MENÜ
Erzurum 15°
Erzurum Gazetesi
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Erzurum aşı oranında 8’inci sırada
Guncel
25 Ağustos 2021 Çarşamba 03:22

Erzurum aşı oranında 8’inci sırada

Erzurum’da 683 bin 911, Doğu Anadolu Bölgesinin 14 ilinde ise 5 milyon 54 bin 712 kişinin aşı yaptırdığı bildirildi. Erzurum’da birinci ve ikinci doz aşı yaptıranların sayısı bölge toplamında yüzde 13,53’lük pay oluşturdu.

Erzurum’da 683 bin 911, Doğu Anadolu Bölgesinin 14 ilinde ise 5 milyon 54 bin 712 kişinin aşı yaptırdığı bildirildi. Erzurum’da birinci ve ikinci doz aşı yaptıranların sayısı bölge toplamında yüzde 13,53’lük pay oluşturdu.

Sağlık Bakanlığı verilerine göre, Erzurum’da birinci doz aşı yaptıranların oranı yüzde 48,08, ikinci doz aşı olanların oranı yüzde 34,51, birinci doz aşı yaptıranlar toplamında 2’inci doz aşı yaptıranların oranı yüzde 71,77, birinci ve ikinci doz aşı yaptıranların nüfus toplamındaki oranı ise yüzde 90,19 olarak kaydedildi.

BAKANLIK VERİLERİ

En az bir doz aşı olmuş 18 yaş üstü nüfus oranları açıklandı. Erzurum’da aşı olan kişi sayısının toplam nüfusa oranı yüzde 67,0’ye yükseldi. Türkiye ortalaması ise yüzde 74,62 oldu. Erzurum Doğu Anadolu Bölgesi illeri bazında aşılanan kişi sayısının toplam nüfusa oranı yüksekliği kaydında Tunceli, Hakkari, Ardahan, Kars, Erzincan, Van ve Malatya’nın ardından 8’inci sırada kaldı.

ORANLAR

Doğu Anadolu Bölgesinde en az bir doz aşı olmuş 18 yaş üstü nüfus oranının en yüksek olduğu il Hakkari, en düşük oranda olduğu iller Muş ve Bitlis oldu. Bölge illerinde aşılanan kişi sayısının toplam nüfusa oranı yüzde ölçeğinde, Erzurum 67,0, Ağrı 63,7, Ardahan 78,6, Bingöl 60,0, Bitlis 56,1, Elazığ 64,0, Erzincan 71,0, Hakkari 78,8, Iğdır 61,4, Kars 69,7, Muş 56,9, Malatya 70,8, Tunceli 78,8, Van 67,9, Bayburt 61,1 olarak tespit edildi.

KATEGORİLER

23 Ağustos Pazartesi günü yayımlanan Kırmızı, turuncu, sarı ve mavi kategorilerle ifade edilen toplam nüfus içinde aşı oranı son haritasında Doğu Anadolu Bölgesinde kırmızı kategoride yer alan il kalmadı. Kars, Erzincan, Erzurum, Van ve Malatya sarı; Iğdır, Ağrı, Elazığ, Muş, Bitlis ve Bingöl illeri turuncu; Ardahan, Hakkari ve Tunceli mavi kategoride yer aldı.

AŞI OLAN KİŞİ SAYILARI

24 Ağustos Salı günü itibariyle; Erzurum’da 683 bin 911 kişinin covid19 aşısı yaptırdığı bildirildi. Birinci doz uygulanan kişi sayısı 364 bin 589, ikinci doz uygulanan kişi sayısı 261 bin 689 olmak üzere toplam 683 bin 911 kişi aşı oldu. Erzurum Doğu Anadolu Bölgesi illeri içinde aşı uygulaması yapılan kişi sayısı yüksekliği bakımından 3’üncü sırada kaldı.

