Geçtiğimiz günlerde eski Erzurum Valisi Mehmet Ağar'dan bir mektup aldık.
'Kaderin acı cilvesi' olarak şimdi Aydın'ın Yenipazar ilçesindeki kapalı cezaevinde gün sayan Ağar'dan gelen bu mektupla heyecanlandık.
Arkasında yirmi yıllık dostluk bulunan ve "Değerli kardeşim" diye başlayan el yazısı mektuba geçmeden önce 'Ağar- Erzurum' ikilisini, bilmeyenler için biraz açalım:
'ERZURUM- AĞAR' İLİŞKİSİ
Mehmet Ağar, Erzurum'a 25 Şubat 1992'de vali olarak atandı ve 10 Temmuz 1993'de kentten ayrıldı.
Erzurum'da 'vali' olarak görev yaptığı süre, 17 ay bile değil.
Ancak Ağar önce icraatlarıyla, sağladığı güven ortamı, samimiyeti ve mütevazılığı sayesinde Erzurumlunun gönlünde taht kurmasını bildi.
Vali olarak geldiği Erzurum'dan Emniyet Genel Müdürü olarak ayrıldıktan sonra 'yıldızı' iyice parlayan Ağar, dönemin Başbakanı Tansu Çiller’in 'A’ takımına girdi ve siyasete atıldı.
Adalet ve İçişleri Bakanlığı yapan, siyasi parti genel başkanı olan Ağar, sonraki yıllarda Erzurum ile iletişimini hiç kesmedi.
AĞAR DÖNEMİNDE NELER OLDU?
Şimdi 'Ağar'ın döneminde neler oldu', diyenler olabilir.
Onları anlatmak için de bir kaç örnek sıralayalım:
- Palandöken Dağına, Dedeman'ın ilk oteli yaptırması için Özel İdare'ye ait misafirhanenin kiraya verilmesi.
- Aşkale Çimento Fabrikasının Lütfü Yücelik başkanlığındaki Erçimsan'a yani Erzurumlulara kazandırılması ve Özelleştirme İdaresinden alınması.
- 'Bölge Valisi' yetkisiyle görev yapması, terör nedeniyle korkulan Erzurum- Erzincan karayolunda güvenliğin sağlanması, Şenkaya- Göle hattı başta olmak üzere bölgenin teröristlerden temizlenmesi, bu amaçla yürütülen operasyonları bizzat yönetmesi.
- Sis yüzünden uçak seferlerinin iptal edilmesi üzerine 1993’te Erzurum havalimanına aletli iniş yapılabilmesi için ILS (Instrumen Landing System) kurulması.
- Galatasaray futbol kulübünün 20 yıl aradan sonra özel maç yapmak için Erzurum'a gelmesi.
BİZ NE YAZDIK?
Hürriyet'in Seyahat ekinde, 23 Ocak 2013 günü, 'Polonyalılar Palandöken'i keşfetti' diye bir kaç sayfadan oluşan fotoğraflı bir kış turizm haberimiz yayınlandı.
O yazının giriş bölümünde Türkiye'nin sayılı kayak merkezleri arasında gösterilen Palandöken'in geçmişini anlatırken Mehmet Ağar'dan söz etmiştik.
İşte yazdığımız o iki cümle, Ağar'ı duygulandırmış:
"Deniz seviyesinden 3176 metre yükseklikteki Palandöken Dağı'nın kaderi, dönemin Valisi Mehmet Ağar'ın İl Özel İdare'ye ait birkaç odalı tesisi 1993'te Dedeman'a devretmesiyle değişmişti.
Bu tarihe kadar sadece yöre halkının kayak yaptığı Palandöken, Dedeman'ın 5 yıldızlı oteliyle turizm piyasasında adını duyurdu. Daha sonra Palan, Polat Renaissance, Dedeman Ski Lodge ve son olarak Xanodu Snow White Oteli açıldı."
(http://hurarsiv.hurriyet.com.tr/goster/printnews.aspx?DocID=22459623)
O NE DEDİ?
Bunun üzerine Mehmet Ağar üzerinde 'görülmüştür' mührü bulunan aşağıdaki mektubu gönderiyor.
Ağar, mektubunda duygularını şöyle aktarıyor:
"Dünkü Hürriyet'in Seyahat ilavesindeki kadir bilir, vefa dolu yazını görünce hatıralarımı, güzel Erzurum günlerim gözümün önüne geldi.
Asil şehrin asil insanlarını, senin şahsında hatırladım.
Bu vesileyle tekrar teşekkür eder, sevgi ve saygıyla gözlerinden öperim."
AĞAR FARKI İŞTE BU…
İşte Mehmet Ağar farkı bu olsa gerek.
Hiç düşündünüz mü?
Türkiye’nin dört bir yanından insanlar niye Aydın’ın Yenipazar ilçesine taşınıyor?
Zengini, tüccarı, holding sahibi, fakiri, memuru, işçisi, emeklisi, futbolcusu, ünlüsü, ünsüzü Ağar’ı hapishanede ziyaret etmek için.
Biz de Erzurum’dan o gönül adamına, en kısa sürede özgürlüğüne kavuşması dileğiyle, kucak dolusu selam ve saygılar gönderiyoruz.