MENÜ
Erzurum -3°
Erzurum Gazetesi
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Bingöl Yerel Basın’ı anlattı
Araştırma İnceleme
13 Mayıs 2012 Pazar 13:03

Bingöl Yerel Basın’ı anlattı

Türk Ocakları Erzurum Şubesi’nin geleneksel Cumartesi Sohbetleri devam ediyor. Ocağın; Nisan ayında konuk ettiği kişilerden biri de; şair ve yazar ve TRT Prodüktörü İsmail Bingöl’dü.
ERZURUM (İHA) - Türk Ocakları Erzurum Şubesi’nin geleneksel Cumartesi Sohbetleri devam ediyor. Ocağın; Nisan ayında konuk ettiği kişilerden biri de; şair ve yazar ve TRT Prodüktörü İsmail Bingöl’dü. “Geçmişte ve Bugün Erzurum Mahalli Basını” üzerine konuşan Bingöl; mahalli basının geçmişte ve günümüzde yerine getirdiği görevin öneminden söz etti ve iletişimin teknolojik araçlar yardımıyla bu kadar hızlanmasına rağmen, yine de şehre dair haberleri merkezine alan ve bunları daha ayrıntılı olarak okuyucusuna ileten mahalli basının, mutlaka yaşaması gerektiğini kaydetti.
Her Cumartesi bir konu ve konukla sohbet toplantıları organize eden Türk Ocakları Erzurum Şubesi, şair ve yazar ve TRT Prodüktörü İsmail Bingöl’ü konuk etti.
TÜRK OCAKLARI SOHBETLERİ
Sohbet toplantısına, “Geçmişte ve Bugün Erzurum Mahalli Basını” konusuyla katılan, “Teknolojinin insanoğluna sunduğu kolaylıklardan alabildiğine yararlanmak suretiyle "Dünyanın büyükçe bir köy" halini almasını sağlayan iletişimin, elde ettiği bu önemli yeri korumaya ve her geçen gün sağlamlaştırmaya devam ettiğini” vurgulayan Bingöl; şunları söyledi:
” Basın ve yayın faaliyetlerinin de bu iletişim kavramı içinde olduğu bilinmektedir. İnsanoğlunu, yakınında ve uzağında meydana gelen olaylardan haberdar etme çabasını gece ve gündüz demeden gösteren basının, dünyada olduğu gibi ülkemizde de, ekonomik yönü ağır basan bir sektör haline dönüştüğü görülmektedir. Bunun için de, mahalli basının gerektiği gibi görev ifa edebilmesi için, belirli çevrelerin konuyla ilgilenmesi gerekmektedir. Ayrıca mahalli basın, eskiye nazaran daha az etkili olmakta, daha az ilgi görmektedir. Mahalli basının tekrar hak ettiği yeri ve önemi kazanabilmesi için Türkiye’de önce okumanın ve etrafta olup bitenlere gösterilen ilginin artmasının lâzım geldiği bir gerçektir.”
“Basıldığı yerde dağıtılan, bütün ülke çapında dağıtımı yapılmayan, bu sebeple de yayımlandığı bölge ile ilgili haberlere geniş yer veren basının, mahalli basın olarak nitelenebileceğini söyleyen İsmail Bingöl, sözlerine şöyle devam etti:
“Farklı bir yapıya sahip olan mahallî basının, fonksiyonları da farklıdır. Sınırlı bir bölgeye hitap eden mahallî basında, mahallî haberlere geniş yer verilir. Gazetenin her baskısında önemli bir alanı kapsayan bu haberler, günlük haber hacminin yüzde 90'ını oluştururlar. Eskiden, ulaşım imkânlarının ve baskı tekniklerinin bugünkü kadar gelişmediği dönemlerde, bütün basın bu vasfı taşımaktaydı. Gazeteler, yakın çevrede dağıtılır ve satılırdı. Ülkenin diğer bölgelerine ulaşması çok zaman alırdı. Bununla birlikte, ülkenin kültür bakımından en gelişmiş bir veya birkaç ilinde daha geniş yayılma imkânlı bir gazetecilik gelişir, ülkenin diğer bölgelerinde ise mahallî haberlere ağırlık veren yayın organları görülürdü. Bu bakımdan Türkiye’de, İstanbul, ülkenin en büyük ili olması sebebiyle, merkezi basının geliştiği bir ilimiz olmuştur. Bu yüzden, İstanbul dışındaki basına "taşra basını" veya "vilâyet basını" ya da "mahalli basın" denilmiştir. İl salnamelerinde mahalli basının başlangıcı önemli yer tutar.
MAHALLİ BASIN VE İNTERNET
Mahalli basın, bir ülkede bölgesel kültürün ve ülke basınının düzeyini ortaya koymak açısından önemli bir ölçüdür. Mahalli basının başarısı ve düzeyi, ülkenin bütünün başarısını ve düzeyini belirleyen bir etkiye sahiptir. Bugün mahalli basının artık internet aracılığıyla yerel sınırları aşıp; ulusal hatta uluslar arası sınırlara ulaştığını, bunun da, mahalli basındaki haberlerin anında, uzaklardan okunabilme şansına kavuştuğunu görüyoruz. Bu durumun olumlu yönü; mahalli basının yeni, farklı ve büyük bir okuyucu kitlesine kavuşmuş olmasıdır. Ancak; internet medyasının hukuki ve ticari altyapısı henüz tam manasıyla oturmadığı için; nerdeyse her isteyen hemen bir haber sitesi açmakta, bu da mahalli basını olumsuz etkilemektedir.”
Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu haber henüz yorumlanmamış...

Benzer Haberler
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   Künye
Copyright © 2024 Erzurum Gazetesi