BÖLGE İLLERİ AŞI SAYISI

Verilere göre Doğu Anadolu Bölgesi illerinde ilk ve ikinci doz toplamında, gerçekleştirilen aşılama sayısı şöyle: Erzurum 683 bin 911, Ardahan 115 bin 936, Kars 259 bin 426, Iğdır 149 bin 202, Ağrı 356 bin 208, Van 829 bin 454, Bitlis 206 bin 830, Hakkari 224 bin 584, Bingöl 213 bin 469, Tunceli 117 bin 110, Erzincan 268 bin 942, Elazığ 553 bin 144, Muş 243 bin 968, Malatya 832 bin 528.

BÖLGESEL VERİLER

KARADENİZ BÖLGESİ

VALİ TAŞBİLEK’TEN KÖY VE MAHALLE MUHTARLARINA AŞI ÇAĞRISI

Gümüşhane Valisi Kamuran Taşbilek, köy ve mahalle muhtarlarıyla gerçekleştirdiği toplantıda il genelinde vaka sayılarının ciddi oranda arttığını belirterek Covid-19 aşısı konusunda muhtarlardan destek istedi.

Covid-19 salgını nedeniyle uzun zamandır geniş katılımlı olarak yapılamayan toplantı Sema Doğan Yaşam alanında gerçekleştirildi.

Toplantının amacını “Sizlerin dertleriyle hemhal olmak, sizleri dinlemek, muhabbet etmek, halinizi hatırınızı sormak, köy ve mahallelerimizin hem altyapıya yönelik hem sosyal hayatına yönelik sıkıntıları varsa sizlerden dinlemek istedik” olarak açıklayan Vali Taşbilek, “İhtiyaçlar ve sıkıntılarınız nelerdir? Bunları değerlendirmek, imkanlarımız nispetinde çözüm üretebilmek, koordinasyon noktasında bir eksiklik varsa onları burada en üst aşamada giderebilmek amacıyla bir araya geldik” dedi.

Muhtarlardan köylerde ve mahallelerde yaşayan vatandaşlardan ihtiyaç sahibi olan, mağduriyeti olan, yaşlı, hasta olan ya da okuma güçlüğü içerisinde okuma imkanları olmayan çocuklar varsa onları devletin imkanlarıyla buluşturmak noktasında toplantıyı düzenlediklerini ifade eden Vali Taşbilek, bütün dünyayı etkileyen Covid-19 salgınında bugüne kadar köy ve mahalle muhtarlarının fedakarlık ve destekleriyle süreci yönetme gayretinde olduklarını söyledi.

“SON GÜNLERDE ŞEHRİMİZDE COVİD-19 VAKALARI ÇOK CİDDİ ORANDA ARTIYOR”

Gelinen noktada bugünlerde Gümüşhane’de koronavirüs vaka sayısının çok ciddi oranda arttığını hatırlatan Vali Taşbilek, “Artık aşıya erişim o kadar kolay ki hiçbir randevu, hiçbir sıra beklemeksizin aşı programına alınan her vatandaşımız çok rahatlıkla aşıya erişebiliyor. Buralara kadar zahmet edip gelemeyen vatandaşlarımıza ise biz ayaklarına kadar gidip köy köy, kasaba kasaba, mahalle mahalle sağlık ekiplerimize aşı programları uygulamaktayız. Lütfen sağlık teşkilatımızla, Sağlık Müdürümüzle irtibatlı olarak köylerimizde aşı olmamış, hedef nüfus içerisinde olup da aşısını olmamış kim varsa ulaşıp onlara aşıyı anlatalım. Özellikle gençlerimizde böyle bir sıkıntı söz konusu. Lütfen yönlendirin. Onların sosyal mecralardan edindikleri bilgilerin bilgiye ve bilime dayalı olmadığını onları anlatmaya çalışalım” diye konuştu.

TOKAT’TA ‘MAVİ İL’ SEFERBERLİĞİ

Tokat'ın korona virüs risk haritasında mavi il olabilmesi için başlatılan kampanya sayesinde yüzde 74,5 seviyesine ulaşıldı.

