MENÜ
Erzurum 19°
Erzurum Gazetesi
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Doğu Hayvancılığında Saman Gerçeği…
Yavuz Öztürkler
YAZARLAR
4 Ağustos 2012 Cumartesi

Doğu Hayvancılığında Saman Gerçeği…

Bir türlü hayvancılığın yakasından düşmeyen süreğen sorun…
Her platformda dile getirdiğimiz mesele…
Çiftçinin ve hayvan yetiştiricisinin kabusu…
Hayvancılıkta fiyat iniş çıkışlarının en önemli sebeplerinden biri…
Yetiştiriciyi şaşkına çeviren istikrarsızlığın çıkış noktası…
Hayvancılıkla geçinen herkes bunun kaba yem açığı olduğunu ve bu açık içerisinde ise samanın baş köşeyi tuttuğunu bilir.
Rengi altın sarısı olan samanın değerinin bazen altın pahasına dönüşmesi öteden beri hayvancılığımızın belini kıran nedenlerin başında gelmektedir. Ayrıca, son zamanlarda ülke genelinde de artmaya başlayan ot, saman ve yonca fiyatları acı yüzünü bölgemizde daha şiddetli gösterebilir. Şimdiden önlem almak gerekir.
Hastalıklar, dolu, kırağı,kuraklık ve aşırı yağışların her zaman korkulu bir rüya olmaya devam ettiği bölgemizde hayvancılık yapmak hiç de kolay değildir. Öyle ki, geçmişte de saman kıtlığı ve saman kıtlığına neden felaketler aşıkların dillerine destan olmuştur. “Meşe Ardahan Dolu Destanı”nı Hanaklı Aşık Mazlumi’ye (1895) dolu, “Saman Destanını ise Kağızmanlı “Aşık Sezai”ye (1907) “ saman kıtlığı yazdırmıştır.
Doğu Anadolu gibi hayvancılığın başlıca geçim kaynağı olduğu bölgemizde hayvan ithalatından, yapısal sorunlardan, hastalıklardan ve bilinçsizlikten kaynaklı birçok soruna saman sorunu da eklenince durum daha da içinden çıkılmaz bir hal almaktadır.
Ne acı çelişkidir ki, bizler saman yerine yem bitkileri kullanın derken, çiftçimiz saman yüzünden hayvanından fayda göremiyor. Hayvanı para etmeyen çiftçimiz üstüne üstlük şimdiden samanı nasıl temin edeceğini kara kara düşünüyor. Hayvan piyasasının ne zaman canlanacağını dört gözle bekliyor…
Üreticimizin saman alışkanlığından bir süre daha vazgeçemeyeceği anlaşılmaktadır. Klasik arpa-saman kullanımı hala revaçta. Kolay kolay terk edilemeyeceğine göre, bölge gerçeklerini göz önünde bulundurarak bir çözüm üretmek gerekmektedir. Örneğin, arpa-saman üretimine de destekleme primi verilmesi düşünülebilir.
Yem bitkilerinin ekiminin teşvik edilmesi yerinde ve iyi niyetli bir uygulama olmasına rağmen teşvik miktarları yeterli değildir. Ayrıca yem bitkilerine verilen desteklerin artırılmasının yanında yem bitkisi ekimlerinin iyi denetlenmesi de önemlidir.
Önerilebilecek diğer bir çözüm ise: “Kaba yem silolarının kurulması ve devlet tarafından yönetilmesidir. Çiftçinin kara gün dostu siloların kapsamının ve hacminin genişletilerek merkezi noktalara birkaç adet kurulması çiftçiyi rahatlatacak ve bölge hayvancılığının geleceğine ilişkin umut verecektir.
Hayvan sayısına göre iyi bir planlama yapılarak, gerekirse kaba yem ihracatı sınırlanmalı ve ekilebilir alanlardan daha fazla yararlanmak için yeni stratejiler geliştirilmeli,bölge çiftçisi otunu satarak saman almaktan kurtarılmalıdır.
Ez cümle, hayvancılığımız saman fiyatlarındaki dalgalanmanın insafına terk edilmemeli ve gerekli önlemler şimdiden alınmalıdır.
 
Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar
 yavuz öztürkler
 16 Ağustos 2012 Perşembe 14:03
Davut beye değerlendirmeleri için teşekkür ederim. Başkanı olduğum Kars VHO olarak 2006 yılından beri Kuzeydoğu Anadolu Bölgesinde çiftçiler 1000 köyde 1000 seminer adlı bir bilinçlendirme semineri yürütüyoruz.Şuana kadar anketler yaptık birtakım gözlemlerimiz,sohbetlerimiz köy kahvesi toplantılarımız oldu,inşaallah ilerleyen zamanlarda tespitlerimizi yorumlarımızı ve raporlarımızı sizlerle paylaşacağımızı umuyorum.Saygılarımla
 www.davutsari.com.tr
 7 Ağustos 2012 Salı 14:39
Yavuz Bey, bölgemizi yakından ilgilendiren çok isabetli konular (saman, fenni yem, arpa... çifçilerimizin klasik yem tercihleri, silolar... ve bunlara verilmesi gereken Devlet teşvikleri) seçmiş. Keşke, her biri için ayrı makale yazmak suretiyle, bir yazı dizisi çıkarmayı denese... Bu haliyle kafamızda sadece "galiba bir problem var" düşüncesi baki kalıyor. Yavuz Bey'den beklentimiz, probleme ilişkin daha etraflıca bilgi vermesi... Zira, elinin ayasıyla iyice ezmesi gereken çok önemli bir meseleye Yavuz Bey sadece parmak basmış... Sağolsun.
Yazarın Diğer Yazıları
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   Künye
Copyright © 2025 Erzurum Gazetesi