görevidir. Kelime dağarcığımızı geliştirmek, yeni kelimeler öğrenmek ve bu kelimeleri doğru yerlerde kullanmak hem dilimize saygı göstermek hem de kendimizi daha iyi ifade etmek anlamına gelir.

Yapmayın bunu ya, yapmayın! Türkçemize sahip çıkalım, dilimizin zenginliğini ve çeşitliliğini koruyalım. Kadim kelimesini yanlış ve yersiz kullanmaktan vazgeçelim ve Türkçemizi daha doğru, daha etkili bir şekilde kullanmak için gayret gösterelim. Hepimize yazık olur, Türkçemize yazık olur. Lütfen, dilimize ve kelimelerimize ehemmiyet verelim.

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu yazı henüz yorumlanmamış...

Yazarın Diğer Yazıları
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   Künye
Copyright © 2024 Erzurum Gazetesi