Tokat’ın korona virüs risk haritasında mavi il olabilmesi için ilçelerle birlikte eş zamanlı olarak Covid-19 aşısı farkındalık etkinliği yapıldı. Yaklaşık iki hafta önce başlatılan aşılama kampanyası ile birlikte aşılama oranında yüzde 74,5 e ulaşıldı. İl Sağlık Müdürlüğü tarafından yapılan aşılama ve kalan aşılama sayısı günlük olarak sosyal medya hesaplarında paylaşıldı. İl Sağlık Müdürü Op. Dr. Hacı Ahmet Sümbül, bir iki gün içinde yapılacak olan çalışma ile hedefe ulaşılmasını beklediklerini söyledi. Sümbül, "3 bin 200'ü tamamlarsak bu akşam mavi il olabiliriz. Yoksa yarın bu hedefi yakalamayı ümit diyoruz. İlk günden itibaren 350 bine yakın hemşehrimiz aşı davetimize icabet etmiş oldu. Biz geride kalan aşılanmayan 120 bin kişiye seslenmek istiyoruz. Yaz sezonunda bu hastalık geriledi diye aldanmayın mutlaka mevsim geçişlerinde eğer aşı olmazsak, toplumsal olarak bağışıklığı sağlayamaz isek hastalıklar yerinden başlayacak” dedi.

Tokat olarak mavi il olduktan sonra hedeflerinin yüzde 100 aşılanma oranını yakalamak olduğunu dile getiren Müdür Sümbül, “Hedefi nüfusumuz 470 bini geçiyor. Yaklaşık 120 binlik hedef kitlemizi en kısa sürede aşılamak istiyoruz. Bu rakamlar birinci doz aşıya göre hesaplanıyor. Ama gerçek bağışıklık olması için ikinci dozdan sonra iki hafta geçmesi lazım” diye konuştu.

Tokat’ta hastanede yatan korona virüs hastası sayısında düşüş olduğunu belirten Sümbül, “Aşı olanlarda hastalık çok hafif seyrediyor. Aşı olanlarda ölümler yok denilecek kadar azalıyor. Bundan dolayı hastalık geçirseler bile hafif geçiriyorlar. Aşının en büyük amacı bu. Hasta olmayacak diye bir iddiamız yok. Ama hastalığın bulaşma oranı düşecektir. Aşı olanlar yüzde 90 oranında korunacaktır” ifadelerini kullandı.

TRABZON'DA YOĞUN BAKIMLAR DOLDU

Trabzon’da son günlerde artışa geçen korona virüs sayıları tedirgin ediyor. Özellikle Covid-19 tedavilerinde önemli bir üs olan Trabzon Kanuni Eğitim ve Araştırma Hastanesinde yükselen vaka sayıları nedeniyle doluluk oranı arttı.

Trabzon Kanuni Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Süleyman Türedi, hastalara yoğun bakımda yer bulamazken şehrin başka yerinde şenlik düzenlendiğini belirterek yükselen vaka sayılarına dikkat çekti. Türedi, yoğun bakımlarda yatan hasta sayının arttığını belirterek, “Yoğun bakımlarda insanlar can çekişiyor. Ancak bir bakıyorsunuz şehrin başka yerinde eğlenceler düzenleniyor. Bence bunu bir bütün halinde değerlendirilmeli. Toplumsal sorumlulukla herkesin üzerine düşeni yapması gerekiyor. Eğer hiçbir kurala uymazsak elbetteki başa döneriz” dedi.

“ŞU ANDA HASTANEMİZDEKİ MEVCUT YOĞUN BAKIMLARIN TAMAMI COVİD HASTALARIYLA DOLU”

Hastanedeki mevcut yoğun bakımların tamamı Covid-19 hastalarıyla dolu olduğunu kaydeden Türedi, "Dördüncü atağın yaşandığı kesin. Trabzon’da vaka sayıları yüksek. Daha önce ikinci atakta yakalamış olduğumuz yüksek rakamları şu anda yakalamış durumdayız. Hastaneye yatış oranları da yüksek. Özellikle yoğun bakında yatan hasta sayımızda maalesef fazla. Şu anda hastanemizdeki mevcut yoğun bakımların tamamı Covid hastalarıyla dolu. Ek açmış olduğumuz yoğun bakımlar var. Bu yoğun bakımlardan da hemen hemen tamamı maalesef Covid hastalarıyla dolu” şeklinde konuştu.

