MENÜ
Erzurum -5°
Erzurum Gazetesi
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Din, diyanet nedir?
Baki Gezmiş
YAZARLAR
23 Nisan 2009 Perşembe

Din, diyanet nedir?

Halil Cibran'ı bilir misiniz?
Mütefekkir...
Berrak bir vicdan...
Dupduru.
Hakkı hakikati anlatan mümin.
İman ehli.
Hayır hayır, ondan değil..
Aktardığı harika, özlü bir öyküden bahsedeceğim.
 “Errmiş” kitabındaki muhteşem anektod'dan...
Din nedir sualine cevap olsun diye...
 
***
Bilge kişi ölmeden hemen önce halkını geniş bir meydanda toplar. Gerçekleri son bir kez hepsinin huzurunda dile getirir. Halkla arasında nefis bir diyalog kurulur.
Halktan biri öne çıkarak “bize” der “sevgiden söz et”
Bilge anlatır, anlatır, anlatır…
Bir diğeri “bize aşktan, evlilikten söz et” der, anlatır…
Bunu “alışveriş hakkında ne dersin?” diyen biri izler, anlatır…
“Çocuklardan bahset” derler, anlatır…
“Eğitimden bahset” derler, anlatır…
“Çiftçilikten bahset” derler, anlatır…
“Alınterinden, emekten ve adaletten” bahset derler, anlatır…
Ve daha günlük hayatın türlü sorunlarından söz etmesi istenir. Bilge hepsi hakkında hikmetli sözler söyler, anlatır, anlatır, anlatır…
Konuşmasının sonuna doğru birisi “Bize ‘din’den bahset" deyince Bilge şöyle cevap verir;
“Bahsettim ya, dinlemedin mi?”
Ve devam eder: “Siz zamanınızı, bunlar Allah’ın saatleridir, bunlar bizim saatlerimizdir diye ayırabilir misiniz? Öyleyse din, yaşadığımız hayat ve tüm davranışlarımızdır. Her an Allah huzurunda olduğunun bilincinde, öylesine titiz, doğruyu gözeterek temiz bir hayat yaşamaktan daha güzel bir din olur mu?”
Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar
 Sezai Kılıç
 23 Nisan 2009 Perşembe 11:40
Baki Bey, yazınız çok güze bir konuya temas ediyor. Maalesef, biz Müslümanlar din’i cami’ye hapsetmişiz. Hayatın hiçbir sahasında din’in bir anlamı yok. Halbu ki, Halil Cibran’ın ele aldığı gibi yaşanan her şey din’i ifade etmektedir. Biz böyle anlamadığımız için yazık ki, hata üstüne hata yapıyoruz. Toplumsal bir çok yıkım bu sebepten kaynaklanıyor. Size benim başımdan geçen bir olay anlatmak istiyorum. Ben Müteahhitim, işim gereği mazok tüketimim fazla. Dolayısıyla da, farklı benzin istasyonlarıyla çalışıyorum. Bir ara ödemelerde sıkıntı yaşadım. İki istasyon sahibiyle bu anlamda sorun oldu. Bunlardan birisi sünneti seniyye bırakmış birisi. Diğeri ise, ara sıra içki içen ehh işte ortalama bir Müslüman. Ödemelerin gecikmesiyle çözüm teklifine gittim. İçki içen’e vade farkı koy birkaç ay sonra ödeyeyim dediğimde fena halde tepki verdi. “Kardeşim ben tefecimiyim ki sen bana bunu teklif ediyorsun. Git üç ay sonra öde, ama öde” dedi. Sünneti seniyyeli kardeşim ise, benim teklifime balıklama atladığı gibi bir de, benim belirlediğim vade farkını birkaç puan daha artırdı. Şimdi bunu niye anlatıyorum. Sakallı kardeş. Dini camide yatıp kalkmaktan ibaret biliyor, ve daha ziyadede aldatmak için kullanıyor. Öbürü ise, belki ne anlama geldiğini bilmiyor, ama ister vicdan deyin, ister gelişmiş ahlak deyin Allah’a daha yakın duruyor. Başımdan geçen olayı anlattım ki, sizin yazınıza konu olan din’i milletin nasıl anlaması gerektiğine katkı olsun.
Yazarın Diğer Yazıları
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   Künye
Copyright © 2024 Erzurum Gazetesi