MENÜ
Erzurum 27°
Erzurum Gazetesi
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Erzurum’dan 39 ülkeye ihracat
Ekonomi
12 Ağustos 2023 Cumartesi 04:12

Erzurum’dan 39 ülkeye ihracat

ERZURUM GAZETESİ ÖZEL HABER - Erzurum’dan bu yılın Temmuz ayında 17, Ocak - Temmuz ayları kapsamında ise 39 ülkeye ihracat gerçekleştirildi. İlden dönemsel kayıtta 11 ülkeyle yapılan ihracatta artış, 10 ülkeyle yapılan ihracatta düşüş görüldü.

Erzurum’dan bu yılın Temmuz ayında 17, Ocak - Temmuz ayları kapsamında ise 39 ülkeye ihracat gerçekleştirildi. İlden dönemsel kayıtta 11 ülkeyle yapılan ihracatta artış, 10 ülkeyle yapılan ihracatta düşüş görüldü.

EN YÜKSEK DEĞERDE İHRACAT YAPILAN ÜLKELER

Erzurum’dan Temmuz ayında en yüksek değerde ihracat yapılan ülkeler Romanya, Gürcistan, Azerbaycan, Irak ve Özbekistan olarak kaydedildi. Bu yılın Ocak – Temmuz ayları ölçeğinde ise en yüksek değerde ihracatın yapıldığı ülkeler Gürcistan, Azerbaycan, Irak, Romanya ve Moldova olarak değerlendirildi

İHRACAT DEĞERİ ARTAN ÜLKELER

Ocak – Temmuz döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre, Nijer, Özbekistan, AHL Serbest Bölgesi, Moldova, Fransa, ABD, Azerbaycan, Gürcistan, Sırbistan, Almanya ve Romanya ile yapılan ihracat değeri artış kaydetti.  İhracat değerindeki en yüksek artış oranı ise Nijer yüzde 1175, Özbekistan yüzde 761.5, AHL Serbest Bölgesi yüzde 275 olarak gerçekleşti.

İHRACAT DEĞERİ DÜŞEN ÜLKELER

Ocak – Temmuz döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre 10 ülkeyle yapılan ihracat değeri geriledi. İhracat değeri düşüşü kaydedilen ülkeler, Irak, Somali, Birleşik Krallık, İsrail, Kuveyt. Kırgızistan, KKTC, Bulgaristan, Avusturya ve Katar oldu. En yüksek değerde düşüş yüzde 99.4 ile Katar’la yapılan ihracatta görüldü.

39 BÖLGEYE İHRACAT

Erzurum’dan bu yılın 7 aylık döneminde, ABD, AHL Serbest Bölgesi, Almanya, Avusturya, Azerbaycan, BAE, Bahreyn, Birleşik Krallık, Bulgaristan, Ekvator Ginesi, Fransa, Gürcistan, Hindistan, Irak, İran, İspanya, İsrail, Katar, Kazakistan, Kırgızistan, Kongo, Kotdivuar, Kuveyt, Kuzey Kıbrıs Türk Cum., Liberya, Mauritius, Moldova, Moritanya, Nijer, Özbekistan, Romanya, Sırbistan, Sierra Leone, Somali, Suriye, Suudi Arabistan, Tanzanya, Türkmenistan, Yunanistan ile ihracat gerçekleştirildi.

ERZURUM’DAN İHRACATTA İLK 5 ÜLKE PAYI

Erzurum’dan yapılan ihracatta en yüksek payı yüzde 25,61 ile Gürcistan oluşturdu. Diğer 4 ülkenin payı Azerbaycan yüzde 18,1, Irak yüzde 14,50, Romanya yüzde 12,33, Moldova yüzde 7,45 olarak hesaplandı.

TEMMUZ AYI İHRACAT VERİLERİ

Erzurum’dan Temmuz ayında 17 ülkeye ihracat yapıldı. En fazla değerde ihracatın yapıldığı ülke 1.2 milyon dolarla Romanya oldu. Ay içinde kaydedilen ihracat değerleri  Gürcistan 660,96, Azerbaycan 533,38, Irak 428,89, Özbekistan 178,63, Moldova 133,47, Suudi Arabistan 71,77, Tanzanya 58,16, Kırgızistan 26,69, Almanya 24,69, Türkmenistan 22,29, Ahl Serbest Bölgesi 12,63, Fransa 11,57, Somali 10,12, Yunanistan 8,13, İran 4,12, Kuzey Kıbrıs Türk Cum. 2,00 bin dolar oldu.