BİR ÇOK KİŞİ HAYATINI KAYBEDİYOR

Bir çok kişinin hayatına kaybettiğine dikkat çeken Türedi, “Sürecin başından beri burası bölgedeki pandemi yönetiminin önemli bir yer işgal ediyor. İşin neredeyse yüzde 70-80’ni yöneten bir hastane. Sayıların bu hale gelmesi etkiliyor. Pandemi hastanesi haline dönüştüğümüzde de burası bölgenin önemli üçüncü basamak hastanesi. Diğer sağlık ihtiyaçlarını da karşılayan bir hastane. Onlarla ilgili olumsuz şeylere yol açıyor. Onun için insanların sorumlu davranması gerekiyor ki; hem Covid-19 hastaları yönetilebilsin hem bu süreç daha sağlıklı bir şekilde tamamlanabilsin. Bir çok kişi hayatını kaybediyor. Aşılanmamış genç bir nüfus var. Maalesef şuanda yoğun bakımda yatan hastalarımızın bir kısmı bunlar. Yaşlılardan özellikle iki doz Sinovac aşısını olmuş, üçüncü dozu olmamış yani aşı programını tamamlamamış kişiler var. Burada aşının etkili olabilmesi için sadece aşı olması yetmiyor. Belirli bir oranda kişinin aşılanması ve belirli bir süre içerisinde aşılanması gerekiyor. Yoksa, bu zamana yayıldığında virüsün mutasyonu ile beraber etkin olan aşıların etkinliğini kaybetmesi gündeme geliyor. İki doz Sinovac’ın böyle bir şeyi var. Üçüncü dozu yapılmak gerekiyor. Şu anda Biontech aşıları etkin. Devletimiz de bunu halkına ulaşılabilir ve ücretsiz bir şekilde sunuyor. Bunun bilincinde olmak lazım. Bunun değerini bilmek lazım. Sağlık camiasında arkadaşlarım var. Mesela İran örneğini verebilirim. İran’da ara ara görüştüğümüz öğretim üyesi arkadaşlarımız var. Neredeyse iki senelik süreç içerisinde henüz kendi sağlık personelini dahi aşılayamıyormuş. Hem Covid ile mücadele ediyor hem aşılanmamış sağlık personeli var. Bizim ülkemizde ise aşı 12 yaşına kadar herkese ücretsiz sunuluyor. Buna rağmen çeşitli dedikodularla, mantığa uymayan sözlerle aşı karşıtlığı var. Bunun sonuçlarını da maalesef hayatını kaybeden insanlarımızla ödüyoruz” diye konuştu.

MARMARA BÖLGESİ

Bursa’nın Yenişehir ilçesinde aşılama çalışmaları sürüyor.

Belediye binası önüne kurulan çadırda Covid-19 aşısı yapılıyor. Çadırlarda yapılan Covid-19 aşısına vatandaşlar ilgi gösteriyor. Konuyla ilgili açıklama yapan yetkililer, “Aşılamada daha hızlı olmak ve toplumun her kesimine ulaşmak için açılan aşı çadırlarına halkımız ilgi gösteriyor. Salgında en büyük silahımız aşı ve bu hastalığı aşıyla yenebiliriz. Sırası gelen vatandaşlarımız aşılarını yaptırsınlar" dedi.

KOCAELİ'DE LİSE ÖĞRENCİLERİ AŞILANDI

Kocaeli İl Sağlık Müdürlüğü'nün çalışmaları kapsamında lise öğrencileri okulda velilerinin gözetiminde aşılandı.

