ERZURUM’un 2011 seçimlerindeki seçmen sayısı, 480 bin civarında… Birçok ilde olduğu gibi yüzde 80’lik dilim oy kullansa ve bunun yüzde biri de geçersiz oy çıksa…
“380 bin civarında geçerli oy” tahmininde bulunulabilir.
* * *
BİR önceki “mahalli” ve “genel” seçim sonuçları arasında; ülke barajını aşabilen üç partinin alabildikleri en yüksek oy oranları şöyle olmuş;
AK Parti: Yüzde 68,24.
MHP: Yüzde 20,19.
CHP: Yüzde 4,72.
* * *
RAKAMLARIN son iki seçimde yakalanabilen en yüksek oranlar olduğu unutulmadan, “cılız” bir ihtimal oranıyla bile olsa, Haziran’da da bu değerlerin korunabileceği öngörülebilir.
Bu durumda; Erzurum’un “dördüncü sıradaki milletvekili” MHP’nin, diğerleri AK Parti’nin olacaktır.
CHP hiç vekil çıkaramayacaktır.
* * *
VARSAYIMA göre, bu üç partinin dışındakilere yüzde 6,85’lik bir dilim kalmaktadır.
26 bin civarında rey!
Bu 26 bin reyin tamamını alsa bile, CHP yine vekil çıkaramamaktadır.
* * *
CHP; hem MHP seçmeninden oy alamayacağından hem de propagandalarında iktidar partisine daha fazla yükleneceğinden; tabii olarak AK Parti oylarını hedef alacaktır.
Altıncı ve son sıradaki milletvekilliğini kapabilmesi için, bu 26 bin oya ilaveten, AK Parti’nin 7 bine yakın oyunu da kendi hanesine yazdırabilmelidir.
Kabaca; CHP’nin Erzurum’dan bir milletvekili çıkarabilmesi için 50 bine yakın oy alması gerekmektedir.
Son iki seçimde alabildiği en yüksek oy sayısının 16 bin 764 olduğu göz önüne alınırsa, oldukça yüksek bir sıçrama yapması gerektiği aşikârdır.
Zor, ama… İmkansız değil!
* * *
KEMAL Kılıçdaroğlu, Başbakan’dan ziyade çevresindekilere yüklenerek yelkenlerini şişirmiştir. CHP, bu stratejiden uzaklaştıkça, başarı şansını zora sokar!
Çünkü… Bu milletin çok önemli bölümü, “Recep Tayyip Erdoğan” ismine gönül vermiştir; tıpkı sevgilisiymiş gibi hatalarını görmezden gelmektedir.
* * *
LİBYA örneğinde olduğu gibi, İktidar’ın bir kısım kararları ve uygulamaları CHP tarafından da desteklenmiştir. Bunlar ön plana çıkarılmalı, “sadece itirazdan ibaret bir muhalefet” yapılmadığı gözler önüne serilmelidir.
* * *
VE tabi ki çok güçlü adaylar lazım!