7 AYDA 39 ÜLKEYE İHRACAT

Erzurum’dan bu yılın Ocak – Temmuz ayları kaydında en yüksek değerde ihracat Gürcistan’la 3.5 milyon, Azerbaycan’la 2.5 milyon, Irak’la 2.0 milyon, Romanya ile 1.7 milyon, Moldova ile 1.0 milyon dolar olarak kaydedildi. Dönem’de özbekistan7la 516.9, Sierra Leone ile 493.0, Fransa ile 277.5, Almanya ile 259.8, Somali ile 210.5 bin dolarlık ihracat gerçekleştirildi

TÜRKİYE'NİN TEMMUZ AYI İHRACATI

Otomotiv 2,7 milyar dolarla Temmuz ayında en çok ihracat yapan sektörler arasında yine ilk sırada yer aldı. Kimyevi maddeler 2,1 milyar dolarla ikinci, hazır giyim ve konfeksiyon 1,6 milyar dolarla üçüncü sıradaki yerini korudu. Kilogram başına birim ihracat değeri ise geçen yılın aynı ayına göre yüzde 7,4 artışla 1,40 dolara yükseldi.

 

TİM Başkanı Mustafa Gültepe: Yedi aylık ihracatta 143,4 milyar dolara ulaştık. Geçen yılla başabaş noktadayız. Ana pazarlarımız konumundaki Avrupa ve ABD ekonomilerinde son çeyrekte beklenen canlanmanın ihracatımıza olumlu yansıyacağını öngörüyoruz. Kalan beş ayı en iyi şekilde değerlendirerek yıl sonunda inşallah 265 milyar dolarlık hedefi yakalayacağız.”

Türkiye'nin Temmuz ayı ihracatı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 8,4 artışla, 20,1 milyar dolar olarak gerçekleşti. Yedi aylık ihracat ise 143,4 milyar dolara ulaştı.

Temmuz ayı ihracat verileri Ticaret Bakanı Ömer Bolat'ın da katılımıyla 6 Şubat'ta iki büyük depremle sarsılan Kahramanmaraş'ta açıklandı.

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mustafa Gültepe, takvim etkisiyle Temmuz'a durağan başlayan ihracatın ikinci yarıda vites yükselttiğini bildirdi. Geçen ay tüm zamanların en yüksek Temmuz ayı ihracat değerine ulaştıklarını bildiren Gültepe, şöyle devam etti:

“Genel Ticaret Sistemi (GTS) kayıtlarına göre Temmuz'u 20,1 milyar dolar ihracatla tamamladık. Geçen yılın aynı ayına göre yüzde 8,4 artıdayız. Yedi aylık ihracatta 143,4 milyar dolara ulaştık. Geçen yılla başabaş noktadayız. Temmuz'da ihracatımıza en yüksek katkıyı 2,7 milyar dolarla yine otomotiv sektörü verdi. İlk beşteki diğer sektörlerimiz 2,1 milyar dolarla kimya, 1,6 milyar dolarla hazır giyim, 1,4 milyar dolarla hububat ve 1,3 milyar dolarla elektrik elektronik şeklinde sıralandı. Bu sektörlerimizin yanı sıra, gemi ve yat, zeytin ve zeytinyağı ile savunma ve havacılık sektörlerinde çok ciddi artışlar kaydedildi. Temmuz'da 45 ilimiz ihracatını artırdı. En çok ihracat yapan beş ilimiz İstanbul, Kocaeli, Bursa, Ankara ve İzmir şeklinde sıralandı. Bin 198 firmamız ilk kez ihracat yaptı. Birim ihracat değerimiz ise geçen yılın aynı ayına göre yüzde 7,4 artışla 1,40 dolara yükseldi. Nisan'dan önceki 12 ayda 10 milyar dolar kayba neden olan parite etkisi, ihracatımıza dört aydır pozitif katkı veriyor. Temmuz'da parite farkı 715 milyon dolarlık katkı sundu. Son dört aydaki parite katkısı ise 1,5 milyar dolara ulaştı. Geçen ay en fazla ihracat yaptığımız ülkeler Almanya, İtalya, ABD, Irak ve Birleşik Krallık şeklinde sıralandı. Suudi Arabistan'a yüzde 189, Kanada'ya yüzde 162, Birleşik Arap Emirlikleri'ne yüzde 126, Kazakistan'a yüzde 112,

Yunanistan'a yüzde 93'lük ihracat artışı kaydettik. Yunanistan ve Kanada'ya ihracatta rekor kırdık.”