Sağlık Bakanlığının aşılama yaşını 15’e indirmesi sebebiyle Kocaeli'de de aşılama çalışmaları hız kazandı. Düzenlenen program kapsamında Kocaeli Özel Arslanbey Organize Sanayi Bölgesi KOTO Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencileri aşılandı. İl Sağlık Müdürlüğü ekipleri, okulda kurduğu aşılama standında öğrencilere Biontech ve Sinovac aşılarından tercih ettikleri aşıyı velilerinin gözetiminde uyguladı. Aşılama programına İl Sağlık Müdürü Op. Dr. Yüksel Pehlevan, Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanı Uz. Dr. Mürsel Durmaz, öğretmenler, veliler ve öğrenciler katıldı. Programda konuşan İl Sağlık Müdürü Op. Dr. Yüksel Pehlevan, aşılamanın öneminden bahsederek Kocaeli’deki yapılan çalışmalara değindi.

Aşılama yaşının 15’e düşürülmesi ile birlikte İl Sağlık Müdürlüğü olarak çalışmalarını hızlandırdıklarını ifade eden Pehlevan, kış ayları gelmeden önce ise hedef nüfusun tamamını aşılamayı amaçladıklarını bildirdi. Öğrencilerin okullarına güvenle gidebilme yolunun aşılamadan geçtiğini vurgulayan Pehlevan, yüz yüze eğitim için aşılamanın şart olduğunu belirterek, aşılarını yaptıran öğrenci ve velilere de teşekkürlerini iletti.

GÜNEYDOĞU ANADOLU BÖLGESİ

Diyarbakır’da kafe çalışanları ve müşteriler aşı oldu

Diyarbakır’da aşı çalışmaları tüm hızıyla sürerken, il sağlık müdürlüğüne bağlı sağlık ekipleri, gittikleri kafe ve restoranlarda bulunan çalışanları ve müşterileri ikna edip aşı yaptı.

Kırmızı kategoriden turuncuya dönerek aşılanma oranına ilginin arttığı Diyarbakır’da birçok noktaya aşı standı kurulurken, oluşturulan aşı ikna ekipleri de kafelerde vatandaşları aşı yaptı. Kentte bulunan birçok iş yerini ve kafeleri dolaşan sağlık ekipleri, gittikleri kafelerde müşterileri ve çalışanları ile kafe işletmecilerini ikna ederek aşı olmalarını sağladı. Sağlık çalışanları tarafından aşı olan vatandaşlar ekiplere teşekkür etti.

MARDİN'DE 10 MAHALLE KARANTİNAYA ALINDI

Mardin'in Midyat ilçesinde, 10 mahallede artan korona virüs vakaları nedeniyle tedbirler kapsamında karantinaya alındı.

Sağlık Bakanlığının 7-13 Ağustos 2021 haftasının verilerine göre, Türkiye’de en az aşılamanın gerçekleştirildiği Şanlıurfa’nın ardından ikinci sırada bulunan ve aynı zamanda kırmızı kategoride yer alan iki ilden biri olan Mardin’de korona virüs vakalarındaki artış sürürken birçok mahallede İlçe Hıfzıssıhha Kurullarınca karantina uygulamasına kararları alındı. Bu kapsamda Midyat İlçe Hıfzıssıhha Kurulunca salgının toplum sağlığı ve kamu düzeni açısından oluşturduğu riski yönetmek, sosyal izolasyonu temin edebilmek, sosyal mesafeyi korumak ve yayılım hızını kontrol altında tutmak amacıyla kırsal Ortaca, Sivrice, Yayavantepe, Şenköy, Acırlı, Budaklı, Gülveren, Söğütlü, Yolbaşı ve Doğançay mahallelerinde 14 gün süreyle karantinaya alınmasına karar verildi.

Karantina, bugün saat 19.30'da başlayıp 7 Eylül günü saat 05.00'da sona erecek.

İÇ ANADOLU BÖLGESİ

Yozgat’ın Akdağmadeni İlçesinde kasaba ve köylerde aşı çalışması başladı. Kaymakam İrem Baha Yağan Belekcehan kasabasında yapılan aşı çalışmasını yerinde inceledi.