DEPREM BÖLGESİ 7 AYDA 10 MİLYAR DOLARLIK İHRACAT GERÇEKLEŞTİRDİ

Depremden etkilenen illerin ihracat performansı konusunda da bilgi veren Gültepe, bölgenin hem ihracatında hem de geçici barınma sorununun çözümünde sevindirici gelişmeler olduğunu vurguladı.

TİM olarak ayni ve nakdi yardımların yanı sıra, istihdam kaybının önlenmesi için 320'si Kahramanmaraş'ta olmak üzere bölgede yaklaşık bin 500 yaşam ünitesi inşa ettiklerini anlatan Gültepe, sözlerini şöyle sürdürdü: “Depremin bu yıl 2,5 milyar dolarlık bir ihracat kaybına neden olacağını öngörüyoruz. Beklentilerimize paralel olarak yedi ayda 11 ilimiz 10 milyar dolar ihracat gerçekleştirdi. Geçen yıla göre yüzde 15 eksideyiz. Depremden etkilenen illerimizin durumunu özel olarak takip ediyoruz. Temmuz'da Gaziantep tüm zamanların en yüksek aylık ihracat değerine ulaştı. Malatya ve Adıyaman'ın ihracatında da geçen yıla göre artış var. Hatay ve Kahramanmaraş'tan da olumlu işaretler alıyoruz. Ancak bu iki ilimizin biraz daha zamana ihtiyacı bulunuyor. Kahramanmaraş merkezli firmalarımız geçen ay 68 milyon dolar ihracat gerçekleştirdi. Yılbaşından bu yana toplam ihracat ise 563 milyon dolara ulaştı. İnşallah bu güzel ilimiz yılı bir milyar doların üzerinde ihracatla tamamlayacak.”

SON İKİ AYDAKİ GELİŞMELER İHRACATÇILARIMIZI BÜYÜK ÖLÇÜDE RAHATLATTI

Güncel konularla ilgili de değerlendirmelerde bulunan Gültepe, son iki aydaki gelişmelerin ihracatçıları önemli ölçüde rahatlattığını bildirdi. Uzun süre yatay seyreden döviz kurlarındaki yükselişin bir nebze de olsa ihracatçıya nefes aldırdığını ifade eden Gültepe, sözlerini şöyle noktaladı:

“İhracatçımızın finansmana erişimi konusunda geçen ay olumlu gelişmeler oldu. Reeskont kredilerinin günlük limiti 1,5 milyar TL'ye çıkarılarak erişim şartları kolaylaştırıldı. KOBİ'lerin reeskont kredilerinden aldığı pay artırıldı. Reeskont kredisi kullanımında yüzde 30 ilave ihracat bedeli satış koşulu kaldırıldı. Merkez Bankası'nın ihracat kredilerini sıkılaştırma kapsamı dışında tutulmasına yönelik yaklaşımını destekliyoruz. Bu düzenlemeleri ihracatımızın hedeflerine ulaşmasına doğrudan katkı sağlayacak önemli adımlar olarak görüyoruz. Depreme ve en büyük ihracat pazarlarımızdaki durgunluğa rağmen ekonomimiz büyümesini sürdürüyor. IMF, Türkiye'nin 2023 yılı için büyüme beklentisini yukarı yönlü revize ederek yüzde 3'e çıkardı. ABD ve Avrupa'da faiz artışı ve sıkılaştırma politikasının bir süre daha devam edeceği beklenmekle birlikte söz konusu pazarlarda son çeyrekte canlanma öngörüyoruz. Ana pazarlarımızdaki ekonomik canlanmanın elbette ihracatımıza pozitif yansımaları olacak. Biz bu yıl 265 milyar dolarlık bir hedef belirlemiştik. İnşallah önümüzdeki beş ayı en iyi şekilde değerlendirerek yıl sonunda hedefimize ulaşacağız.”

 

 

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu haber henüz yorumlanmamış...

Benzer Haberler
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   Künye
Copyright © 2024 Erzurum Gazetesi