Akdağmadeni Kaymakamı İrem Baha Yağan konu ile alakalı yaptığı açıklamada, “İlçe Sağlık Müdürlüğü tarafından oluşturulan filyasyon ekipleri talep olan kasaba ve köylerde aşılama çalışması başlattı. Bu kapsamda Belekcehan Kasabasında aşı kapsamına giren vatandaşlar aşılandı. Hastane ve sağlık ocaklarına gidemeyen vatandaşlar için köy muhtarları ve Belde Belediyelerin talepleri doğrultusunda uygun sayılar toplanması sonucu yerinde aşı hizmeti sunuluyor. Devlet milletinin yanındadır. Aşıya ulaşmakta zorluk çeken vatandaşlarımızın ayağına giden sağlık kahramanlarımız, onlara Kovid-19 aşısı uygulamaktadır. Sağlığımız için lütfen aşı olalım” diye konuştu.Ev sahipliği yapan Belekcehan Belediye Başkanı Şahin Arısoy ise aşılama kapsamında aşılarını yaptıran vatandaşlar arasından kura yoluyla iki kişiye bisiklet hediye etti.

BULUT: “YOĞUN BAKIMDA YATANLARI GÖRÜNCE ÜZÜLÜYORUZ”

Kırşehir İl Sağlık Müdürü Ali Bulut, aşı kampanyalarına karşı duran ve aşı olmamakta ısrarcı olanlara seslenerek, "Yoğun bakımda yatanları görünce üzülüyoruz” dedi.

Kırşehir’in yüzde 75 oranında aşılamayı geçtiğini belirten İl Sağlık Müdürü Bulut, ”Renk ayrımında mavi olduktan sonra en düşük risk grubuna giriliyor. Kırşehir için biz bu durumu yeterli görmüyoruz. Son vatandaşımızı aşılayana kadar biz çabamızı sürdüreceğiz" dedi.

"YOĞUN BAKIMDA YATAN HASTALARI GÖRDÜKÇE ÜZÜLÜYORUZ"

Kırşehir Eğitim Araştırma Hastanesinde Yoğun Bakımda yatan hastaları gördükçe üzüldüklerini dile getiren İl Müdürü Bulut, "Aşıları eksik olan ya da aşı yaptırmayan vatandaşları gördükçe ve bu hastaların kritik durumlarını gördükçe gerçekten çok üzülüyoruz. Biliyoruz ki bu vatandaşlarımız aşılarını olmuş olsalar enfekte olsalar dahi hastalığı çok rahat atlatacaklar. Ama maalesef bu vatandaşlarımız yoğun bakımlarda kritik şekilde takibimiz altında ve bu durumlar bizleri üzüyor. Yüzde 75 olduğumuz gibi inşallah yüzde 100 olduğumuz günleri de görürüz. 15 Yaş üstü ve 12 yaş üstü kronik rahatsızlığı olan vatandaşlar için de aşılanma hakkı tanındı. Hedef nüfusumuz 193 bin oldu. Toplam yaptığımız aşı doz sayısı ise 288 bini geçti. Çadırlar, mobil ekipleri hastane ve sağlık ocaklarında aşılamalar sürüyor. Randevulu ya da randevu almadan da beklemeden aşılarını vatandaşlar olabilirler” diye konuştu.

AKDENİZ BÖLGESİ

Gömbe'de kurulan mobil aşı merkezinde 715 kişi aşı oldu

Antalya’nın Kaş ilçesine bağlı Gömbe Mahallesi'nde mobil aşı merkezi kuruldu. Kurulan mobil aşı merkezinde, 715 kişi korona virüs aşısı oldu.

Gömbe Mahallesi’nde, Kaş ve Kepez Belediyesi Sağlık İşleri Müdürlüğü’nün işbirliğinde Covid-19 ile mücadele kapsamında aşılama çalışması gerçekleştirildi. Kaş Belediyesi Gömbe Hizmet Biriminde kurulan mobil merkezde, cumartesi ve pazar günü 715 kişi Covid-19 aşısı yaptırdı.

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu haber henüz yorumlanmamış...

Benzer Haberler
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   Künye
Copyright © 2024 Erzurum Gazetesi